ВСС нарушава закона, оставяйки съдебната система без застраховки

ВСС нарушава закона, оставяйки съдебната система без застраховки

Магистратите и служителите в съдебната система вече половин година нямат сключени застраховки "Злополука", въпреки изричното изискване за това, записано в Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщи "Mediapool".

Причината е гаф на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е забавил обявяването на обществена поръчка за избор на застраховател, въпреки че последната 2-годишна застрахователна полица е изтекла в края на миналата година.

Конкурс е обявен едва на 20 януари, като изискванията към кандидатите включват да поемат разходите на общо 14 640 действащи и предстоящи за назначаване магистрати, членове на ВСС, инспектори и съдебни служители при евентуална смърт при трудова и битова злополука или при нападение, в случай на трайна или временна загуба на трудоспособност, за медицински прегледи, изследвания, лечение, операции, болнично обслужване, медикаменти, манипулации, стационарно лечение, консултации, избор на лекуващ екип, превозване по спешност, както и разходите при погребение.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 1 700 000 лева. В конкурса се включват три застрахователни компании – ЗК "Надежда" АД, "Дженерали Животозастраховане" АД и "Животозастрахователен институт" АД. Трите фирми подават офертите си на 4 март в разстояние на едва 25 минути – съответно в 16.05 часа, в 16.25 часа, и в 16.30 часа. Първите две обаче са отстранени от надпреварата заради това, че "посочените в писмената обосновка по чл. 70, ал. 1 от ЗОП обстоятелства по чл. 70, ал. 2, т. 1-5 от ЗОП не са обективни".

Според комисията, разгледала офертите, ЗК "Надежда" АД и "Дженерали Животозастраховане" АД са посочили "формално", "немотивирано", "схематично" и "фрагментарно" задължителните обстоятелства, свързани с оригинално решение за изпълнение на обществена поръчка, предложеното техническо решение, наличието на изключително благоприятни условия на участника в конкурса, както и икономичност при евентуалното изпълнение на поръчката.

Така на 9 април за победител е определено единственото останало в надпреварата дружество – "Животозастрахователен институт", което е дъщерно на ЗК "Лев Инс" АД. То обаче изненадващо се отказва да сключи договор с ВСС, при това без да посочва мотиви. Единственото последствие за дружеството е, че губи гаранцията в размер на 17 000 лева, обясни пред изданието членът на съвета Каролина Неделчева, която е участвала в комисията, разглеждаща офертите.

На въпрос защо ВСС толкова се е забавил с обявяването на конкурс, при положение, че срокът, който трябва да бъде покрит от застрахователната полица, тече от 1 януари, тя обясни, че процедурата този път е била по-продължителна заради решението да се сформира работна група, която да събере становищата на всички съсловни организации в системата. По думите на Неделчева тази идея е възникнала заради многото претенции, които са имали хората от системата към предишния договор за застраховка "Злополука".

В момента ВСС чака становище от Агенцията по обществени поръчки, за да може да продължи процедурата с обявяването на нов конкурс. Предвид времето, отнело на съвета да проведе предната надпревара обаче, както и настъпващото лято, застрахователна полица едва ли ще бъде сключена с някое дружество в следващите 3 месеца.

Това, на практика, означава, че през това време всички работещи в съдебната система ще трябва да покриват със собствени средства всички медицински дейности, от които имат нужда, но които не се покриват от Здравната каса, а от неизбрания все още застраховател. Освен това, през този период служещите на Темида, които са освидетелствани от ТЕЛК, няма да получават и дължимите им месечни обезщетения, които по принцип се изплащат по линия на колективната застрахователна полица.

Съдия, пратил Берлускони в затвора, решава за Брендо

Предишна новина

Само 13 г. затвор за убийство на студент от омраза

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  2
  0

  Към коментар [#5] от "държавните служители сами да си плащат осигуровките и застраховките?":  Добре, не е лошо, нека си ги плащат сами. НО тогава да няма ЗДСл и хората да могат да работят по допълнителни трудови правоотношения, да са изпълнители по граждански договори за поръчка и др. комисионни договори, както и да могат да осъществяват търговска дейност. Осигуровките са единственият келепир на държавните служители. Всичко друго като права им е орязано, в сравнение с работещите по трудови договори. Като няма да има такава привилегия, то нека отпаднат и купищата ограничения за тези хора.

