Втори сме, след Швеция, по административно правораздаване в България

Втори сме, след Швеция, по административно правораздаване в България
Георги Чолаков, снимка:БГНЕС/архив

Прикачени файлове

Административното правораздаване в България изкачва една позиция и вече е на второ място по показател бързина при разглеждане на административни дела на всички инстанции в страните от ЕС. Това показват официалните данни на ежегодното информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2019 г. в държавите - членки на Европейския съюз, публикувано на 26 април 2020 г. Пред страната ни е единствено Швеция, уточняват от Върховния административен съд (ВАС).

Официално представените данни обхващат показателите функционалност, ефективност, бързина и независимост и показват, че  българското административно правосъдие е поставено сред водещите правораздавателни системи в Европа.

За първи път ВАС отчита с над 2000 броя повече свършени дела спрямо броя образувани дела. Общо 17 239 дела са били свършени във ВАС през миналата година, което е с 1300 повече в сравнение с предходната година. С 36 % е намалял броят на висящите дела и в края на 2019 г. те са били общо 3989. 15 060 дела са били образувани във ВАС за същия период 134 са били образуваните дела срещу нормативни актове, което е над 2 пъти повече от 2018 г.

„През 2019 г. ВАС постави акцент върху унифицирането на правоприлагането в системата на административното правораздаване чрез приемане на тълкувателни решения със задължителна за останалите административни съдилища сила.  В резултат на работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност във ВАС бяха образувани рекорден брой тълкувателни дела – общо 10“ , пише в доклада на председателя на съда Георги Чолаков.

През 2019 година във ВАС е образувано и едно тълкувателно дело на общото събрание на колегиите от ВАС и гражданската колегия на ВКС,  инициирани бяха две конституционни дела по искане на пленума на ВАС, бяха изработени становищата на пленума на ВАС по законопроектите за изменение и допълнение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и по конституционни дела № 5/2019, № 6/2019, № 4/2019, № 8/2019 и № 12/2019 г.; разработени бяха разпоредби, свързани с уредбата на видеоконференцията в административния процес.

„От всичко изложено дотук може да се направи извод, че за поредна година са положени неимоверни усилия, както от страна на ръководството на Върховния административен съд, така и от съдиите и съдебните служители за обезпечаване насрочването и разглеждането на делата в разумни срокове, с което ВАС продължи да изпълнява ефективно възложените му от закона функции и поставените цели и приоритети – да отговори на очакванията на обществото за срочно, справедливо, достъпно и прозрачно административно правосъдие“, пише Георги Чолаков в доклада си.

И завършва: „Административното правораздаване в България продължава да има изключително социален характер, като неговата широка достъпност, бързина и ефективност позволяват на гражданите масово да установяват и защитават правата си по съдебен ред. Това обстоятелство неизбежно води до изключително висока натовареност на Върховния административен съд, но се явява изключително ценен индекс за нивото на демокрация в страната и чувството за правосъдие“.

Още по темата

Оставиха в ареста адвокатката и дъщеря й, задържани за готвено покушение срещу съдия

Предишна новина

Пожар в кантора на частен съдебен изпълнител в Бургас, разследват сплашване

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Николай | нерегистриран
  2
  0

  Трябва да има закон, забраняващ публикуване на статии, без посочване на автора.

 2. 2
  | нерегистриран
  8
  -3

  Когато шведа отиде в съда, той знае че ще получи правосъдие.Кога българина го стори, той просто е статистика)))

 3. 1
  | нерегистриран
  14
  -1

  Не бройката а качеството да гледаме,-)
  Колко фирми и граждани осъдиха калпавата администация по закона за отговорноста ?? Или всички дела завършват с едно и решение. Няма пряка връзка за да се търсят щети. А дали е сигурен господина че в по долния АССГ си вършат работата ?,-)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.