Великобритания обмисля временно да "замрази" гражданството на заподозрени в тероризъм

Великобритания обмисля временно да "замрази" гражданството на заподозрени в тероризъм

Великобритания обмисля временно да забрани на британските граждани, които се сражават в Ирак и Сирия, да се завърнат в страната, съобщи днес Би Би Си. Съгласно част от мерките, замислени от правителството на Девид Камерън, на граждани на Великобритания, заподозрени, че са замесени в терористични актове, ще бъде позволено да запазят британско гражданство, но те ще бъдат възпрепятствани да влизат в Обединеното кралство за определен период от време.

Същевременно, правителството търси начини да създаде затруднения на родени във Великобритания потенциални екстремисти да пътуват до Ирак и Сирия. В този смисъл ще бъде засилено сътрудничеството с Турция и Германия по осъществяване на тези мерки. Смята се, че близо 500 британски граждани се сражават в момента в редиците на "Ислямска държава", а други 250 са се завърнали на Острова, преминавайки основно през Турция и Германия.

На правителството на Великобритания ще се наложи да обмисли и защити вариант за законово обезпечаване на тези антитерористични мерки, особено забраната за британски граждани да се завръщат в страната. Някои експерти поставят под съмнение и законността на подобна мярка, като се мотивират, че международното право забранява оставянето на един човек без гражданство.

Други наблюдатели обаче изтъкват, че съществува реална и важна разлика между отнемане на гражданството и временното отнемане на паспорта. Безспорно е, че би било в нарушение както на международното, така и на националното право, да се отнеме единственото британско гражданство на човек, който няма друго гражданство и той да се превърне в човек без гражданство. Действащият във Великобритания закон забранява на министъра на вътрешните работи да отнема гражданство, когато това би направило един гражданин без гражданство. Тази мярка в момента може да бъде предприемана само срещу лица с двойно гражданство.

Коментаторите правят уговорка, че трябва да се изчака и да се види черно на бяло какви промени в закона предлага правителството и дали те предвиждат възможност да се отнема британско гражданство и на лица, които нямат друго гражданство. Но пък, ако човек с единствено британско гражданство действа или е действал по начин, който е "не допринася за общественото благо", например чрез заместването си в терористични действия, това дава основания да се отнеме паспорта му като една временна мярка, която не премахва гражданството му.

Росен Желязков: Търсим пари за полицейски заплати на надзирателите

Предишна новина

До края на октомври ще са готови подзаконовите актове за заплатите в затворите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.