Волен Сидеров: Управляващите искат да овладеят докрай съдебната система


Управляващите събират механично продписи за промени в конституцията, заяви пред "Хоризонт" лидерът на "Атака" Волен Сидеров:

Досега не е воден диалог от страна на управляващите. Те събират едни подписи в парламента по един механичен начин, след което видях господин Цветанов, че се похвали някъде по медиите колко подписа е събрал, но никога той не е дошъл да говори с нашата парламентарна група или представител на управляващите да каже: "Искаме такива и такива промени, защото те ще доведат до това и това" и да аргументира своето желание. Да, запознахме се с това, което ни предлагат писмените промени. Там пише: "Това се променя в това, това става еди как си" и т. н., но всички тези промени веднага раждат въпроси и искаме да ги зададем , но няма никой насреща. Аз съм принуден да коментирам нещо, с което всъщност не съм съгласен.

Според Волен Сидеров съдебната система ще бъде превзета от "наши хора":

Нашата група, парламентарна, единствена заяви ясна позиция, че не иска да подкрепи тези промени в конституцията, тъй като те не са убедителни, по никакъв начин досега не могат да ни убедят, че разделянето на Висшия съдебен съвет на две, а защо не на 4, аз бих предложил или на 6, е доведе до една скоростна съдебна реформа. Едно клише, което никога не съм знаел какво точно съдържа, какво имат предвид. И веднага ще настане справедливост в съдебната система. Това, разбира се, че няма да стане. Това, което ние подозираме, опасяваме се, че ще стане със сигурност е, че съдебната система ще бъде превзета от "наши хора", от тези на управляващите, защото ВСС ми се прекъсва мандатът, слагат се нови хора, а той, този съвет, назначава прокурори и съдии. Т. е. сега управляващите искат да овладеят докрай съдебната система. Те са изпълнителната власт, законодателната, сега и съдебната. Отиваме към един вид тоталитаризъм, в който моите колеги съзираме много опасности, т. имаме достатъчно аргументи, за да кажем, че не ги подкрепяме. Към конституцията трябва да с подхожда много внимателно, да не се променя конюнктурно, сега и то бързо, спешно, "хайде, дайте всички, съглашателно, в едно умилително съглашение да я променим" , защото, виждате ли съдебната система куцала. Те много неща, куцат. Ако трябва да се правят промени в конституцията, нека това да бъде широка обществена дискусия, нека в това да вземат участие отделни слоеве, гилдии.

Валери Жаблянов от БСП смята, че инициативата за конституционни промени е лошо започната:

Изработването на конституциите в цял свят се свързва с прогресивното знание, с установяването на отношения на баланс в държавата. Именно в тази посока няма никаква яснота какво искат да направят част от колегите от управляващото мнозинство. По такъв начин не може да се променя конституцията, това не е мнение на БСП, това е мнение на една много широка група общественици, преподаватели по конституционно право, университетски преподаватели, конституционни съдии, Така че, струва ми се поне на мен, а и на колегите от БСП, това е една инициатива, лошо започната, и струва ми се и така ще приключи.

Сигурно има и недостатъци, конституцията приета, но тя установява в България едно доста ясно разделение на властите. Промяната в главата за съдебната власт несъмнено изисква Велико Народно събрание, защото там ясно е отбелязано, че съдебната власт като една от трите власти, тя не може да подлежи нито на парламентарен контрол, каквито идеи се чуха, специално за главния прокурор и т.н. Очевидно остава усещането, че се търси разправа с определен кръг хора, не се търси подобряване на работата на институциите и то от една, ще кажа, група от партии, които са наследник на онези господа които 1991 година отказаха да я приемат тази конституция и лежаха в палатките.

Продавачка "арестува" измамник

Предишна новина

71 ареста на расов бунт в Кливлънд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.