Законът "Стоп Сорос" предвижда и затвор за помощ на нелегални мигранти


Унгария въвежда наказания, включително и затвор, за хора, които помагат на нелегални мигранти, предаде Би Би Си. Мерките са предвидени в изготвен от правителството на Виктор Орбан закон, известен като "Стоп Сорос", кръстен на името на родения в Унгария US финансист Джордж Сорос, когото премиерът вини, че окуражава масовото преселване на мюсюлмани в Европа. Парламентът в Будапеща вече обсъжда закона, който се очаква да бъде гласуван следващата седмица.

По неговата сила наказуемо ще бъде отпечатването на листовки с информация за търсещи убежище, а също и на бежанци да бъдат предлагани правни съвети и храна. Според местни медии се предвижда наказание затвор от няколко дни до година (в зависимост от нарушението) за трафиканти на преселници, за хора, които им помагат да получат убежище, както и за такива, които финансират нелегална имиграция.

Отделно правителството предвижда да инициира и промени в конституцията, които ще забраняват други държави от ЕС да прехвърлят кандидати за убежище в Унгария. Унгария, Полша, Чехия и Словакия отказват да изпълняват схемата на ЕС за релокация на бежанци, въпреки че Брюксел води процедури срещу тях.

Същевременно и австрийското правителство затяга режима за чужденците в страната. Премиерът Себастиан Курц съобщи, че е изготвен план, предвиждащ обвързване на получаването на социални помощи с владеенето на немски език. А именно живеещите в Австрия чужди граждани няма да получават пълния минимален размер на помощи (863 евро месечно), а само 563 евро на месец, докато не издържат тест, че владеят езика в страната. Очаква се обаче Виена да влезе в сблъсък с Брюксел, заради нарушаването на директивата за свободно движение на хора в ЕС, която задължава всички европейски граждани да бъдат третирани във всички държави от общността наравно с местните.

Поискали узаконяване на вторичното разграбване на КТБ

Предишна новина

България и Румъния получиха подкрепа за Шенген в ЕП

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.