ВКС пак не е съгласен с условната присъда за подкупен прокурор

ВКС пак не е съгласен с условната присъда за подкупен прокурор

Делото за подкуп срещу районния прокурор от Шумен Румен Пенев отново се връща в Софийския апелативен съд (САС) заради условното му осъждане на 3 години затвор.

Справка на "Правен свят" показа, че състав на Върховния касационен съд (ВКС) с председател и докладчик съдия Вероника Имова и членове Севдалин Мавров и Лада Паунова за втори път връща делото на САС, защото не е съгласен с преценката на въззивния съд, че наказанието на Пенев не трябва да е ефективно.

През септември 2012 г. състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Атанас Атанасов осъди Пенев на 3,5 години затвор. Той бе признат за виновен, че през октомври 2011 г. поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов.

Всичко тръгва от клиент на Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати досъдебно производство срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Обвинителят намалил сумата на 21 000 лева. Николов се оплакал в полицията и Пенев бе задържан с белязани пари, докато получава сумата.

През юли м.г. САС отмени ефективната присъда и осъди Пенев условно на 3 г. затвор с 5-годишен изпитателен срок. Делото стигна до ВКС, който в края на годината го върна в частта за наложеното наказание, като в решението, подписано с особено мнение от съдия Блага Иванова се казваше, че са "преувеличени опасенията на въззивния съд за опасността подсъдимият да се превърне в жертва на ниската ефективност от справянето с корупцията".

При повторното гледане на делото САС отново осъди Пенев условно на 3 г. затвор, като процесът се гледа при закрити врати и мотивите на съда за това решение останаха неясни. Делото отново стигна до Върховния касационен съд след протест на прокуратурата. Подсъдимият и защитата, от своя страна, са поискали присъдата да бъде оставена в сила. От второто решение на ВКС пък се разбира, че САС напълно е игнорирал указанията за извършване на нова индивидуализация на наказанието на подсъдимия.

"Това нарушение накърнява устоите на правото спрямо предвидената в Конституцията на РБ и в Закона за съдебната власт основна функция на ВКС – да осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. Това нарушение е напълно самостоятелно и водещо безусловно основание за касационна отмяна", се посочва в решението.

В него ВКС подчертава, че САС "е положил изключителни усилия, за да убеди всички четящи това решение, че се е съобразил с данните по делото, теорията и съдебната практика, свързани с определящите вината обстоятелства при налагане на наказанието на подсъдимия". Като се съгласява с извода, че въпросът за справедливостта на наказанието включва съответствието му с тежестта на извършеното престъпление, ВКС не споделя разбирането на САС, че при индивидуализацията на наказанието преимуществено се отдава значение за постигането целите на специалната превенция.

"Вярно е, че преди всичко условното осъждане трябва да позволи поправянето на самия осъден като преценката на съда убедително трябва да защити извода, че самото условно осъждане е достатъчно за поправянето, предупреждаването и възпирането на дееца, т.е. за неговата лична превенция.Извън това обаче, съдът трябва да обсъди и характера и тежестта на извършеното престъпление, за да направи и вторият извод, че условното осъждане трябва да позволява в съответната степен постигането и на целите на наказанието, включени в генералната превенция- предупреждаване и възпиране и на останалите членове на обществото от подобни прояви. Следователно, ако условното осъждане не може да постигне кумулативно с целите на специалната превенция и целите на генералната превенция, то не може да бъде постановено", се казва в решението на ВКС.

Още по темата

Георги Дичев: Връщаме на фирмите 1,2 млрд. от длъжници

Предишна новина

Проф. Георги Близнашки поема координацията на изборния процес

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  До 11,13 и 14 | нерегистриран
  0
  0

  Не съм от ВКС и ВАС - боже опази... а това че казвам каквото мисля не е от сега или от миналата година, за което си нося и последствията...Само, че № 11 не приемам обвинения, че съм от кюпа - всеки съдия се подписва под актовете си - решения, присъди, определения или особени мнения и носи отговорност само дотам. Не мога и не искам да отговарям за корумпета, плужеци и политически марионетки, които са доволно много в съдебната власт. За тях да отговаря ВСС, защото ги е назначил и ги потупва снизходително, когато гадостите им излязат в публичното пространство... а за ВСС да отговаря политическата класа, която ги доминира (нали се сещате, че 11 от НС + 3 големи са винаги и само политически креатури без грам независимост и съвест)...

 2. 14
  fen | нерегистриран
  5
  0

  Браво на ВКС ! Има достойни съдии!

