ВСС пита: Кога ще бъдат ваксинирани магистратите и служителите?

ВСС пита: Кога ще бъдат ваксинирани магистратите и служителите?

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще пита здравните власти кога магистратите и служителите ще могат да се възползват от възможността за ваксинация срещу COVID-19.

Въпросът бе повдигнат по време на Съдийската колегия на ВСС от Севдалин Мавров, който обърна внимание, че органите на съдебната власт не са включени в плана за ваксинация. Той изтъкна, че познава лично проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб, и предложи да се консултира с него по въпроса. Съдът и прокуратурата не са предвидени никъде в плана за ваксинация. Твърдя обаче, че те също работят на първа линия, а в някои от тях условията не са подходящи за работа в тази обстановка. Имам предвид специализираните съдилища и Наказателното отделение на СРС, където няма прозорци за проветряване. Там човек лесно може да се зарази. Може да изготвим списък с критерии по отношение на ваксинацията и аз се ангажирам да говоря с проф. Гигов за ваксини за определени съдилища, там, където има нужда“, заяви Мавров.

В отговор представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че е разумно да се консултират с Националния оперативен щаб, като пред последния да бъде изложено, че работещите в съдебната система също са на първа линия и заслужават възможност да бъдат сред първите ваксинирани, при тяхно желание за това. „И при нас немалка част от колегите са на първа линия – провеждат се съдебни заседания, служителите от регистратурата и деловодството работят с граждани. Да разберем съдебната система дали е включена в този план за ваксиниране и кога се предвиждат такива мерки по отношение на нашите хора, за да знаем къде сме поставени ние като приоритет на държавата“, каза Магдалинчев.

"Добре е да започнем по официален ред, а колегата Мавров с лични контакти може да допринесе с още някаква информация, до която нямаме достъп. Да възложим на главния секретар да поиска информация от щаба за плана за ваксиниране и какви са възможностите за отделяне на определено количество от ваксините за съдебната система“, предложи Даниела Марчева, а Съдийската колегия напълно се съгласи, че преди да се взимат мерки, трябва да бъде поискана информация по каналния ред.

Още по темата

Научни основи на демокрацията – ЧАСТ I

Предишна новина

Гешев обсъди с магистрати условията на работа в прокуратурите в Пловдив, Смолян и специализираните обвинения

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  мнение | нерегистриран
  0
  -3

  Считам,че ваксинирането в съдебната система трябва да е задължително, а ако се налага-и принудително.
  Както и,че в загриженост за здравето ви, първи да ви ваксинират.
  Ако човек не се грижи сам за здравето си, държавата трябва да се погрижи за него!

 2. 9
  Ха-ха-ха | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #7 от "до 6 | нерегистриран":
  Нищо няма да чакате. На вас първи трябва да ви набучат ваксината! Аз признавам вашето право на примат,а ние ще изчакаме да видим как ви е подействало!

  Другите пък ти дават път, като на фина дама!
  Айде - който желае да не се стеснява - да ходи за ваксинация!
  Ама май не само опашки няма, ами и никакви желаещи, освен правителството и лакеите му, понеже трябва да оправдаят този бюджетен харч!

 3. 8
  ХХХ | нерегистриран
  10
  -1

  Ваксините не са задължителни. Дори лекари заявяват масово, че не поставян неизследвани ваксини, като закупената от правителството, защото последиците от нея са неясни и неизследвани.
  Който иска - да си слага каквото си ще, но няма право да се разпорежда с това, какво ще правят останалите.
  Добре е да се подсигурят ваксини за желаещите, но като гледам - желаещите ще бъдат много по-малко от подсигурените ваксини. Та ще има залежала стока.

 4. 7
  до 6 | нерегистриран
  0
  -11

  Нищо няма да чакате. На вас първи трябва да ви набучат ваксината! Аз признавам вашето право на примат,а ние ще изчакаме да видим как ви е подействало!

 5. 6
  | нерегистриран
  7
  -9
  До коментар #1 от "!!! | нерегистриран":
  Аз не бих се ваксинирал с нещо, което е напълно неясно как действа и въобще дали помага. Първо да се ваксинират депутатите и това да се случи по националната телевизия и тогава бих се замислил. Иначе твърдо против.

  Другият вариант е да изчакаме месец-два англичаните!

 6. 5
  *** | нерегистриран
  28
  -6

  Похвална е загрижеността на ВСС за магистратите и съдебните служители, но моля не злоупотребявайте с понятието "първа линия". Там са САМО медиците. Всички останали са зад тях.

 7. 4
  | нерегистриран
  16
  -32

  Магистратите и въобще всички видове държавни и общински служители трябва задължително да се ваксинират. Иначе-уволнение за уронва е престижа...

 8. 3
  Твърдо подкрепям съдебната система да бъде приоритетно ваксинирана! | нерегистриран
  15
  -36

  Най-добронамерено смятам,че в съдебната система първи трябва да им боднат ваксината.
  Също ваксината да се сложи с приоритет в милицията, на колектори, политици, ЧСИ-та,министри, бизнесмени, приватизатори, заменкаджии, кредитни милионери и разбирасе идеята е от моята загриженост за властта, и приближените до властта-категорично смятам,че властта следва да бъде първа ваксинирана!

 9. 2
  към 1 | нерегистриран
  13
  -27

  Не вярвам някой да е искал мнението ти.

 10. 1
  !!! | нерегистриран
  36
  -16

  Аз не бих се ваксинирал с нещо, което е напълно неясно как действа и въобще дали помага. Първо да се ваксинират депутатите и това да се случи по националната телевизия и тогава бих се замислил. Иначе твърдо против.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.