ВКС ще решава за Полфрийман на 23 октомври, ден преди гласуването на ВСС за главен прокурор

ВКС ще решава за Полфрийман на 23 октомври, ден преди гласуването на ВСС за главен прокурор
Джок Полфрийман бе предсрочно освободен от затвора в петък, снимка: Dir.bg

Софийски градски съд (СГС) отново изпрати на Върховния касационен съд (ВКС) делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице. Това съобщиха от пресслужбата на СГС.

Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления са щели да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС.

Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова отказа в сряда да бъде образувано производство по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман. Причината - австралиецът, който се намира в центъра за настаняване на бежанци в "Бусманци", още не го бе получил лично. Това се разбрало от материалите по делото, пратени във ВКС. В тях липсвала подписана от него разписка, че се е запознал с искането. Делото, заедно с три тома досие на австралиеца, постъпило в деловодството на ВКС сутринта. То било изпратено от СГС, който е гледал като първа инстанция предсрочното условно освобождаване на Полфрийман.

"Делото не може да се изпраща на касационния съд, без да е надлежно изпълнена процедурата по връчване на книжата. Не е допустимо предписаните от закона задължения на първоинстанционния съд да се възлагат на касационната инстанция", посочва Захарова в отказа си за образуване на производство по искането на Цацаров.

Междувременно, след като делото се върна във ВКС и след разпределянето му на случаен принцип, стана ясно, че съставът, който ще се произнесе дали делото ще бъде възобновено е с докладчик съдия Жанина Начева и членове - Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Върховните съдии ще се произнесат по искането на главния прокурор на 23 октомври от 9:00 ч. На следващия ден - 24 октомври е изслушването и гласуването на кандидатурата за главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет.

 

Още по темата

Международен форум за Кибер политики ще се проведе на 11 октомври

Предишна новина

Готов съм с предложения за законови изменения за предсрочното освобождаване на затворници

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Загрижен | нерегистриран
  1
  0

  Не мисля ,че Австралия ще чака до 23.10.2019 г.Нейният гражданин има паспорт и билет.ВКС не е спрял досега изпълнението на Определението на САС.Ако имаше такова произнасяне прес-аташето на ВКС нямаше да си мълчи-те пуснаха прес-съобщение само заради липсата на едно съобщение за връчване на копие от искането за възобновяване на Полфрийман,пък за това да си траят.Няма как да стане.Ако е спряно изпълнението, цял свят щеше да знае.Значи не е спряно изпълнението.Австралийският вестник "Канбера нюз" нарича искането за възобновяване "deeply irregular"/австралийците сигурно са се "объркали"/, но пък нашия ВКС може да каже нещо друго с принос към правото.Не мисля ,че ако се окаже ,че неправилно го държат в Бусманци,това ще се отрази добре на международния авторитет на страната.Независимо кой какви амбиции гони с този случай.

 2. 2
  моцарт | нерегистриран
  1
  0

  Четете НПК - и прокурора главен се прави ,че не го знае , за да търси решение като съдебен акт , като НПК е ясен-- ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА УПО

 3. 1
  | нерегистриран
  8
  -4

  ВКС кога ще се произнесе по искането за спиране на изпълнението? След като Полфрийман се приземи успешно в Австралия ли?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.