ВСС спря избора на особения разследващ главния прокурор

ВСС спря избора на особения разследващ главния прокурор

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри и спря процедурата по избор на „особения прокурор“, който да има правомощия да разследва единствено главния прокурор и неговите заместници.

Както „Правен свят“ писа, основанията за този ход на кадровия орган се съдържат в чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Според него, административният орган, в случая ВСС, спира дадено производство, когато Конституционният съд (КС) е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон. Такова искане бе направено пред КС от президента Румен Радев за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които фигурата на новия особен прокурор бе конституирана. Конституционните съдии допуснаха разглеждането по същество на делото, поради което сега ВСС бе задължен да „замрази“ процедурата до окончателното произнасяне на съда.

А междувременно, предварителните очаквания към КС са промените в НПК и ЗСВ да бъдат обявени за противоконституционни. Такива масово са и становищата на институциите и експертите, които са депозирали мнения пред конституционните съдии. До момента становища и правни мнения по конституционното дело са депозирали проф. д-р Пенчо Пенев, Министърът на правосъдието, Фондация "Антикорупционен фонд", доц. д-р Атанас Славов, проф. д.ю.н. Васил Мръчков, Висшият адвокатски съвет, Сдружение Български хелзинкски комитет.

Сред изброените единствено Министерството на правосъдието е посочило, че законовите изменения са в съответствие с основния закон.

Решението на ВСС подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок от обявяването му.

Още по темата

Жена изтръгна чистачките от колите на съседите си след забележка за неправилно паркиране

Предишна новина

Първи стъпки към края на третата COVID вълна у нас

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.