Властта прекрачва закона, за да не прекрачат гражданите загражденията

Властта прекрачва закона, за да не прекрачат гражданите загражденията

От началото на юнските протести на гражданите срещу своеволията на правителството на Пламен Орешарски т. нар. зона за сигурност около сградата на Народното събрание (НС) се увеличава пропорционално с нарастването на гражданското недоволство, въпреки неговия мирен характер.

Нормативно зоната за сигурност около сградата на НС, както и около сградите на президентството и на Министерския съвет, е определена в чл. 7 от Закона за събранията, митингите и манифестациите. Тази зона, съгласно ал. 3 на чл. 7, може да бъде в рамките на 5 до 20 метра, като решението за конкретния размер не е плод на свободна оценка на охраняващите органи, а се определя по предложение на администрацията на конкретната сграда, в случая на НС, след съгласуване с Министерството на вътрешните работи (МВР), като след това се утвърждава от кмета на Столична община. Кметът от своя страна е длъжен да уведоми организатора на събитието.[1]

Няма информация тази процедура да е била спазена. Дори по публикации в медиите[2] може да се заключи, че тя не е била спазена, а кметът на София ни най-малко не е бил уведомен за решението на МВР да разположи загражденията около парламента в такъв широк периметър. Липсват данни, също така, Столична община да е уведомявана и за ежедневните граждански протести, а е и известно, че те нямат един организатор.

Ако допуснем, че разписаният алгоритъм е бил спазен и това е останало скрито от обществото, което проявява жив интерес към действията на държавната администрация през последните седмици, няма процедура, която да разрешава зоната за сигурност да надхвърля 20 метра. Тоест, проблемните въпроси са два – кой и на какво основание е взел решение да постави загражденията около НС по подобен начин и на второ място, да се привлече общественото внимание върху факта, че загражденията далеч надхвърлят допустимите норми съгласно законодателството.

Надхвърлянето на посоченото пространствено ограничение нарушава конституционното право на протест на гражданите, изрично посочено в чл. 43, ал. 1 от Конституцията на Република България: "Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации." Ограничаването на свободата на събранията е пряко нарушение и на чл. 11 от Европейската конвенция за защита правата на човека. Упражняването на правото на мирни събрания не подлежи на никакви ограничения, освен на тези, предвидени в закона и необходими в едно демократично общество, изрично се посочва в Конвенцията.

В случая с разширената зона за сигурност около НС, изискванията на закона са нарушени, а това още повече налага въпроса необходими ли са те в демократично общество, като българското – освен ако властимащите не са се отказали от тази концепция вече.

Нещо повече, в последните дни загражденията пред парламента са поставени по начин, който отделя протестиращите граждани от журналистите, като последните нямат достъп нито до протестиращите, нито до сградата на НС. Това също представлява нарушение на правата на гражданите.

Необходимо е да бъде даден ясен отговор какво налага подобна изолация на една от най-важните сгради в държавата от протестиращите граждани. Можем ли да допуснем, че живеем в условията на извънредно положение – без подобно да е било обявявано – след като народните представители са избрали да работят под засилени мерки за сигурност, несъответстващи на законовите изисквания?

След поредицата от действия, които недвусмислено дискредитираха настоящите правителство и парламент и предизвикаха недоволството на гражданите, изразявано ежедневно по мирен начин, ставаме свидетели и на нарушаване на конституционните ни права.


[1] Чл. 7 (3) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Обозначена зона е зоната за сигурност около сградите по ал. 2, която обхваща не по-малко от пет и не повече от двадесет метра от съответната сграда. Обозначената зона може да се определя за всеки конкретен случай по предложение на администрацията на органите по ал. 2, след съгласуване с компетентните органи на Министерството на вътрешните работи, и се утвърждава от кмета на Столична община, за което се уведомява организаторът на събранието, митинга или манифестацията.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод декларация на членове на партията, че я напускат

Предишна новина

Съдебната тема в медиите

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    1 | нерегистриран
    4
    0

    Съветвам ви, и то още днес по въпросите повдигнати в статията ви, още днес да пуснете запитване по закона за достъп до обществена информация до съответните институции, и после да публикувате отговора.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.