Версията на зъболекаря: Направихме всичко възможно за детето


Веднага щом разбира, че главният прокурор Сотир Цацаров иска имунитета му, кандидатът за депутат от "Реформаторски блок - Глас народен" и орален хирург д-р Валентин Павлов подава заявлението си до ЦИК за доброволен отказ от законовата защита. Това съобщи самият Павлов на среща с медиите няколко часа, след като стана ясно искането на държавното обвинение.

Кандидатът припомни, че по случая с починалото момче на 14 юни 2016 г. самият той е говорил пред всички медии, които са го потърсили за информация в дните веднага след трагедията. Припомни и че с майката на момчето е седял на един чин като ученик и познава семейството. Той е категоричен, че винаги е съдействал на разследващите органи.

Докторът обяви, че не е имало вариант да се предвиди, че детето може да отключи изключително рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия.

Още на следващия ден след трагичния случай с 14-годишния Алекс - 15 юни 2016 г. в клиниката "ЕО Дент" в София е направена извънредна проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит". Комисията е в състав доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова. От заключенията им от проверката, извършена само ден след инцидента пише:

Факсимилета от проверката на "Медицински одит" от деня след трагедията. Разполагаме с пълния документ.

В доклада на специалистите от медицинския одит има разминавания с твърденията на прокуратурата. Например, че не е имало съгласие на родителите за поставянето на детето под пълна анестезия. Според документа обаче майката на детето е подписала декларация.

Второ - според документа детето се е влошило след 15 ч на 14 юни 2016 г., а около 16 ч вече е било транспонтирано в "Пирогов". Това се разминава с твъдрението на прокуратурата, че в продължение на два часа не е направено нищо за детето и извеждането му от тежкото състояние. В одита пише, че леталният изход за момчето настъпва два часа след проявата на симптоми, но преди това реанимационните действия са били адекватни.

На 28 юни е получено и второ становище по извършения медицински одит след смъртта на детето. Тя е подписана от ген.-майор чл.-кор.-прох. Николай Петров, начални на Военномеддицинската академия в София.

Ето във факсимилета заключенията на ген. Петров:

Заключенията, подписани от началника на ВМА ген. Николай Петров.

Д-р Павлов отрече и твърдението на прокуратурата, че детето не е откарано в "Пирогов" с нормална линейка. По думите му той лично е повикал линейката от личния си мобилен телефон, дошъл е реанимобил с оборудване, а анестезиолог и сестра да го придружили до института по спешна помощ. За това са предоставени и разпечатки от мобилния телефон в прокуратурата.

Това, което зъболекарят не отрече е, че в денталната клиника не е поставен антидот на упойката на малкия пациент. Прокуратурата твърди, че в клиниката не е имало от въпросния медикамент, въпреки че е било задължително. Д-р Павлов обаче твърди, че в доболничната медицинска помощ въпросният медикамент не може да бъде използван, има го само в няколко болници, но антидот на детето е бит и това е станало навреме в "Пирогов".

Антоанета Цонева осъди Божидар Димитров за клевета

Предишна новина

Работодателите имат право да забранят носенето на ислямски забрадки, реши Европейският съд

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.