За трети път делото срещу Станишев не тръгна в съда

За трети път делото срещу Станишев не тръгна в съда

За трети път Софийският градски съд (СГС) не успя да даде ход на делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев за загубата на седем секретни доклада. Причината всеки път е една и съща – обвиняемият не е получил препис от предложението на прокуратурата за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба. И понеже предложението е с гриф за секретност, от секретните деловодства на съда и на парламента отказват да дадат копие на Станишев, той можел само да се запознае с него.

На днешното заседание съдът докладва постъпило писмо от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Писмото е в отговор на въпрос на съда дали изпратеното на адреса на НС предложение е било връчено на Станишев. Миков казал, че отношението между ръководството на НС и Станишев не са като на работодател с работник и заради това препис не е връчван на лидера на БСП. Не само това, но връчването на съдебни книжа не е в правомощията на парламента, изтъкнал още Миков.

Едва днес съдът указа на прокуратурата "да приведе предложението във вид, в който да бъде връчено" на Станишев. След забележка от защитата, съдия Александра Йорданова категорично заяви, че преписът трябва да бъде идентичен с този, който е приложен по делото. Така делото бе отложено за 29 септември.

Преди четири години лидерът на БСП беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.

Четири пъти съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Накрая Станишев се възползва от правото си по Глава 26 от НПК и сам поиска от съда да гледа делото.

През декември 2013 г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода

Предишна новина

Отмениха уволнението на посланика в Бразилия заради скандала с Гълъбин Боевски

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  "да приведе предложението във вид, в който да бъде връчено" | нерегистриран
  2
  0

  Явно НПК-то са го променили без да разбира и е въведена норма за вид на предложение/обвинителен акт, отговарящ за връчване!

 2. 2
  1515 | нерегистриран
  2
  -3

  Септември Цецка Цачева ще му ги връчи и довиждане 4 години ефективно по вътрешно убеждение на съдията Гетов. Големи сте СМЕШНИЦИ.

 3. 1
  1 | нерегистриран
  4
  -1

  Сашке, докога ще го караш така?

  Не те ли е срам? Съдът е органът по ръководство и

  решаване - научи го най-сетне.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.