Значение на електронната търговия в Европейския съюз по време на пандемия

Значение на електронната търговия в Европейския съюз по време на пандемия
снимка:freepik.com

Електронната търговия - определена като продажба на стоки и услуги онлайн - се очертава като основен стълб в глобалната борба срещу COVID-19. Онлайн пазаруването помага да се избегне личен контакт и да се намали рискът от нови инфекции.

Пандемията COVID-19 оказа значително влияние върху всеки аспект от живота на човека, включително и върху начина му на пазаруване. Според множество международни проучвания се очаква продажбите на дребно онлайн да достигнат 6,5 трилиона долара до 2023 година. Към настоящия момент този сектор увеличи своя дял в общата търговска дейност и се развива много динамично.

Различни проучвания в държавите-членки показват значително увеличение на електронната търговия в Европейския съюз, поради разпространението на коронавируса. Световната търговска организация публикува доклад с подробна информация за влиянието на пандемията COVID-19 върху електронната търговия, включително последиците за трансграничната търговия. Според проучването, при пандемия се наблюдава увеличена употреба на електронната търговия, използване на социални медии и интернет видео-разговори. Това доведе до скокове в продажбите на бизнес към потребител и увеличаване на електронната търговия между различните бизнеси. Пандемията COVID-19 се счита за криза на търсенето и предлагането. Електронната търговия може да подкрепи малкия бизнес като направи икономиките по-конкурентни. Нейното влияние е икономически двигател както за вътрешния растеж, така и за международната търговия.

Компаниите по целия свят ускориха и адаптираха операциите и бизнес-моделите си за справяне с промените на много фронтове. В тези изключителни времена и с нарастването на пандемията на Covid-19, цифровите приходи от онлайн търговия достигнаха 41% ръст в рамките на ЕС.

Онлайн моделите на търсене вече дават индикация в реално време за ролята, която дигиталната икономика играе по време на такива кризи. Търсенето в световен мащаб за „пазаруване онлайн“, „доставка на храна“ и „онлайн лекар“ са скочили с глобалното разпространение на вируса

В същото време електронната търговия може да помогне за запазването на работните места по време на криза. За много ресторанти, които трябваше да затворят по време на икономическото замразяване, услугите за онлайн доставка се превърнаха в спасителна линия. Учителите и консултантите продължиха да работят чрез видеоконференции. В някои случаи електронната търговия създаде дори нови икономически възможности. В Amazon например бяха наети  175 000 нови работници.

В периода на пандемията, потребителското търсене и предлагане претърпя промяна. Може да се проследят тенденциите за продажбите в изобразената графика. Най-продаваните продукти в отминалото тримесечие са стоките от първа необходимост, хранителните продукти и лекарствата.  

Кой пазарува онлайн?

Според Евростат повече от половината от населението на ЕС (60%) е използвало онлайн платформи за поръчки през 2019 г., а в ситуация на пандемия този процент достига до 70% от населението. Онлайн купувачите в ЕС са хора, под 65 годишна възраст, добре образовани и работещи. По-малка част от пазаруващите са потребители с по-малка покупателна способност, като пенсионерите и безработните. Същото важи и за хората с ниско образование, които не могат да се справят с онлайн платформите и нямат увереност, за да пазаруват и особено, за да плащат онлайн.

Какво прави Европейският съюз? 

На базата на този безпрецедентен ръст на онлайн продажбите, ЕС подкрепя развитието на единния цифров пазар, включително електронна търговия и цифровите плащания. ЕС прие ново законодателство за електронната търговия с цел улесняване на трансграничните онлайн бизнес-отношения. Също така беше прието и законодателство за подобряване на защитата на потребителите и защитата на личните данни (GDPR).

Правилата за целия ЕС за по-добра защита на потребителите от измами и за по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци продължават да се развиват. Спешни мерки бяха необходими за справянето с нарастването на измамите. Целта на тези правила е да засилят и подобрят сътрудничеството между всички държави-членки в областта на защитата на потребителите, така че те да могат по-лесно да наблюдават спазването и да се справят с трансграничните нарушения. В европейското законодателство са приети редица правни механизми, включително възможността, онлайн потребителите да имат срок за отказ от 14 дни от деня след приемането на офертата на услуги или доставката на стоки (има някои изключения от това право на дерогация, по-специално за пресата, потребителски и нетрайни стоки). Освен това, след сключване на договора, доставката трябва да бъде извършена не по-късно от 30 дни след онлайн поръчката.

Допълнително са изготвени и насоки за безопасност за продукти, които се продават онлайн, както и наръчници за подобряване на киберсигурността. Предвидена е цифрова програма (2021-2027) за подпомагане на инвестициите в изкуствен интелект, електронните умения и дигитализацията на индустрията в рамките на ЕС.

Специфичен и много важен компонент от онлайн пазаруването е  заплащането на стоките и услугите. В ЕС бяха приети по-строги правила за онлайн плащанията, киберсигурността и намаляването на възможността за измама, както и по-добра помощ на жертвите. В панданемичната обстановка бяха приети и множество нови правила и препоръки с цел улесняване на логистичните дейности в държавите членки, правителствата избраха различни подходи с цел стимулиране на бизнеса и използването на онлайн платформите.

Все пак отговорът на света на COVID-19 има спомагателен ефект върху поведението на потребителите, което е малко вероятно да се върне към своето състояние преди пандемията. С течение на времето ще се разбере дали тази тенденция ще продължи и все повече потребители ще променят моделите си на  пазаруване.

ИЗТОЧНИЦИ:

https://www.wto.org/english/tratop_e/covid19_e/ecommerce_report_e.pdf

https://www.forbes.com/sites/louiscolumbus/2020/04/28/how-covid-19-is-transforming-e-commerce/#2ca00d433544

https://greece.greekreporter.com/2020/04/07/greek-consumers-significantly-increase-use-of-e-commerce-survey-shows/

Още по темата

Стартира единен портал на Имотния регистър, Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел 

Предишна новина

Започват масови проверки на фирми с разрешителни за дейности с отпадъци

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Христо | нерегистриран
  3
  0

  Добър анализ. Факт е, че хората свикнаха с онлайн търговията и преди кризата с COVID-19, а сега Amazon и подобните платформи вече със сигурност се превръщат в почти безалтернативен източник на стоки. Да му мислят моловете.

 2. 1
  Читател | нерегистриран
  3
  0

  Интересна статия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.