ВАС повторно ще гледа делото по жалба на Мирослава Тодорова

ВАС повторно ще гледа делото по жалба на Мирослава Тодорова

Тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) отмени по своя инициатива собственото си определение от 13 май 2014 г., с което бе даден ход по същество  на делото по жалба на съдия Мирослава Тодорова срещу наложеното й от Висшия съдебен съвет наказание понижаване в Софийския районен съд за срок от две години.

На 13 май т.г. тричленен състав на ВАС разгледа делото и го обяви за решаване в законовия едномесечен срок. Сега обаче делото срещу понижението на Тодорова ще тръгне отначало, защото съставът е преценил, че Инспекторатът към ВСС също е заинтересована страна по спора и е трябвало да бъде конституиран и призован. Тъй като това не е направено, допуснато е съществено нарушение на правото на Инспектората като заинтересована страна, пише в мотивите на определението на съда.  ИВСС е вносител за предложението за налагане на наказание на Тодорова във връзка с едно от делата, за чието забавяне Мирослава Тодорова повторно бе наказана от ВСС. Според съда това налага в процеса да се чуе и становището на Инспектората.

В момента Инспекторатът към ВСС все още се ръководи от Главния инспектор в оставка и с изтекъл мандат Ана Караиванова. По друго дело по жалба на наказан съдия (Мариян Марков от СГС) даже бе поставен въпросът за представителната власт на Ана Караиванова, включително и за пълномощията на определения от нея процесуален представител. В решението си по това дело тричленен състав на ВАС прие обаче, че мандатите имат различен режим според различните държавни органи. Нещо повече: "Чрез мандатността се цели ефективно функциониране на институциите и временното осъществяване на пълномощия до избиране на приемник не следва да се възприема като насочено към преодоляване на демократичния принцип за ротация. Функционалната необходимост от непрекъсваемост предотвратява междувластието, като осигурява успешното функциониране на държавните органи и е в основата на демократичния процес, изискващ работещи институции, като гаранция за съществуването на правовата държава. По тези съображения настоящият състав на Върховния административен съд намира, че не са налице основания за нищожност на предприетите от Инспектората към ВСС действия по извършване на проверки на дейността на съдия Мариян Марков", прие през март т.г. тричленен състав на ВАС с председател Наталия Марчева и членове Атанаска Дишева и Тодор Тодоров. По делото има жалба на Марков пред петчленен състав.

Понижаването като съдия в СРС е третото поред наказание, наложено на Тодорова след започването на кампанията срещу нея от предишния ВСС. Първоначално тя бе наказана с намаляване на заплатата, после – с дициплинарно уволнение. ВАС отмени уволенението и върна на ВСС преписката за ново произнасяне само по отношение вида на дисциплинарното наказание. С решение от края на март ВСС гласува за понижаване в СРС.    

Новото заседание по делото ще е след 9 дни – на 25 юни.

Още по темата

Софийският градски съд (СГС) отне имущество за 198 830 лв. от Станислав Методиев-Сиси и съпругата му по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Методиев излежава присъда за лихварство и изнудване. Решението на съда е по р

Предишна новина

Не съм началник на съдебната власт - иначе нямаше да съм тук, а убийците ми да са на свобода

Следваща новина

Коментари

23 Коментара

 1. 23
  до съдебни репортажи | нерегистриран
  0
  0

  Защо не напишете статия за съдбата на две погасени по давност наказателни преследвания- това по нохд63/2055г. 12 състав СГС и нохд 63/2005г.също на СГС с докладчик Мирослава Тодорова.Некахората прочетат как се крият ненаписани с години дела в бърото на Мира ,а после го отнася деловидителката,че така е по-лесно.Гиргинова,сезирай се!

