Започват спешни ремонти на десет съдебни сгради

Започват спешни ремонти на десет съдебни сгради
Съдебната сграда в Кюстендил е в окаяно състояние

Започват спешни ремонти в десет съдебни сгради в страната, съобщиха от Министерството на правосъдието (МП). За тях са предвидени около 600 000 лева от бюджета на министерството за капиталови разходи, като основните нетърпящи отлагане дейности са свързани с ремонт на покриви и изграждане на асансьори и условия за придвижване на хора с увреждания.

Изборът на съдебни сгради, които да бъдат приоритетно ремонтирани е направен след анализ на сградния фонд на съдебната власт. В доклада на Дирекция "Взаимодействие със съдебната власт" към МП за обследване е предложена Съдебната палата в Тутракан. Основен ремонт е наложителен на покривната хидроизолация на Административен съд София-град, както и подмяна на стъклопакети на стъклен купол и изграждане на архив.

Строителни и монтажни работи по покрива са спешно необходими и в Съдебната сграда в Генерал Тошево. Изграждане на пожароизвестителна инсталация, евакуационно и аварийно осветление на Съдебна палата в Ловеч, също е част от спешните ремонти. Основен ремонт ще се прави и на покрива на Съдебната палата в Първомай. В Габрово ще се преустройва асансьорна шахта и ще се монтира асансьор, като е предвидено и изграждане на адаптирана тоалетна за инвалиди в Съдебната палата. Асансьор и подвижна платформа трябва да се изгради и в имота, ползван от Административен съд-Габрово. Сходни проблеми има още в съдебните палати в Мадан, Карнобат и Кърджали.

Общата прогнозна стойност на тези дейности е в порядъка на 596 000 лв., които при възможност в различен времеви период до края на настоящата година ще се покрият от капиталовите разходи за 2015 г., посочват от министерството.

Акцентът върху изграждане на асансьори и условия за хората с увреждания е свързан с писмото, което министър Христо Иванов бе изпратил през февруари до всички председатели на съдилища в страната, до главните секретари на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на администрацията на главния прокурор, както и до директора на Националния институт на правосъдието. В него министърът подчерта, че в по-голямата си част съдебните сгради са строени през миналия век, когато не са отчитани потребностите на хората с увреждания, но днес достъпната среда е едно от основните изисквания в закона за интеграцията им. В тази връзка е поискано монтиране на технически средства и платформи в 27 съдебни сгради, които ще струват около 320 000 лева.

Освен спешните ремонтни дейности в десетте сгради, анализът на министерството показва още, че от проектиране с цел основен ремонт, допълнителни зали или преустройство се нуждаят съдебните палати в Карлово, Елена и Пловдив, както и районните съдилища в Пещера и Асеновград. На обследване и изготвяне на техническо задание  подлежи съдебната сграда в Бяла.

Прогнозната стойност на разходите по тези дейности е 158 000 лв.

От министерството припомнят, че през последните 8 години е установена тенденция за намаление на капиталовите разходи като субсидия в бюджета на МП и това изключително затруднява ведомството в осигуряването на подходящи условия на труд

С тазгодишния бюджет на Министерството на правосъдието за капиталови разходи по програма "Инвестиции на органите на съдебната власт" са утвърдени 8 594 000 лв. В този смисъл наложителните ремонти са много повече, отколкото са предвидени за годината, но при всички случаи се налага да се редуцира годишният им брой според наличните средства, посочват от министерството.

Основните капиталови разходи за годината обаче са предвидени за реконструкция и ремонти на съдебните сгради в Кюстендил, Петрич, Враца, Добрич, Видин, Шумен, Бургас, Нова Загора и сградата на бул. "Ген. Скобелев" в София за нуждите на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. За тази цел в разчета за капиталови разходи за 2015 г. са предвидени около 7 245 000 лв., като в него не влизат осигурените пари за ремонта на т. нар. Военно НДК.

Роднина - магистрат, роднина - магистрат…

Предишна новина

Методи Лалов поиска пари за виртуализиран съд, ВСС ще мисли

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  съдийка от ВОС-ПЛОВДИВ | нерегистриран
  0
  0

  В Пловдив не давайте пари и зор , там "умните" председатели на ПОС и ПРС искат насилствено в ПРС служителите да си гласуват ДМС за ремонт на сградата и др. В крайна сметка успяха да им вземат парите за банкети и тъпи купони та да облагодетелстват роднини и приятели с магазини и заведения . Ама те са толкова нагли ,че очаквам и заплатите да им поискат за ремонти или почивки задграница ,както пpaвеше Катрев във военния съд !

 2. 1
  С тези пари | нерегистриран
  1
  -2

  най-вероятно ремонтите ще бъдат сМешни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.