Затвор за журналисти и закриване на медии за критики към председателя на Върховния съд

Затвор за журналисти и закриване на медии за критики към председателя на Върховния съд
Празната първа страница на оманския вестник "Азамн" 

Във връзка с искането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да излезе със становище срещу публикация, съдържаща неудобни за Лозан Панов факти, "Правен свят" потърси и намери пример в световната практика, който може да послужи за "челен опит" за представители на съдебната власт, как да действат, ако са се почувствали засегнати от журналистическа статия. 

Преди две години оманската полиция арестува двама журналисти заради статия от 26 юли 2016 г., която критикува съдебната система на страната. Ибрахим Ал-Ма’мари, главен редактор на вестник "Азамн", е арестуван на 28 юли, а Захер Ал-Абри, който ръководи отразяването на местни новини, е арестуван на 3 август. След арестите вестник "Азамн" публикува празна страница в знак на протест, защото, както се твърди, властите заплашили изданието да не отразява задържането на журналистите.

Повод за арестите е статия на Азамн, озаглавена: "Върховните власти връзват ръцете на правосъдието". В публикацията се твърди, че председателят на Върховния съд на Оман е повлиял за отмяна на присъда на апелативния съд по знаково дело за наследство. Председателят на Върховния съд е критикуван, че подкопава независимостта на съдебната система, като изпълнява нареждания от "висшестоящи органи".

"Журналистите, които твърдят, че властите са злоупотребили с власт, не трябва да стават обект на наказателно преследване и отмъщение", коментира Джо Сторк, зам.-директор за Близкия Изток на Human Rights Watch (Международна неправителствена организация, която следи за спазване на човешките права-бел.ред.). "Ако властите смятат, че подобни твърдения са погрешни, те трябва да ги обсъждат публично, а не да арестуват вестоносците", допълва Сторк.

Представител на прокуратурата заявява, че Ал-Ма‘мари е обвинен в нарушаване на членове 25 и 29 от Закона за печата и издателската дейност, които забраняват "публикуването на всичко, което изрично или имплицитно оскърбява личността на Негово величество Султана или членове на Кралското Семейство или ... нарушава обществения ред" и "публикува подробности за разследвания или съдебни производства, свързани с личното положение или други лични въпроси, чието публикуване е забранено по нареждане от съда." Говорителят на прокуратурата допълва, че Ал-Ма‘мари е обвинен в нарушаване на член 135 от Наказателния кодекс, който "забранява публикуването на материали, които подкопават престижа на държавата" и член 19 от Закона за киберпрестъпността, който "забранява публикуването на материали, които подкопават религиозните ценности или обществения ред".

"Някои от тези неясно дефинирани обвинения изглежда, че нарушават международните стандарти за свобода на изразяване, включително правото да се критикуват държавни органи, както и повдигат сериозни притеснения относно арестите и справедливостта на последващия процес", коментират от Human Rights Watch.

Източник на правозащитната организация посочва, че Министерството на информацията на Оман е издало заповеди, забраняващи на Azamn да публикува статия в защита на Ал-Ма‘мари и да съобщава за неговия арест. Арестуваният журналист Ал-Абри написал в Twitter, че самият министър на информацията заплашил вестник "Азамн", ако съобщи нещо по темата. След арестуването на Ал-Ма‘мари, Азамн публикува празна страница, в знак на протест срещу цензурата.

Human Rights Watch е документирала повтарящ се модел на действие срещу свободата на словото в Оман, както и предишни опити за сплашване и преследване на служителите на Азамн, включително и на Ал-Ма‘мари. През септември 2011 г. омански съд осъжда Ал-Ма‘мари, както и друг негов колега журналист - Юсеф Ал-Хaдж на пет месеца затвор за обида на министъра на правосъдието в статия, в която се твърди, че има корупция в съдебната система. Това решение е в нарушение на международните стандарти за свобода на словото, твърдят от HRW. В крайна сметка съдът отмени присъдите, припомнят от правозащитната организация.

