Защо председателят на ВКС държи да изгони от дома й съдебна служителка, напук на Жилищната комисия на ВСС

Защо председателят на ВКС държи да изгони от дома й съдебна служителка, напук на Жилищната комисия на ВСС
Лозан Панов, снимка:БГНЕС

Ще остане ли съдебна служителка, доскоро подчинена на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), на улицата, макар че има сключен договор за наем за още около 4 години за ведомствен апартамент? Това се оказва, че зависи изцяло от настроението на Лозан Панов, въпреки изричното решение на Жилищната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), че жената има правно основание да продължи да обитава имота.

На 16 януари 2020 г. служителката към ВКС, назначена като експерт – обществени поръчки, Цветелина Трайкова сключва договор за наем на ведомствен апартамент от фонда на ВСС в жилищния квартал „Младост“ за срок от 5 години, считано от датата на подписването му. С решение на Съдийската колегия от ноември същата година щатът на Трайкова е преместен в Апелативен съд-София (САС), считано от 1 декември м.г. Последното се е наложило единствено поради факта, че кадровият орган отне стопанисването на Съдебната палата в столицата от правомощията на Лозан Панов заради скандалния клип с участието на полуголи момичета и „гангстери“, размахващи оръжия, който председателят на ВКС допусна да бъде заснет в сградата. Тогава стопанисването на Съдебната палата бе възложено от Пленума на ВСС на председателя на САС Даниела Дончева, което наложи и някои от щатовете на служителите от ВКС, чиято дейност е пряко свързана с поддръжката и управлението на материалната база, да бъдат автоматично прехвърлени към новия стопанин. Оказва се обаче, че последното е дало повод на същия този председател на ВКС буквално да започне да преследва бившата служителка на съда с единствената цел да я изгони от жилището, в което живее и в което е направила съвсем скорошен ремонт с лични средства.

Малко след решението на кадровия орган за прехвърлянето на щата на Трайкова към САС тя е уведомена от представител на ВКС в устна форма, че по нареждане на Панов тя следва да освободи ведомствения апартамент на ВСС, тъй като вече на практика не се водела част от администрацията на същия съд. Създалата се ситуация очевидно притеснява служителката и тя взима решение да се консултира по въпроса с Жилищната комисия на кадровия орган, която е и реалният отговорник за разпределението на всички налични жилища във фонда, които могат да ползват работещите в съдебната система. Докато изчаква отговора обаче на 30 ноември 2020 г. й е връчено и официално едномесечно предизвестие от Панов за прекратяване на договора й за наем, едва 10 месеца след настаняването й там. Трайкова веднага подава молба до Панов за удължаване на срока на предизвестието, уведомявайки го междувременно, че е отнесла казуса за становище до Жилищната комисия на ВСС. Председателят на ВКС обаче отказва да удостои бившата си подчинена с официален писмен отговор на молбата й, в резултат на което тя е уведомена по телефона, че все пак може да остане за кратко в апартамента, без да й бъде казано с какво време реално разполага.

На 1 декември 2020 г. Трайкова получава отговор от Жилищната комисия на ВСС, в който се изразява категоричното становище, че договорът й за наем не следва да бъде прекратяван, поради липса на условия и причини за това. Ресорната комисия на кадровия орган дори уточнява, че основанията за това договорът на служителката да не бъде прекратяван се съдържат в Правилата за отдаване под наем на недвижими имоти – частна държавна собственост, предоставени в управление на ВСС за жилищни нужди, приети от самия кадрови орган.  За последното Трайкова е уведомила надлежно Панов, с надеждата, че това ще бъде и финалът на цялата драма. Това обаче не се случва и на 7 декември 2020 година служителката в съдебната система получава поредно телефонно обаждане от ВКС, в което й е заявено, че въпреки решението на Жилищната комисия на ВСС тя следва да освободи наетия от нея апартамент до края на януари 2021 г. по преценка на председателя на ВКС. Към момента служителката е поставена в безкрайно неудобната ситуация, в която тъкмо е приключила ремонт на ведомственото жилище, вследствие на което е и в невъзможност да излезе на квартира на свободен наем. Във връзка с това Трайкова е изпратила и молба до Комисията „Управление на собствеността“ с надеждата проблемът й да достигне до Пленума на ВСС и в крайна сметка кадровиците да успеят да решат създалата се ситуация, въпреки очевидното настояване на председателя на ВКС да я преследва докато не напусне въпросния имот.

