Затворник съди тъмницата заради машинка за подстригване


Затворник твърди, че е пипнал хепатит при подстригване, защото машинката била обща за всички осъдени и не се дезинфекцирала. С този аргумент той съди Главна дирекцията "Изпълнение на наказанията" и иска 10 000 лв. като обезщетение.
Румен Георгиев излежава присъда от 2006 г. и в това време е бил както в затвора в Пловдив, така и в София и Смолян. Когато влязъл зад решетките, не е имал хепатит С. Заболяването е диагностицирано през 2014 г., когато той бил преместен от Пловдив в Смолян. Затова по делото няма спор, че той се е разболял, докато е бил в пловдивската си килия.

В съда обаче е направена медицинска справка, която сочи, че хепатит С е заразно вирусно заболяване, което се предава по кръвен път чрез заразена кръв, главно при преливане, при използване на общи игли и спринцовки при венозна употреба на наркотици или при боравене със заразени инструменти при татуировки, пиърсинг и маникюр, както и медицински манипулации с нестерилни инструменти.

Румен Георгиев обаче не претендира, че в затвора му е правена която и да било от изброените процедури. Използването на една и съща машинка за прическите на всички затворници пък съдът не намира за доказателство, че заразяването е станало именно по този начин.
Това е една от причините Пловдивският административен съд да отхвърли финансовите му претенции. Втората е, че зад иска от 10 000 лв. не стоят конкретни описания на преживените болки и страдания. Осъденият може да обжалва пред ВАС.

Герджиков: Още 23 млн. лв. е готово да отпусне правителството за машинното гласуване

Предишна новина

Съдът заседава по делото срещу акушерката, обвинена в побой над новородено

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.