Влиятелни адвокатски кантори са ангажирани с арбитража за АЕЦ "Белене"

Влиятелни адвокатски кантори са ангажирани с арбитража за АЕЦ "Белене"
Снимка DarikNews

Властта иска да загуби арбитражното дело за АЕЦ – това подозрение споделят от средата на изминалата седмица опоненти на правителството, което пък се опровергава тези твърдения.

"Страната ни прави всичко необходимо, за да загуби арбитража", заяви собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев пред БНТ в събота.

Подготвя се организирана загуба на делото, коментира и енергийният експерт Стефан Гамизов.

Това арбитражно дело, горкото, няма късмет, каза бившият министър от правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков. Той заяви, че също сътрудничи на българската страна по процеса и смята, че тези публични "жонглировки" повече вредят. Не че не трябва да се прави нищо по въпроса, ако има извършени  престъпления или нарушения, но не и така показно, коментира още Трайков.

При всички случаи, върху делото отсега се съсредоточи много внимание, а тази публичност доста стеснява възможностите за подмолни влияния върху хода на процеса. Още повече, че с арбитража са ангажирани влиятелни американски адвокатски кантори с международен авторитет.

Подозренията

Темата за арбитражното дело, което "Атомстройекспорт"(АСЕ) води срещу Националната електрическа компания (НЕК) в Международната търговска камара, ескалира до скандал след разгласено писмо от американската адвокатска кантора "White and Case" до енергийния министър Драгомир Стойнев.

Писмото на адвокатите, които представляват позициите на НЕК, бе огласено в сряда от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заподозря управляващите в саботаж. Борисов обяви, че американските адвокати на българската компания изразяват притеснение от това, че властите у нас се бавят с ангажиране на свидетели и експерти, а българската позиция трябва да бъде представена до 25 октомври. Американската кантора се позовава на среща с министър Стойнев и с шефа на НЕК Владимир Инков на 9 август, както и на друго писмо от 23 август.

"При тези обстоятелства трябва да повторя, че продължително забавяне при решаването на този въпрос рискува да навреди на позицията на НЕК и в крайна сметка да стане причина компанията да загуби този арбитраж за 1 млрд. евро с последиците, които това може да има за НЕК и българската държава", се посочва в писмото, подписано от Кристофър Сепала, партньор в "White and Case" .

В него се казва още, че арбитражът не касае защита или атака срещу политиките или решенията на нито едно българско правителство, нито е вид референдум за ядрената енергия в България.

"АСЕ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта "Белене", включително печалбата, за която твърдят, че им е отнета вследствие на спирането. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че АСЕ й дължи. Единствената цел на нашата защита и единствената функция на експертите и свидетелите, които сме помолили НЕК да ангажира, е водене на защитата срещу финансовите искове на "Атомстройеспорт" и ограничаване на финансовото излагане на НЕК в интерес на НЕК и потенциално на българските данъкоплатци. Ще сме благодарни спешно да получим решение по нашите препоръки", се посочва в писмото.

Бойко Борисов обаче заподозря умисъл и съзнателно саботиране на делото от страна на властите: "Това явно не ги касае тях, защото 1 млрд. евро, ако не дават данните, ще си ги разделят тези, които пречат, с фирмата, която иска 1 млрд. евро от България. Това е проява не на компетентност на това правителство и този министър, а проява на умисъл", коментира той.

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи твърденията на Борисов като "поредните глупости", а Драгомир Стойнев пък заяви категорично, че забавяне няма.

"Категоричен съм, че няма забавяне в решенията и действията ни. НЕК е предоставила необходимите данни и информация на своите процесуални представители и е в непрекъснат диалог с тях", каза Стойнев и на свой ред упрекна предишните управляващи, че от февруари, когато правителството на ГЕРБ още управляваше, до май, когато работеше служебният кабинет, на адвокатското дружество ""White and Case" не е плащано.

"Когато заварих именно тези неплатени фактури за приблизително 4 месеца, които бяха достигнали дотам едва ли не да се откажат от делото, предприех всички действия, така че отново да бъдат възстановени нормалните практики. Затова питам днешните критици и вчерашни представители на изпълнителната власт – това забавяне от 4 месеца не е ли доста по-притеснително и безотговорно, имайки предвид значимостта на казуса "Белене"? ", попита Стойнев. По думите му, такива писма били изпратени и към Бойко Борисов, и към Трайчо Трайков, и към Делян Добрев, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК.

Още в сряда от ГЕРБ изпратиха сигнал до главния прокурор, със същото са заканиха и ДСБ - за евентулни действия или бездействия на управляващите, които умишлено са довели до ущърб на интересите на България.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата вече проверява сигнала.