Последователността и упоритостта на Панов да изгони доскорошната му служителка от дома, в който в момента живее, са изключително необясними на фона на демонстрираното преди малко повече от 2 години крайно либерално отношение към имотните въпроси и скандали на по-високите нива в съдебната система. Небезизвестен в публичното пространство, а и в магистратските среди, е скандалът, който се разрази с близката му колежка от ВСС – Атанаска Дишев през 2018 г., когато се оказа, че тя и съпругът й са закупували недвижимости и са трупало лихви от банкови влогове, докато са ползвали просторен ведомствен апартамент, предоставен на Върховния административен съд (ВАС), където тя правораздаваше допреди да стане част от ВСС. Тогава се оказа, че съдийката е ползвала жилището от 173 кв. м. в столичния квартал "Изток" срещу месечен наем между 138 и 202 лв., при пазарни за този район наемни цени за подобен имот от около 2000 лв., при това и след периода, в който вече не беше магистрат, а член на кадровия орган. Самата Дишева обясни, че не е успяла да си купи апартамент за десет години, защото "трудно избирала" и нямала достатъчно свободно време. Въпреки това обаче тогава възникна въпросът – защо след като Атанаска Дишева вече е член на ВСС, а е имала право да го ползва в качеството си единствено на върховен съдия, тя не го е освободила. Отговор така и не последва. Разкритията за постъпката на кадровика все пак доведоха до промяна в голяма част от правилата за отдаване под наем на ведомствени жилища на магистрати и съдебни служители. Тогава обаче председателят на ВКС Лозан Панов не само, че гласува „против“ промените в правилата, но застана и твърдо зад позицията, че няма нищо неморално, неетично или дори изненадващо в това, че Дишева и семейството й са били настанени в просторното ведомствено жилище толкова дълго и срещу подобна цена, като дори си позволи да направи внушението, че някой умишлено се опитва да атакува колежката му, която според него напълно правомерно е останала в имота, въпреки липсата на законово основание за това.

Името и на самия Лозан Панов също беше замесено в имотен скандал, малко след разрастването на „Апартамент гейт“ и разкритията, че личности от върховете на властта са се сдобили с имоти от една конкретна фирма на невъобразимо по-ниски цени от пазарните. През 2019 година, малко след казуса с Дишева, се разбра, че и съпругата на председателя на ВКС – Елисавета Панова - е закупила четиристаен апартамент и два гаража от фирма "Артекс" в луксозната им сграда "Дипломат" на метри от горната част на Борисовата градина в район "Изгрев" на значително занижена цена. През 2013 г. Панова (по това време все още Ганева - бел.ред.) купува общо 211 квадрата за 150 000 лв., като според актуалните към онзи момент цени закупените имоти би трябвало да възлизат на над половин милион лева. Междувременно се разбра, че собствениците на "Артекс" - архитектите Весела и Пламен Мирянови - са кумували на сватбата на Елисавета и Лозан Панови на 14 февруари 2015 г. Експерти в областта на имотните сделки тогава коментираха, че в случая с апартамента и двата гаража на Панови става въпрос за укриване на данъци и заобикаляне плащането на ДДС. За целта, през фирмата си "Ганева 2000" ЕООД съпругата на председателя на ВКС първо купува на безценица правото на строеж от "Артекс", а после наема същата строителна фирма срещу символичната цена от 80 000 евро. Ако имотът на Панови бе придобит на пазарните цени, актуални към месеците март-април 2013 г., то само дължимото ДДС би възлязло на над 50 000 евро, чието плащане е било "спестено".