 2. 22
  | нерегистриран
  1
  0

  Кой ще отговори на най-важните въпроси

  |

  нерегистриран

  02 септември 2013, 11:30

  Журналистите нагаждачи правят поръчкови интервюта с цел, не да установят истината и да информират обективно, а да правят пи-ар кампании в изпълнение на поръчката, вместо да зададат основните въпроси, които останаха без отговор: Колко са просрочените дела? Какъв е периода на просрочието за всяко едно дело? Колко са подсъдимите, които са "амнистираи" от М Тодорова? Какви престъпления е извършил всеки един от тези престъпници? Какво наказание му се е следвало по закон? Колко са жертвите на тези престъпници? Какъв е размера на вредите по всяко едно престъпление? Платено ли е обезщетение на жертвите? Възстановени ли са вредите от престъпленията? Колко са разноските по оперативно-издирвателните действия, по разследването на полицията, прокурорските разходи, съдебните разноски? Изплатен ли е и 1лв на пострадалите? Изплатен ли е 1лв на държавата за направените разходи? Ако не е платено нищо на жертвите и на държавата, то кой, кога и какво ще плати? С какъв морал М Тодорова обжалва наказанието си след като е виновна? С какъв морал същата ще "правораздава"? Ако тя бе съдия съдеща подсъдим извършил нейните деяния то каква присъда ще постанови? И накрая: членовете на ВСС, които съзнателно и с цел да я освободят от дисциплинарна отговорност са "объркали" процедурата, което бе причина за отмяната на наказанието й ще бъдат ли наказани и ако да то как? Какво правосъдие може да раздава ВАС след като в него "правораздават" магистрати - хотелиери, магистрати - доносници на ДС, магистрати - полицаи?

 3. 21
  | нерегистриран
  1
  0

  Ето това са магистратите фенове на Тодорова и членове на ССБ

  |

  нерегистриран

  30 август 2013, 13:45

  Председателката на кастовия ССБ си има поддръжници, чиито нравствено и интелектуално ниво са показателни за нивото на съдиите членове на ССБ и за нивото на тази организация като цяло: Контрастът на откритото блюдолизничество към кумирката на съдиите – членове на ССБ и дивата злоба към останалите магистрати и български граждани е потресаваща и много показателна за моралния облик на . Ето и конкретни примери на магистратски манталитет, интелект и език: „Браво, Мирослава. Жалки гербаджийски боклуци, пръхтите от яд, нали. Лайнари. ..... Вие сте обикновени, жалки, мизерни герберски подлоги. Добре ви беше при малоумният физкултурник, нали, курви недни- раздаде ви постове и му духахте прилежно приведени. Не можете да стъпите на малкия пръст на Мирослава, мизерници. Плюйте я колкото си искате, важно е че тя се върна, а малоумника се е засилил натам където му е мястото. Да ви е-а м- та” Ето личните и кастови интереси на такива магистрати защитава ССБ и нейния кумир!

 4. 20
  | нерегистриран
  0
  0

  29 август 2013, 18:42

  Кой ще плати обезщетение на жертвите на множеството престъпници, останали неосъдени поради "амнистирането им" чрез съзнателното забавяне на мотивите на присъдите от съдия М Тодорова?

 5. 19
  | нерегистриран
  0
  0

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1713560

  Е колко са общо тези прекратени поради изтекла „абсолютна давност” наказателни дела? Кои са или подсъдими по тях? Какви престъпления са извършили? Колко и кои са жертвите – не само преките пострадали, но и техните наследници? Ще има ли още такива прекратени дела и колко ще са те? И накрая каква е отговорността : само и единствено дисциплинарно уволнение ли, както е досега?  И каква в края на краищата е равносметката: Един дисциплинарно уволнен съдия, който „странно защо” не е подведен под наказателна отговорност и който” случайно бе председател на незаконния Профсъюз на съдиите? Незаконна стачка на съдиите – членове на този профсъюз и на техни симпатизанти с политически амбиции и на техния фен клуб от следствените арести, затворите и свободните от ундърграунда, и незаконна окупация на сградата на ВСС, клякане на колене на представителите на другите власти и накрая дело за клевета, на което се появи, не кой и да е а шефката на Висшия адвокатски съвет, по време на управлението на която адвокатурата удари дъното и по доходи и по авторитет вследствие на съзнателно толерираната от висшето ръководство корупция в съдебната система. Та извода е кой ял, ял, кой ............

 6. 18
  | нерегистриран
  0
  0

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=29191

  Петчленка потвърди намаляването на заплатата на Мирослава Тодорова със странни мотиви

  Че Тодорова е извършила нарушения е безспорен факт! Че то е извършено съзнателно също. Че чрез тези нарушения са "помилвани" престъпници също е безпорен факт. Че по незнайни причини не се образува проверка за евентуално извършено престъпление също е факт. Че такива нарушения са извършвани масово и от множество други магистрати също е факт. Че те не са наказани като Тодорова – също е факт! Въпросът е в това не защо Тодорова е била наказана, а защо останалите множество магистрати „помилвали” престъпници или причинили вреди на страни по граждански дела със забавяне на присъди, мотивите, решения и други актове останаха ненаказани! Това не е ли проява на съзнателно неизпълнение на служебни задължения от административните ръководители на съдилищата и от ВСС? Това не е ли проява на висша корупция?