Развръзката

Оманските власти затвориха вестник "Азамн" на 9 август 2016 г. заради статията "Висши органи на властта връзват ръцете на правосъдието", в която се твърди, че има корупция в съдебната система.

През септември същата година първоинстанционният съд в Мускат обвини Ал-Ма‘мари и Ал-Хадж в "нарушаване на обществения ред", "злоупотреба с интернет", "публикуване на подробности по граждански дела" и "уронване на престижа на държавата" и Ал-Абри, в "използване на информационна мрежа за разпространение на материал, който би могъл да навреди на обществения ред", и ги осъди на три години затвор и глоба от 3000 омански реала (7 800 щатски долара). Съдът осъди Ал-Абри на една година затвор и му наложи глоба от 1000 омански реала (2,600 щатски долара).

На 29 декември 2016 г. апелативният съд оправда Ал-Абри и намали присъдата на Ал-Мамари на шест месеца, а на ал-Хадж - на година. Ал-Мамари е освободен от Централния затвор в Маскат на 10 април 2017 г.

В последните месеци органите на Оман предприеха действия срещу няколко други журналисти и автори, които критикуват правителството.

"Случаят с вестник "Азамн" показва степента на заплаха срещу активисти, които се опитват да разобличат правителствената корупция в Оман", каза Сара Лия Уитсън, директор на Human Rights Watch за Близкия изток и добавя: "Оман трябва да позволи на Азамн да работи отново, да освободи заместник-редактора Юсеф Ал-Хадж незабавно и да спре опитите да цензурира критиците на правителството".

Още по темата

103-ма затворници са осъдили правосъдното министерство за година

Предишна новина

КПКОНПИ отне имущество за 390 071 лева

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 10
  | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #4 от " --- | нерегистриран":
  Правен свят, вече никой не ви чете. Смятам , че и вие не си четете написаното. На кого робувате сега с дребната си статика, поредната от кононадата от дъвки за балончета?!

  Явно авторът на коментара е от последователите на Живков: повече написал, отколкото прочел!

 2. 8
  Damnatio memoriae | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Докато чакаме някой бял щъркел да донесе пролетта, се оказа, че един Черен лебед ще ни донесе оманско правосъдие!

  Не на страха! - Кой ли беше казал това!

  Аууууууууууу ... ела Вълчо и ме изяж![[_69214_]]

 3. 6
  | нерегистриран
  1
  -3

  Прави впечатление, че по света има разделение и противопоставяне между граждани, и по-специални лица-надгражданите от съдебната власт. В Оман пращат в затвора за критики към съдебната власт. В Грузия или в Румъния пък пращат в затвора самозабравили се магистрати, ощетили с престъпни действия граждани.

  Въпрос на надделяване на възможности и въпрос кой кого е, явно.

 4. 5
  --- | нерегистриран
  7
  -8

  Правен свят, вече никой не ви чете. Смятам , че и вие не си четете написаното. На кого робувате сега с дребната си статийка, поредната от кононадата от дъвки за балончета?!

 5. 4
  --- | нерегистриран
  9
  -8

  Правен свят, вече никой не ви чете. Смятам , че и вие не си четете написаното. На кого робувате сега с дребната си статика, поредната от кононадата от дъвки за балончета?!

 6. 3
  | нерегистриран
  7
  -6

  Докато чакаме някой бял щъркел да донесе пролетта, се оказа, че един Черен лебед ще ни донесе оманско правосъдие!

  Не на страха! - Кой ли беше казал това!

 7. 2
  БАЦЕ | нерегистриран
  3
  0

  Не зная коя е тя, но някои протестираха пред съдебната палата за това!

 8. 1
  ЦцЦц | нерегистриран
  7
  0

  Огледалце, огледалце, я кажи сега, коя е най - умната и красива министърка на правосъдието на света?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.