Вкарват в закона за кредита текст за предоговаряне на стари заеми


Възможност за предоговаряне на вече отпуснати заеми да бъде вкарана в закона за потребителския кредит се очаква да предложат депутати, научи "24 часа".
Най-вероятно последните два параграфа от закона, с които той ще бъде приет окончателно, ще бъдат гласувани до края на седмицата.

Депутати от БСП можело да предложат нов текст, според който хората със стари заеми ще имат право да поискат от кредитора оферта според новите изисквания на закона. Вариация на това предложение готвели и народни представители от ГЕРБ.
Миналата седмица стана ясно, че Георги Кадиев, Георги Анастасов и Борис Цветков от Коалиция за България и Данаил Кирилов от ГЕРБ смятат, че кредитополучателите трябва да имат право да предоговарят заемите си по новите условия. Вносител на текста вероятно ще е независимият Румен Йончев.

Според новите текстове вече няма да има такса за погасяване след първата година и лихвата ще се определя на база на пазарни индекси като Софибор, Юрибор и други подобни на тях показатели.
Предложението за възможността за предоговаряне се внася като контрапункт на идеята промените в закона да важат само за новоотпуснатите кредити. Очаква се този текст да бъде изрично записан в преходните разпоредби.

Част от юристите в БСП и ГЕРБ са на мнение, че по отношение на таксата за предсрочно погасяване промените в закона важат и за вече отпуснати заеми. Плащането на таксата било бъдеще събитие и попадало изцяло в действието на новия закон.
Ако предложението за предоговаряне на стари заеми бъде прието, това ще означава, че банките ще са принудени да разгледат наново около 3 млн. договора, твърдят финансисти.

Спор сред депутатите от БСП пък забави окончателното приемане на целия закон за потребителския кредит в края на миналата седмица. В петък Борис Цветков от БСП опита да предложи за ново гласуване предложение за промяна на Гражданско-процесуалния кодекс. С него се дава възможност на хората, които не могат да плащат ипотечния си кредит, да оспорват оценката на имуществото им, направена от съдия изпълнителите.

Колегите му Румен Гечев и Таско Ерменков поискаха това да не се гласува. В крайна сметка председателят на парламента Михаил Миков отложи окончателното гласуване, за да може въпросът да се изясни.

 

Дело срещу антимафиот отложено за 14 път

Предишна новина

Полицаи в Москва задържаха колега при опит да изяде подкуп

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.