Днес, година след като скандалите около Панов и близките около него за момента поутихнаха, изглежда, че той е решил да търси по интересни пътища получаването на морално възмездие и лично удовлетворение за това, че въпросните казуси бяха оповестени публично. Едва ли обаче за целта е подходящо за изкупителна жертва да бъде употребявана обикновена служителка в съдебната система, която освен всички друго и фактически не би могла да си позволи закупуването на собствено жилище, получавайки трудово възнаграждение близо 10 пъти по-ниско от това на председателя на ВКС. Историята около казуса на Цветелина Трайкова все пак идва да покаже няколко важни принципни извода, а именно, че моралът по върховете на властта, в това число и на съдебната система, е доста абстрактна категория, както и, че самозабравянето и прилагането на двоен аршин спрямо идентични ситуации, особено от висшестоящи персони, накрая води до абсолютен позор.

Още по темата

САС се произнася по делото срещу Огнян Донев идния вторник

Предишна новина

Лекарка и медицинска сестра са представяли фалшиви документи пред НЗОК

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 16
  до 10 | нерегистриран
  7
  -5

  Стига с тия хапчета. Разбрахме, че си много компетентен на тема хапчета, защото на никой от нас не е хрумвало да прави пожелания с хапчета. Няма значение от кои пиеш, но ако си си купувал имот, сигурно наистина знаеш, че можеш да изпаднеш в истерии от космическите цени. Ние/90% от магистратите, които нямаме наследства/ сме отделяли от времето си, за да обикаляме и търсим жилище. Накрая сме теглили кредити, за да купим и то не в кв. "Изток", където тази красива и морална жена е живяла десет години в огромен апартамент. Всъщност, да имала е право, но нали се е самоопределила като част от "умните и красивите", много принципна и морална. Та, дали си пил и не своите хапчета, би ли отговорил на резонния въпрос- морално ли е човек, който във всяко изречение посочва, че е много принципен, да живее в огромен ведомствен апартамент на символичен наем и същевременно да купува апартаменти и земеделски страни в цялата страна??????????

 2. 15
  | нерегистриран
  14
  -9

  Защо оставиха Дишева член на ВСС!!!!!!!!!!!!! Това нейно поведение е скандално от където и да го погледнеш. Явно на някому е угодна!!!!!!!!!!!!!!! Никой не би одобрил подобно поведение на "революционер", който спестява средствата си и купува в цялата страна имоти, и същевременно живее във ведомствено жилище плащайки символичен наем. Тя трябвше да бъде отстранена. Като Ситнилски, или Пенгезов, например. Оставиха я, защо ли ?????????????????????????? УДОБНИТЕ НЕ ГИ ОТСТРАНЯВАТ!!!!!!!!!!!!!

  ОТГОВОРИ

 3. 14
  | нерегистриран
  6
  -5
  До коментар #9 от "Защо? | нерегистриран":
  Защо, след като служителката вече е на щат към САС, ПреПравен свят не се обърне към Дончева с въпроси за жилищното устройване на служителката в съда й? Както и към съответните "кадровици" гласували отнемането на стопанисването на палатата от Панов. Които надлежно бяха информирани, че това, което правят, ще има последици за служителите на ВКС.

  Йербааа!!!

 4. 11
  | нерегистриран
  15
  -10
  До коментар #9 от "Защо? | нерегистриран":
  Защо, след като служителката вече е на щат към САС, ПреПравен свят не се обърне към Дончева с въпроси за жилищното устройване на служителката в съда й? Както и към съответните "кадровици" гласували отнемането на стопанисването на палатата от Панов. Които надлежно бяха информирани, че това, което правят, ще има последици за служителите на ВКС.

  “Надлежно информирани”? Не само, че не е редно, но е и нечовешко да гониш човека, че и по телефона! Но Лозан какво го интересува? Той нали си има кумовете от Артекс, а Дишева спести бая парички от 12 годишния евтин наем на ведомствено жилище! Да му мислят бедните!