 7. 17
  | нерегистриран
  0
  0

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1593731

  дядо Йоцо 08:01 Петък 19 октомври 2012

  Обществен враг № 1 на България, на българския народ, на законността и държавността, на справедливостта е корумпирана съдебната система! Магистратите мафиоти, хотелиери, доносници на ДС, номенклатурни кадри на БКП и ДКМС, членове на потайни общества и на организирани престъпни групи! Всички те трябва да се изгонят! Магистратски съюзи трябва да бъдат забранени със закон, както и членството в затворени общности, работа на други места, в това число в ЦИК, който предопределя резултатите от парламентарните избори. Следва да се въведе лична отговорност и засилени наказания в НК!

  до ни пази Бог от корумпирани съдии 07:39 Петък 19 октомври 2012

  Това не е ли нахалство да съдиш министър, защото казвал истината: Съдебната система е корумпирана и неефективна, защото в нея “правораздават” разследващи, прокурори и съдии, които са подкупни, продажни, безотговорни, професионално некадърни, делят си с престъпниците парите от престъпления, трупат богатства и накрая надигат вой и се правят на жертви, когато някой се осмели да каже истината! Борбата им не е за защита на законността, държавността, справедливостта и заради народа, а за защита на собствените им себични и егоистични интереси, за клановите им и групови мафиотски интереси! Ако не се променят кардинално законите, които ги правят нагли и им дават възможност да се мафиотизират нищо няма да се оправи!  Всички дела на бившата съдия Тодорова следва да се инспектират, за да се установи има ли злоупотреби! Следва да си оповести изрично на обществото по колко дела същата е постановила решения в срок 10 дни преди датата на наказанието й, тъй като в обществото има обосновано съмнение че същата е антидатирала съдебни решения, писани от нея след като вече е била наказана, но с невярно изписани дати на дни преди наказанието й, и в деня на наказанието! Чака се официален отговор от Министъра на правосъдието!

 8. 16
  | нерегистриран
  0
  0

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1548674

  А дано и българските граждани да научат подробно фактите по правораздаването на председателя на ССБ, за който съдиите погазиха закона с незаконни демонстрации и окупация на ВСС. А дано българските граждани да разберат реалностите в съдебната практика и фактите по „помилваните от Тодорова престъпници: колко са делата, кои подсъдими, за какви престъпления, кои са жертвите, кои са техните близки, от какви наказания са се измъкнали? Как е станала тази забава, като всяка година по 2 пъти се правят инвентаризации в съда? Кой и защо не е установил забавата по време на инвентаризациите? Освен дисциплинарна Тодорова ще носи ли и друга отговорност? Други лица освен нея ще носят ли въобще някаква отговорност? Или вече всичко е предрешено, след като представителите на останалите власти й паднаха на колене?

 9. 15
  | нерегистриран
  0
  0

  http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=27870

  Всичко е предопределено и ясно от сега: Уволнението на Тодорова ще бъде отменено от колегите й магистрати-хотелиери от ВАС и ще бъде възстановена от колегите й от ССБ, които масово ще влязат в новия ВСС от квотата на съдиите. Мафиотизацията на съдебната система ще укрепне; останалите власти, които и досега са приклекнали окончателно ще легнат и мафиотизираната съдебна власт ще е единствената реална власт в страната. България ще остане окончателно без държавност. Корупцията ще удави и икономиката и ще се съхрани само бизнеса на мутрите и партийните избраници. Поради липса на банани ще станем държава на джанки, трънки и глогинки. Ще настъпи пълна феодализация и безправност за народа, като истината ще се казва само от определени партийни шамани. Мръсните милиони ще се преперат окончателно. Организираната престъпност ще завземе властта. Наивните мекокиткови чиновници от ЕС ще ни баламуркат със следващия си смешнишки доклад. Най-накрая ще отворят Шанген, а и да не го отворят заразата на българската корумпирана съдебна система ще плъпне из ЕС. Светлото бъдеще на България и на ЕС е предопределено!

