Заплашената от екстрадиция Гергана Червенкова още преодолява шока от случая


Заплашената от екстрадиция Гергана Червенкова все още преодолява шока от случая, въпреки че са минали шест години.

В края на 2012 г. тя беше обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Червенкова прекара повече от два месеца зад решетките, а близките ѝ организираха редица протести.

Един от най-важните дни в живота на счетоводителката Гергана Червенкова е когато след 56 дни в ареста прегръща децата си. Заради обвиненията, отправени от Съединените щати преди години, я заплашват 68 години затвор.

Няколко месеца по-късно кошмарът за Гергана и семейството ѝ приключва – американското посолство изпраща нота, че нови данни сочат, че тя не е виновна. Съдът спира екстрадицията.

Шест години по-късно семейството ѝ още не е преодоляло травмата. "Не съм спирала да го изживявам и няма и да спра. Сблъсках се с една много страшна реалност. Изпитвам страх за децата си. Днес бях аз, днес е Желяз", коментира тя.

Според Гергана договорът за екстрадиция със Щатите трябва да бъде променен, а България да защитава гражданите си. Вината им да се доказва тук. "Хората ме подкрепиха, за което сме благодарни", казва Гергана.

Близките на Желяз Андреев са потърсили съвет и са получили подкрепа от нея. "Искрено се надявам да се откаже тази екстрадиция. Адвокатът, който мен защитава, пътува натам и се надявам той да успее да постигне това, което постигнаха при мен. Трябва да има доказателства, не може нашата държава да дава българите без доказателства", смята Гергана.

Посъветвала е семейството да потърсят подкрепа от медиите и обществото.

В последните години няколко подобни случая придобиха обществена популярност.

Последният е от декември 2016 г. Тогава варненският Апелативен съд потвърди екстрадицията на Красимир Николов, издирван от Съединените щати за компютърни престъпления и банкова измама.

През август, също през 2016 г., Софийският апелативен съд отказва да екстрадира в САЩ Недко Недков, който е обвинен от американската прокуратура в борсови измами и кражба на самоличност.

През 2013 г. в САЩ беше екстрадиран Маньо Минков, който е съден за измами и банкови престъпления.

Правата на затворниците са повече от задълженията

Предишна новина

Турското разузнаване прибра 3-ма гюленисти от Габон с тайна операция

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  ами | нерегистриран
  1
  -1

  Я каква активна отбрана срещу САЩ? А ако искането беше отправено от Русия във връзка с дело за посегателство срещу особата на Путин?

  А защо няма такава активност срещу арестуването на хора, които в собствения си дом са се защитавали от бандити, които както се видя в Нови Искър може да избият цяло семейство! Защото ако един от семейството в Нови Искър беше защитил близките си и беше гръмнал убийците сега щеше да е в затвора и нямаше да рИвете, нали!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.