Заев иска оставката на главния прокурор


Новоизбраният премиер на Македония Зоран Заев поиска оставката на главния прокурор Марко Звърлевски. Това стана на излизане от парламента, където малко преди полунощ в сряда депутати избраха новото правителство. За кабинета на лидера на СДСМ гласуваха 62-ма, против бяха 44-ма, а 5-има се въздържаха. Във вота участваха 111 от общо 120 депутати. Заев се закле веднага след гласуването.

"За да ускорим реформите, много е важно още днес първото нещо, което да стане, е оставката на главния прокурор Марко Звърлевски. Очаквам това да бъде едно от първите неща, които ще намеря на бюрото си, за да не се стига до неговото отстраняване от Народното събрание. Както знаете, главният прокурор се избира от парламента", каза още новият премиер. Изборът на кабинета сложи край на продължилата 6 месеца политическа криза в страната и на 11-годишното управление на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ.

42-годишният Заев, бизнесмен и бивш кмет на Струмица, състави коалиция с две партии на етническите албанци, за да контролира 62 от местата в парламента. СДСМ остана втора на изборите през декември, след ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски, който също не успя да спечели мнозинство. Според коалиционното споразумение 9 от министерските кресла са заети от представители на етническите албанци. Министерствата на икономиката, на правосъдието и на европейската интеграция са сред тях. Заев обеща да се съсредоточи върху икономиката, да засили държавните институции и да ускори процеса на присъединяване към ЕС и НАТО. Македония има статут на кандидат за членство в ЕС от 2005 г. Атина блокира присъединяването й към НАТО заради отколешния спор за името на страната, гърците възразяват и срещу присъединяването на Македония към ЕС.

Срещу бившия здравен министър Никола Тодоров пък бе извършен опит за убийство, предаде скопският сайт "НОВА ТВ". Инцидентът станал вчера пред сградата на ведомството, където Тодоров пристигнал, за да предаде властта на наследника си Арбен Таравари. На влизане мъж стрелял по бившия министър. Няма информация за състоянието на Тодоров, нито за това къде се намира. Нападателят е арестуван.

US Конгресът разследва главния прокурор заради Русия

Предишна новина

ГЕРБ облекчил рецидивистите, под предлог че оправя тоалетните в затвора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.