 10. 14
  | нерегистриран
  0
  0

  19 август 2012 | от пресата

  В-к „Преса”18.08.12. интервю с проф. Джеров: „Плаче ми се като гледам българското правосъдие. Добре, че професорът само го гледа, ако го беше и опитал на гърба си, сигурно щеше да ревне, както реве целия български народ. Безспорно той е доблестен, почтен и много умен и му прави висока чест да заяви открито истините, които знае не само всеки в България, и в ЕС, но и по света: Корупцията в българската правосъдна система, не само я има, но тя е и над допустимите норми! Председателят на ССБ бившата съдийка М. Тодорова е криела делата си за да изтече давността и да спаси опасни престъпници! /при ежегодни инвентаризации в съдилищата криенето на дела е възможно само с благословията на висшите съдебни началници!/

 11. 13
  | нерегистриран
  0
  0

  19 август 2012 | от пресата

  В-к „Преса”18.08.12. интервю с проф. Джеров: „Плаче ми се като гледам българското правосъдие. Добре, че професорът само го гледа, ако го беше и опитал на гърба си, сигурно щеше да ревне, както реве целия български народ. Безспорно той е доблестен, почтен и много умен и му прави висока чест да заяви открито истините, които знае не само всеки в България, и в ЕС, но и по света: Корупцията в българската правосъдна система, не само я има, но тя е и над допустимите норми! Председателят на ССБ бившата съдийка М. Тодорова е криела делата си за да изтече давността и да спаси опасни престъпници! /при ежегодни инвентаризации в съдилищата криенето на дела е възможно само с благословията на висшите съдебни началници!/

 12. 12
  | нерегистриран
  0
  0

  19 август 2012 | от пресата

  В-к „Преса”18.08.12. интервю с проф. Джеров: „Плаче ми се като гледам българското правосъдие. Добре, че професорът само го гледа, ако го беше и опитал на гърба си, сигурно щеше да ревне, както реве целия български народ. Безспорно той е доблестен, почтен и много умен и му прави висока чест да заяви открито истините, които знае не само всеки в България, и в ЕС, но и по света: Корупцията в българската правосъдна система, не само я има, но тя е и над допустимите норми! Председателят на ССБ бившата съдийка М. Тодорова е криела делата си за да изтече давността и да спаси опасни престъпници! /при ежегодни инвентаризации в съдилищата криенето на дела е възможно само с благословията на висшите съдебни началници!/

 13. 11
  | нерегистриран
  0
  0

  19 август 2012 | от пресата

  В-к „Преса”18.08.12. интервю с проф. Джеров: „Плаче ми се като гледам българското правосъдие. Добре, че професорът само го гледа, ако го беше и опитал на гърба си, сигурно щеше да ревне, както реве целия български народ. Безспорно той е доблестен, почтен и много умен и му прави висока чест да заяви открито истините, които знае не само всеки в България, и в ЕС, но и по света: Корупцията в българската правосъдна система, не само я има, но тя е и над допустимите норми! Председателят на ССБ бившата съдийка М. Тодорова е криела делата си за да изтече давността и да спаси опасни престъпници! /при ежегодни инвентаризации в съдилищата криенето на дела е възможно само с благословията на висшите съдебни началници!/

 14. 10
  | нерегистриран
  0
  0

  19 август 2012 | от пресата

  В-к „Преса”18.08.12. интервю с проф. Джеров: „Плаче ми се като гледам българското правосъдие. Добре, че професорът само го гледа, ако го беше и опитал на гърба си, сигурно щеше да ревне, както реве целия български народ. Безспорно той е доблестен, почтен и много умен и му прави висока чест да заяви открито истините, които знае не само всеки в България, и в ЕС, но и по света: Корупцията в българската правосъдна система, не само я има, но тя е и над допустимите норми! Председателят на ССБ бившата съдийка М. Тодорова е криела делата си за да изтече давността и да спаси опасни престъпници! /при ежегодни инвентаризации в съдилищата криенето на дела е възможно само с благословията на висшите съдебни началници!/

 15. 9
  шах,мат и три яки пешки | нерегистриран
  7
  0

  Ха-ха смешки , Лопатаров/вид елен за незапознатите магистрати , които не са ловджии/пак се е объркал и ошашавен на кой да слугува , се е самоотменил.Виртуозен юрист-фигурист-троен аксел и накрая тулуп!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.