Защо родителите на Стоян Балтов осъдиха съда и прокуратурата


"Несъмнено извод за продължителността на съдебното производство в съдебната фаза пред първоинстанционния съд не е фактическата и правна сложност на делото, нито наличието на значителни затруднения в събирането на доказателства."

С тези мотиви Сливенският окръжен съд присъди по 50 хил. лв. на родителите на убития през 2008 г. студент Стоян Балтов. Делото в крайна сметка приключи на последна инстанция с три осъдителни присъди на по 18 години затвор. Двама от осъдените обаче междувременно избягаха и в момента са издирвани с европейска заповед за арест.

В такива дела не размерът на обезщетението, а констатациите на съда по повод нарушенията на държавата са най-важни. А те в случая са унищожителни. Накратко – прокуратурата сериозно е забавила процеса, като е внесла порочен обвинителен акт, а Софийски градски съд, в лицето на съдия Петя Крънчева, не е имал никакво основание да решава делото близо четири години. То нито е било от значителна фактическа и правна сложност, нито е било затруднявано процесуално от родителите на Балтов.

Първото сериозно забавяне на делото е едновременно по вина на съда и на прокуратурата – през юли 2009 г. СГС констатира, че е налице допуснато нарушение в обвинителния акт и той е върнат в прокуратурата. "Констатациите е могло да бъдат направени при образуване и преди насрочване на делото", се посочва в решението на съдия Христина Марева относно решението на съдия Петя Крънчева да върне обвинителния акт едва след като делото вече е било образувано. Междувременно подсъдимите искат изменение на наложените им мерки за неотклонение, което допълнително забавя процеса. Така новият обвинителен акт е внесен през декември 2009 г. – една година след образуването на наказателното производство.

От този момент до решаването на делото на първа инстанция минават близо три години и половина. Според Сливенския окръжен съд – без обективни обстоятелства, които да обуславят такава продължителност на процеса. Делото е било отлагано неколкократно заради неявяване на адвокатите на подсъдимите, заради неявяване на вещи лица, допуснати допълнителни съдебни експертизи, смяна на съдебен заседател и т.н.

Наглед уважителни причини, за които обаче окръжният съд констатира друго – че делото поначало не е било от значителна фактическа и правна сложност (доказателствата са били събрани в хода на досъдебното производство), датите за съдебните заседания са били предварително съобразени със служебните ангажименти на адвокатите на подсъдимите, а по-голямата част от свидетелите по делото били разпитани в едва две съдебни заседания. В случаите, когато делото е било отлагано заради отсъствие на свидетели, съдът не е полагал дължимата грижа разпитването им да се случи в следващото съдебно заседание.

Както "Капитал" е писал преди, бавенето на важни дела е "запазена марка" на съдия Петя Крънчева. По идентичен начин тя бави делото за изчезналите милиони на Майкъл Чорни, по което подсъдим беше Павел Тренев (девет години), за убийството на Бай Миле (пет) и срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, което продължи четири години.

През цялото това време, констатира съдът, родителите на убития Балтов са били принудени да пътуват за всяко заседание от Сливен до София, да слушат от свидетелските показания и съдебните експертизи отново и отново как е бил убит техният син, както и да чакат началото на всяко ново заседание пред залата заедно с хората, причинили неговата смърт.

"Няма съмнение, а се установява и от всички доказателства по делото, че след загубата на техния син, разкриването на извършителите на убийството и ефективното ангажиране на тяхната наказателна отговорност, се е превърнало в основна мотивация за техния живот, което е предопределило и настъпването на значителни вреди", е заключението на Сливенския окръжен съд.

Защитата на ген. Ратко Младич поиска отвод на двама от съдиите

Предишна новина

Убиецът на Джон Ленън остава зад решетките

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.