Забраняват продажбата на вино по интернет, съдът ще блокира сайтове-нарушители


Продажбата на вино с обяви по интернет, във вестник или залепени съобщения на входа на блока ще бъде забранена от началото на 2019 г. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, пуснати от Министерството на финансите за обществено обслужване. В момента такава забрана има само за продажбата на алкохол и цигари. С обяви в интернет масово се продава домашно вино, въпреки че в закона е позволено човек да си прави вино, само ако е за лична консумация. В проекта обаче е предвидено едно изключение – забраната за онлайн обяви няма да важи за търговци, предлагащи алкохолни напитки чрез електронен магазин. В закона е посочено, че "електронен магазин" е интернет-сайт, чрез който се извършва продажба на стоки/услуги, и който има вградена функционалност за включване и изключване на стоки/услуги в потребителска кошница, за въвеждане на информация за купувача, адреса на доставка и за избор на метод за плащане.

Лицата, които поддържат сайтовете на обяви, трябва да премахват всички съобщения за продажба на алкохол, вино и цигари, както и да ограничават достъпа до сайта от телефонни номера и IP адреси, от които са качвани обявите. Ако това не бъде спазено, с промените в закона ще се даде право на Агенция "Митници" да издава решение за временно спиране (блокиране) на достъпа до интернет страниците, на които са публикувани обявите. Ако въпреки това съобщението за продажба на вино или ракия не бъде премахнато, Агенция "Митници" ще подава искане до председателя на Софийския районен съд да постанови всички лица, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи, да спрат (блокират) временно достъпа до съответните интернет страници. Съдът ще трябва да се произнесе в кратък срок от 72 часа. А доставчикът на интернет ще трябва да блокира достъпа до сайта до 24 часа от публикуване на разпореждането на съда.

Фирмите, които осигуряват достъп до интернет, ще трябва да съхраняват информацията за датата и часа, на която е блокиран достъпа до интернет страниците, данни за домейна и IP адресите на блокираните сайтове, както и да направят дигитална снимка (скрийншот) на обявата. Целтна е всичко това да се използва като доказателство в съда срещу нарушителите. Ако не изпълнят това изискване, ще отнасят глоби от 3 хил. до 10 хил. лв.

Куриери няма да доставят бутилки

Изпращането на бутилки и туби с вино с куриери ще бъде забранено с предложените от МФ промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента такава забрана има само за алкохол и цигари. В резултат хората ще трябва сами да превозват виното си, дори то да е за консумация в рамките на семейството и дядо от село иска да изпрати една туба на наследниците си в града. Цигари и алкохол с платен акциз обаче ще може да се изпращат с куриер, предвиждат промените. Подателите на пратките в тези случаи, ще са длъжни да представят лична карта и да попълнят декларация пред пощенския оператор, че изпращаните стоки са с платен, начислен или обезпечен акциз, както и че са с бандерол, когато такъв е задължителен.

Уволниха полицая от Харманли, написал акта за ПТП-то с бащата на президента

Предишна новина

Втората по население страна в света декриминализира хомосексуализма

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.