Закриват БОРКОР?

Закриват БОРКОР?
Пресконференцията, на която Бойко Борисов обяви създаването на БОРКОР

До края на годината трябва да бъдесформирана новата Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Първоначалната идея бе ДАТО да бъде сформирана до октомври, за да може по-бързо да поеме функциите на МВР във връзка с прилагането на специалните разузнавателни средства.

Според Mediapool въпреки заявката на управляващите за СРС-тата да отговаря вицеприемарът и министър на правосъдието Зинаида Златанова и така да се отнеме контролът на МВР върху подслушването, сега тази идея е претърпяла трансформация и вероятно за ДАТО ще отговаря вътрешният министър Цветлин Йовчев.

 

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, вероятно ще бъде разформирован и превърнат в звено към Съвета по сигурността към правителството, съобщи Mediapool.

Щатът на БОРКОР ще бъде силно редуциран, тъй като бил силно раздут. Онези, които останат на работа, ще се занимават с анализ на повече теми, свързани с националната сигурност.

Спорез запознати, цитирани от Mediapool, Съветът по сигурността имал нужда от звено, което да се занимава с анализ на информацията и да я предоставя на премиера. И в никакъв случай не ставало въпрос за "шапка на силовите служби". Същевременно една от обсъжданите идеи били служителите да правят ежедневни брифинги на премиера и да дават идеи какви задачи да се възлагат на подчинените на министър-председателя служби.

Според идеята служителите на БОРКОР ще поддържат връзки с представители на всички министерства, за да могат да предвидят къде би възникнал проблем, който да застраши държавата.

Някои представители на БСП, обаче, били против тези предложения. Според тях по този начин ще се създаде "вътрешна Държавна сигурност", която ще държи на "къса каишка" различните ведомства, съобщава още Mediapool.

"Какво означава това някакви хора с претенция за анализатори в сектор "Сигурност" да искат информация от социалното министерство, да кажем, под предлог, че защитават сигурността на България", казали хора от левицата, цитирани от изданието.

Все пак преобладаващото мнение вБСП било да подкрепят идеята, защото самият център БОРКОР изглеждал напълно ненужен.

До момента центърът е глътнал повече от 15 млн. лв., като бюджетът му на година е средно 5 млн. лева.

БОРКОР бе създаден в началото на 2010 г., инициативата бе на тогавашния премиер Бойко Борисов, а идеята – да се въведат германски стандарти за оценка на риска от корупция в държавния апарат и справяне с проблема с нагласените обществени поръчки.

За три години, обаче, центърът не свърши никаква реална работа, напротив, около него се разразиха само скандали – за получени от "претоварените" служители големи бонуси, за необявяването на обществена поръчка за изграждане на информационното ядро на БОРКОР, дори се отправяха заплахи към колеги журналисти, поискали информация по закона за достъп до обществена информация.

През 2012 г. Бойко Борисов изрази разочарованието си от работата на БОРКОР и смени неговия началник – Петко Сертов бе сменен с Елеонора Николова, която през тази година се похвали, че вече са разработени 6 онлайн платформи за борба с корупцията в сектора на обществените поръчки, припомня изданието.

 

Да изгониш инвеститор*

Предишна новина

За отчуждаването на имот да се информира собственика лично, а не чрез "Държавен вестник"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  мир | нерегистриран
  3
  -1

  Ами като им отвориш сайта- пълна скръб- какви платформи ,какви 5 лв- само хвалби и къде ходили - и като как тези хора ще "работят" и в някаква си "нова структура",за която пак ние плащаме? И до кога????

 2. 2
  Бате Бойко | нерегистриран
  3
  -1

  Сега разбрахте ли ме защо закрих бюрото за контрол на СРС с цел икономии?

 3. 1
  основен въпрос | нерегистриран
  7
  -1

  Колко пари изхарчи този измислен "орган" и каква работа свърши? И ако е изхарчил народни пари "бадява", то кой ще носи отговорност?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.