В петък прокуратурата, ДАНС и МВР проведоха атрактивна съвместна операция в София, Перник, Козлодуй и Белене, като обискираха офиси на фирми, свързани с АЕЦ "Белене". Макар че операцията е свързана с друго досъдебно производство, образувано на 9 август т. г., за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и за умишлена безстопанственост във връзка с плащания от НЕК ЕАД за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", извършени след решението на Народното събрание за спиране на строителството на централата, и засегнати и наблюдатели побързаха да свържат двете събития. Доколко обаче тези събития са свързани, тепърва ще се гадае.

Днес се очаква прокуратурата да даде повече информация във връзка с петъчната акция в офисите на тези фирми. Това обаче няма да стане чрез обичайната напоследък пресконференция на ръководството и наблюдаващия екип, а чрез прессъобщение. С други думи, няма да има възможност за задаване на допълнителни въпроси, извън това, което обвинението сметне за нужно да съобщи. Това, което на този етап бе съобщено е, че задържаните в петък бивши шефове на НЕК Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и Събин Събинов, управител на инженер-консултанта "УорлиПарсънс", са освободени от ареста, те са вече със статут на свидетели.

Делото

Споровете между "Атомстройекспорт" и НЕК по повод на проекта АЕЦ Белене са отнесени до арбитраж за първи път още през 2011 г. Съгласно договора между страните споровете между тях следва да се разглеждат и решават от Международния арбитражен съд при Международната търговска камара – Париж, като приложимо е българското материално право.Инициативата е на  "Атомстройекспорт", който предявява вземания в размер на няколко десетки милиона евро – възнаграждение за извършени услуги по договора. На свой ред, НЕК отправя претенции в приблизително същия размер за цена на част от завареното оборудване на площадката на АЕЦ Белене, което по начало Атомстройекспорт следва да изкупи.

Постепенно претенциите на "Атомстройекспорт" нарастват – за нови неплатени дейности по договора. Повратен момент в делото е прекратяването на проекта от българска страна през 2012 г. Атомстройекспорт предявява искове за стотици милиони евро, произтичащи от всички започнати дейности по проекта – проекти, оборудване, както и за обезщетение за пропуснати ползи от прекратяването му. НЕК, от своя страна, предявява насрещни претенции за връщане на платени аванси, твърдейки, че извършеното до момента от "Атомстройекспорт" не покрива по стойност тези аванси. 

Основният правен въпрос, от отговора на който зависи изходът по голяма част от предявените искове, е за причините, поради които не е сключен окончателният договор за възлагането на проекта на "Атомстройекспорт", и последиците от това.

Понастоящем арбитражното производство е висящо пред тричленен състав, в който не участват български арбитри. Вече е излязло от подготвителната си фаза и е в етапа на размяна на подробни изложения на исковете и на становища по тях. Ищецът "Атомстройекспорт" вече е представил първоначалното си становище и сега е ред на НЕК.

И двете страни  по спора – НЕК и "Атомстройекспорт" са представлявани от американски адвокатски кантори.

НЕК е представлявана от Уайт енд Кейс (White & Case). Според международните юридически справочници White & Case e е в първата група водещи американски фирми за арбитражни дела. Тази кантора и преди е работила с България и държавни структури – по успешно приключилия инвестиционен спор с Нова Плама за рафинерията в Плевен. Тази година White & Case спечели дело на държавата във връзка с БТК срещу Вива Венчърс и Адвент, но адвокатите на тези две фирми бяха различни от участващите в спора за Белене.

"Атомстройекспорт" е представлявана от Сидли Остин – чикагската кантора, в която като summer associate през 1989 г. бъдещият президент на САЩ Барак Обама се запознава с бъдещата си съпруга Мишел. В юридическите среди вече е известно, че Сидли Остин е подпомаган от българска адвокатска кантора Георгиев, Тодоров и Ко, за която не е известно да е губила международно арбитражно дело. Едно от водените от нея дела е на Гад Зееви срещу държавата в Парижкия арбитраж, а победата на Зееви в този процес беше голяма изненада и в юридическите среди. Миналата и тази година Георгиев, Тодоров и Ко води успешно две международни арбитражни дела в Парижкия арбитраж на собственика на БТК Неф Холдинг срещу държавата.

Още по темата

МВР се обърка – наистина ли иска полицейската регистрация на Цветанов*

Предишна новина

Прокуратурата в Гърция започна разследване срещу "Нова зора"

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Ще е интересно - делото ще се води от читави кантори | нерегистриран
  2
  0

  Тъй като за разлика от вътрешните дела, при международните арбитражи арбитрите не могат да бъдат подкупени, делото ще бъде много интересно.

 2. 1
  нещо сбъркато | нерегистриран
  2
  -1

  Американска кантора защитава интересите на РБ, подпомагана от адвокатска кантора, печелела дела срещу РБ.Т.е. чакайте голям успех - едните не познават приложимото право, а другите го "владеят" единствено срещу РБ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.