 2. 11
  bolen | нерегистриран
  5
  0

  Zastrahovkata e vajna ,chakam q 6meseca ,ne sam bolen po jelanie ,ne moje slujotelite na sadebnata sistema da nqmat pravo na nikakav drug biznes ,na mikakvi drugi dohodi i nakraq nqma aktualizaciq na zaplati s godini ,nqma zastrahovki ,nqma premii ,a iskame mnogo kachestven trud ,e taka ne stava !Nie sme budjetni no ne sme darjavni slujiteli ,oniq darjavnite si imat firmi ,hoteli ,restoranti......nie ot sada ne .....AKO VSS NE OPRAVIAT VAPROSA SAS ZASTRAHOVKATA SHTE IM PUSNA DELO ZA OBEZSHTETENIE ,CHE I POLVIN ZAPLATA POLUCHAVAM DOKATO SAM V BOLNICHNI ,VECHE MESECI ! Tova e istinski genocid !

 3. 10
  ****************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 9
  ***************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 8
  пречупихте гръбнака на държавата | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#5] от "държавните служители сами да си плащат осигуровките и застраховките?":ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 48 на МС от 1.03.2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности

  ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

  § 4. (Обн. - ДВ, бр. 18 от 2004 г.) На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.

  § 4. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.

  Чл. 7. (3) Индивидуалните размери на основните месечни заплати при пълно работно време не могат да бъдат по-ниски от минималните или началните основни месечни заплати за заеманата длъжност. Индивидуалните основни месечни заплати на заемащите длъжности по приложения № 3, 4, 5 и 6 не могат да бъдат по-високи от максималната основна месечна заплата за заеманата длъжност. Няма съмнение, че по смисъла на чл. 116, ал. 1 от Конституцията и

  Решение № 11 от 30.IV.1998 г. на КС на РБ по конст. д. № 10/98 г.

  Държавен вестник, бр. 52/98 г., държавните служители са замислени като траен, независим от политическите промени гръбнак на държавата, а тази функция изисква стабилитет на служебното им положение.

 6. 7
  | нерегистриран
  10
  0

  ЕХЕЕЕЕ, "ПРАВЕН СВЯТ", ВИЕ СЕГА ЛИ РАЗБРАХТЕ, ЧЕ СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. ХЕХЕХЕ, МНОГО СТЕ НАЗАД С МАТЕРИАЛА

 7. 6
  | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#1] от "нейсе":При последните години на дефлация, това "актуализиране" дали може да значи намаляване? 8. 5
  държавните служители сами да си плащат осигуровките и застраховките? | нерегистриран
  7
  -1

  Магистратите и служителите в съдебната система вече половин година нямат сключени застраховки "Злополука", въпреки изричното изискване за това, записано в Закона за съдебната власт (ЗСВ), служителите на МВР задължително се застраховат срещу смърт, временна неработоспособност или трайно загубена или намалена работоспособност вследствие на злополука за сметка на републиканския бюджет, но нямат сключени застраховки, митническите служители по закон се застраховат срещу злополука и застраховка „Живот“, но нямат сключени застраховки... и т.н. Но оцъкленият Москов предлага: Чиновниците сами да си плащат здравните осигуровки...с Постановление на Министерски съвет от 2004 година (ПМС) № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г) реално се случи следното: Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” от 01.03.2004 г.: „На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.”. След това с изменение на същото ПМС в частта му пак на същия § 4. Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” след изменението от 01.01.2005 г.: § 4. (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3. Тоест от горното е видно, че с това ПМС 48 реално бяха намалени заплатите на държавните служители със сума, равна на ДОО и ЗОО осигуровките с цел Държавата да ги плаща вместо тях, както и стана на практика през 2004 г. Та този финансов ресурс беше иззет от служителите в реални пари (чрез реално намаляване на възнаграждението им), за да може държавата да ги внася в НОИ вместя тях. Върнете на държавните служители национализираните средства за ДОО и здравни осигуровки обратно в техните заплати и те всичките с удоволствие ще си ги плащат, защото наистина така си е редно.

 9. 4
  | нерегистриран
  13
  0

  На някой не му е харесало рестото и затова не е осъществена договорка със застраховател. Иначе всички застрахователи са под един знаменател. Като дойде време да плащат ти вадят от девет кладенеца вода как да не платят.

 10. 3
  | нерегистриран
  12
  -2

  Това не е нито първото, нито най- голямото нарушение на ВСС. Но вече сме наясно, че щом за един министър законът е нищо, то какво остава за останалите граждани и държавни органи?

 11. 2
  ? | нерегистриран
  17
  0

  ВСС да представи данни какъв е размера на платените обезщетения от предходните застрахователи.

 12. 1
  нейсе | нерегистриран
  23
  -2

  Добро утро! Супер новина - направо смешно. То ВСС от години нагло не спазва ЗСВ като в услуга на управляващите леко забравя да актуализира заплатите в системата - вие за едни застраховки се хващате ....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.