Внасят промени в закона за частните съдебни изпълнители


Предложения за промени в закона за частните съдебни изпълнители и гражданския процесуален кодекс ще бъдат внесени в парламента идната седмица. Това обяви в отчета си председателят на комисията за взаимодействие с гражданските организации Мая Манолова.

Пред гражданските организации Манолова обясни, че промените трябва да доведат до по-добра защита на потребителите срещу монополите, ЕРП-та, мобилните оператори или заемодателите:

Да имат право гражданите на съдебен процес, а не по бърза процедура срещу тях да се получават изпълнителни листове. Да се обжалват оценките на недвижимите имоти, когато ще се продава от съдебен изпълнител недвижим имот на длъжник. Да се намалят таксите, които събират съдебните изпълнители. Да им се забрани да използват повече способи за удовлетворяване, отколкото са необходими до размера на задължението.

От гражданските организации поискаха и пълна ревизия на съдебните изпълнители. В момента се прецизират текстовете, каза Мая Манолова. Тя посочи, че ще настоява, законът за предотвратяване на конфликта на интереси да отпадне банковата тайна за лица с установен конфликт на интереси. Ще поиска още и възможност комисията да се самосезира по медийни публикации. 

Комисията за Бисеров и Петното окончателно се превърна в театър на абсурда

Предишна новина

Съдът отмени "гордостта" на Мариана Георгиева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.