 3. 13
  fen | нерегистриран
  4
  0

  Браво на ВКС ! Има достойни съдии!

 4. 12
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  4
  -2

  У-раган - силен, унищожаващ вятър. Тропически циклон. Прен.- изригва, помита, унищожава всичко... ураганен... 5. 11
  | нерегистриран
  8
  -3

  Уважаеми магистрати, моите най-искрени поздравления! След десетилетия безочлива наглост и отричане на очевадната истина за дълбоката корупция, професионална тъпота и злонамереност на разследващи, прокурори и съдии, най-накрая малко истина и самокритичност! Браво! Това е все пак началото към истината, макар и скромно! Да, наистина сте за пребиване с камъни и то от десетилетия и то всички и корумпираните мекерета и тези дето са "свестни" но са страхливи и завистливи плужеци! Да, и аз се чудя защо още народа не ви замеря с камъни и проклятия като отивате към съда и като излизатне, но ако така я катате бъдете сигурни, че и това ще дочакате! Защото всяко търпение, дори и на българския народ има край, а края на народното търпението според историята много често е ораганен и взима жертви! Та всички продажни мекерета да се освестват и сами да си бият спирачки в бездънната си магистратска алчност и продажност, а вие "свестните" докато си траете подло и страхлисо сте заедно с другите в един кюп - на подлеците, на алчните народни изедници и душвани, на най-големите врагове на България!

 6. 10
  № 6 до № 9 | нерегистриран
  7
  0

  олекна ли ти сега, като си избълва злобата, гноме

  иначе си прав - няма как да съм ти колега, не искам да имам такива колеги като теб... и злобата ти няма как да промени фактите, а те са такива, че няма как да скрием, че наказателното правосъдие не е читаво и липсата на елементарна справедливост е една от най-отличителните му черти... а ти като грамотен и начетен трябва да си чул или чел, че и справедливостта е източник на правото...

 7. 9
  до 6 | нерегистриран
  6
  -3

  Не си колега,вижда се по правописа,а и по тъпотата!

 8. 8
  max | нерегистриран
  5
  -1

  Разбира се, безотговорността на главния прокурор, очевидно, е част от модела вече над 20 години. Ако се направи емпиричен анализ на мандатите на всички главни при действащата конституция, още преди да бяха започнали с редовния евро-мониторинг в областта на правосъдието и вътрешния ред, човек може да стигне до извода, че главния прокурор всъщност бива избиран за да защитава най-големите престъпници в държавата срещу народа, вместо обратното

 9. 7
  До Max | нерегистриран
  4
  -3

  Че си правно неграмотен, е видимо, да не си и обвиняем?

 10. 6
  мили ми колеги, по-долу | нерегистриран
  7
  -2

  не се карайте: всички сте прави и всички грешите - наказателното правосъдие е цялото в л..на и да се дърляте тук дали прокурорите или съдиите са по-виновни е меко казано смешно ... моделЯ трЕбва да се смени или ще ни пребиват с камъни...всъщност трябва да сме благодарни, че хората, поради прословутото българско търпение, още не го правят...

 11. 5
  тъп на max | нерегистриран
  6
  -4

  До коментар [#4] от "":  Много си зле, пич! Честно. Нали точно прокурора е протестирал присъдата на САС, бе, льольо! И нали, не смяташ, че присъдите се произнасят от прокурора? Нещо за генералната превенция да се беше опитал да вникнеш ама май не ти изнася. Всеки има глава на раменете, съвест и морал. Като има такива присъди не обвинявай прокурорите. Ай, ше ти се....

 12. 4
  max | нерегистриран
  11
  -2

  Отговорността за безнаказаност при съдиите също е на прокурорите, които би следвало да предприемат нужните инициативи. За целта, обаче, са необходими авторитет и обществено доверие, с каквито отново главния явно вече не разполага, след като ги пропиля

 13. 3
  | нерегистриран
  13
  -4

  А още по- добре е известно, че съдиите, които плачат за затвор са в пъти повече. Нал тъй, баце

 14. 2
  max | нерегистриран
  7
  -4

  Това че много прокурори в България са за затвора отдавна е известно и на българските граждани, и на медиите, и на НПО-та, и на международните институции, пишещи доклади в областта. Разбира се, проблемът касае лично (без)отговорността на главния

 15. 1
  | нерегистриран
  6
  -8

  "Магистрат магистрату кирливи гащи на показ не вади?- основния девиз на корумпираното българско правосъдие!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.