 5. 10
  СЪЖАЛЯВАМ! | нерегистриран
  11
  -21
  До коментар #6 от "При тези свръхзаплати как е възможно изобщо да има ведомствен жилищен фонд?! | нерегистриран":
  Въпросът е друг-защо в съдебната система изобщо има ведомствен жилищен фонд, особено при тези свърхзаплати и свръхпривилегии. Че само след три седмици ще дойде новия бонус за дрехи-от поне 2600 лв, която е сума над , и извън заплатата, и никой не иска документ,че парите за дрехи отиват за дрехи.
  Къде в частния сектор ти дават и жилище, а и бонус за ЧНГ от хиляди левове, в добавка и 2600 лв за дрехи.
  Крайно любопитно е какъв е наемът в това жилище, като имате предвид, че другите хора-извън съдебната система трябва да се оправят на свободен наем(като дори за да вземеш апартамент под наем, плащаш половин наем в добавка към брокера), дори и да са на минимална заплата, или без доходи в кризата в момента-това е причината вече много хора да се принуждават да делят апартамент под наем с няколко ,дори непознати човека, за да си споделят наема.

  Прави гнусно впечатление как са третирани лицата в съдебната система-като любимите деца на държавата-освен огромните заплати и бонуси, се оказа,че имало и ведомствен жилищен фонд?!!!!!, и сравни със всички други в тази държава-третирани са като доведени, заварени или осиновени.

  Съжалявам, но пари и бонуси ще ИМА и само ще се УВЕЛИЧАВАТ, а ти може да наблегнеш малко над учебниците, че видимо си доста неграмотен. Пукни се от ЯД и се задави от ЗЛОБА, мишок.

 6. 9
  Защо? | нерегистриран
  20
  -6

  Защо, след като служителката вече е на щат към САС, ПреПравен свят не се обърне към Дончева с въпроси за жилищното устройване на служителката в съда й? Както и към съответните "кадровици" гласували отнемането на стопанисването на палатата от Панов. Които надлежно бяха информирани, че това, което правят, ще има последици за служителите на ВКС.

 7. 6
  При тези свръхзаплати как е възможно изобщо да има ведомствен жилищен фонд?! | нерегистриран
  12
  -17

  Въпросът е друг-защо в съдебната система изобщо има ведомствен жилищен фонд, особено при тези свърхзаплати и свръхпривилегии. Че само след три седмици ще дойде новия бонус за дрехи-от поне 2600 лв, която е сума над , и извън заплатата, и никой не иска документ,че парите за дрехи отиват за дрехи.
  Къде в частния сектор ти дават и жилище, а и бонус за ЧНГ от хиляди левове, в добавка и 2600 лв за дрехи.
  Крайно любопитно е какъв е наемът в това жилище, като имате предвид, че другите хора-извън съдебната система трябва да се оправят на свободен наем(като дори за да вземеш апартамент под наем, плащаш половин наем в добавка към брокера), дори и да са на минимална заплата, или без доходи в кризата в момента-това е причината вече много хора да се принуждават да делят апартамент под наем с няколко ,дори непознати човека, за да си споделят наема.

  Прави гнусно впечатление как са третирани лицата в съдебната система-като любимите деца на държавата-освен огромните заплати и бонуси, се оказа,че имало и ведомствен жилищен фонд?!!!!!, и сравни със всички други в тази държава-третирани са като доведени, заварени или осиновени.

 8. 5
  До 2 | нерегистриран
  7
  -4

  Не бъди трол!

 9. 4
  Наблюдател | нерегистриран
  8
  -6

  Имам чувстното, че тук не Панов, а някоя дребна чиновническа душичка във ВКС върти тези номерца.

 10. 3
  | нерегистриран
  10
  -12
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Защо оставиха Дишева член на ВСС!!!!!!!!!!!!! Това нейно поведение е скандално от където и да го погледнеш. Явно на някому е угодна!!!!!!!!!!!!!!! Никой не би одобрил подобно поведение на "революционер", който спестява средствата си и купува в цялата страна имоти, и същевременно живее във ведомствено жилище плащайки символичен наем. Тя трябвше да бъде отстранена. Като Ситнилски, или Пенгезов, например. Оставиха я, защо ли ?????????????????????????? УДОБНИТЕ НЕ ГИ ОТСТРАНЯВАТ!!!!!!!!!!!!!

  Пийте си хапчетата. Помагат срещу истерии

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.