YouTube сезира турския Конституционен съд


Компанията настоява за "незабавна" отмяна на блокирането на сайта й

Сайтът за видео споделяне YouTube ("ЮТюб") сезира турския Конституционен съд за отмяна на блокирането в Турция, наредено от правителството след разпространението на запис за Сирия, съобщи запознат източник.

Искът за "незабавна" отмяна на блокирането на сайта е внесен в Конституционния съд от адвокат от Истанбул, уточни източникът, пожелал да остане анонимен. Съд в Анкара нареди в петък отмяна на забраната за Ю Тюб, наложена на 27 март от ислямо-консервативното правителство в името на "националната сигурност" след публикуването на запис от конфиденциална среща. На нея турски представители говорят за военна намеса в Сирия.

Но съдът реши по-късно да блокира достъпа до 15 видеа и обяви, че блокадата на Ю Тюб остава в сила, докато тези видеа не бъдат изтеглени. Турският Конституционен съд изиска миналата сряда отмяна на забраната за достъп до Туитър, като счете, че тя нарушава свободата на словото.

Сайтът за микроблогинг беше блокиран въз основа на решение на ислямоконсервативния премиер Реджеп Тайип Ердоган на 20 март, за да се спре разпространението в интернет на запаси от телефонни подслушвания, които го замесваха в корупционен скандал. След като се бави 24 часа, правителството в крайна сметка изпълни решението на съдиите.

Pressadaily/В.С.

ВСС напредва по препоръките от Брюксел

Предишна новина

Дело срещу антимафиот отложено за 14 път

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.