ВАС потвърди отстраняването от длъжност на прокурор Емил Христов

ВАС потвърди отстраняването от длъжност на прокурор Емил Христов

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на тричленния, с което бе отменено отстраняването на апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, съобщи "Съдебни репортажи". Решението е било взето с три на два гласа. В подкрепа отстраняването са били съдиите Боян Магдалинчев (зам.-шеф на ВАС и председател на състава), Иван Раденков (докладчик) и Ваня Анчева, а съдиите Павлина Найденова и Даниела Мавродиева са били на особено мнение.

Прави впечатление, че всички съдии от петчленния състав са от Седмо отделение на ВАС, а делата срещу решенията на ВСС се разглеждат от Шесто отделение на съда.

Решението на петчленния състав е секретно, защото по делото са били приложени материали от досъдебното производство, касаещо Христов.

Апелативният прокурор на Бургас бе отстранен от длъжност през лятото на миналата година, а мотивът на главния прокурор да иска това бяха висящи досъдебни производства срещу Христов. Казусът започна, след като в медиите контролирано изтекоха разговори между членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев, прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов, както и шефката на Хасковския окръжен съд Миглена Тянкова.

През лятото на миналата година ВСС отстрани Христов, макар той да не бе привлечен в качеството му на обвиняем. Към онзи момент имаше две висящи досъдебни производства– по чл. 282 от НК за престъпление по служба и по чл. 294, ал. 1 за лично укривателство, които бяха обединени от наблюдаващия прокурор само ден, преди ВСС да гласува искането на Сотир Цацаров.

Емил Христов обжалва отстраняването си от длъжност. Тричленен състав на ВАС с докладчик съдия Александър Еленков отмени решението на ВСС с основен мотив, че съветът е допуснал съществено нарушение на основните принципи на процеса за съразмерност и истинност.

В решението си съдия Еленков изтъкваше обаче редица други важни въпроси като например за независимостта на магистратите при заведени срещу тях наказателни производства, по които те нямат никакви средства за защита, защото не са обвиняеми, но които могат да ги държат в несигурност години наред, като срокът на разследването бъде удължаван до изтичане на давността. Освен това тричленният състав заяви, че ВСС е длъжен да провери обосноваността на образуваното досъдебно производство срещу Христов, защото срещу всеки магистрат може да бъде образувано дело, без то да почива да доказателства за извършено престъпление.

По информация на "Съдебни репортажи" като мотив за отмяната на решението на долната инстанция петчленният състав на ВАС е посочил, че ВСС няма право да проверява основателността на образуваното досъдебно производство срещу магистрата. Особеното мнение пък застъпвало тезата, че предложението на главния прокурор не е било мотивирано и затова решението на ВСС е незаконосъобразно.

Още по темата

Асоциацията на прокурорите защити независимостта на съда от Цветанов

Предишна новина

Три номинации за министър на правосъдието в "кабинета в сянка" на Бареков

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  не драги 6 | нерегистриран
  1
  -6

  Флагман може да се списва от всеки, но във форума пишат хора,които имат мнение.Така,че прочетете под статиите за него, какво пише посветения народ.

 2. 9
  бре бре | нерегистриран
  3
  -4  Колко платени тролове в полза на този квази юрист, завършил морския техникум в Бургас и то със сериозни усилия.За ЮФ да не говорим.Целия му стаж е д...а

  В същото време толкова дежурни по форум означава и друго, страх от истината.

  Да, професионал е но в друга посока.

 3. 8
  | нерегистриран
  4
  -4

  Абе щом е от бандата на Ситнилски да духа супата.Тия са все големи "професионалисти" , ама не в това да вкарват бандити в затвора , а да им помагат да не влизат там.

 4. 7
  радетел | нерегистриран
  8
  -3

  До коментар [#5] от "???????????????????":Напълно съм съгласен с теб №5.В крайна сметка Христов е професионалист.Що се касае до пороците по тънката част едва ли е по-порочен от един председател на голям съд,който непрекъснато снове около Бургас и Лозенец заобиколен със засукани съдийки.Може от него да е прихванал.Няма нищо лошо в това,след като не пречи на работата,нали? 5. 6
  | нерегистриран
  10
  -1

  До коментар [#4] от "?": И това е доказателството? Електронния парцал "Флагман"? Който се списва от Касабова и групичката псевдожурналисти гравитиращи покрай "Скат" и собственика и? Същите за някой лев, не много около 30 сребърника, могат да пишат и да говорят каквито си искат глупости за всеки, който не им харесва или е пречка за гешефтите им........Хайде не се рови тука, бегай, че може да дават днес по рано пенсиите 6. 5
  ??????????????????? | нерегистриран
  8
  -4

  Кажи ми има ли прокурор в Бургаска апелация да е по добър от него, няма дело, което да му се е провалило товари ги като даначета. Професионалист е, бай Йордан му даваше най-тежките дела и никога не се е осирал, за тънката част - всеки има пороци.

 7. 4
  ? | нерегистриран
  2
  -9

  Кой е този който познава Христов като "достоен" и "честен" човек за да го погледна в очите.

  Вижте форума на flagman.bg за периодичните писания от хора, които го познават

 8. 3
  някой | нерегистриран
  5
  -8

  знае ли за какво става въпрос по делото ,че толкова сте се разтревожили.

  Интересно е ако знаете дали пак така ще реагирате.

  Единствено С.Цацаров има куража да направи толкова забавената хирургия и отреже ръцете на мафията в съдебната система.

  Браво на главния прокурор.

 9. 2
  възмутен | нерегистриран
  7
  -6

  Един достоен човек,несправедливо обвинен и наказан за нещо което никога не е извършил,нито пък е допускал,че може да има такава несправедливост с оглед каузата,която повече от 30 години е защитавал и е вярвал в някаква истина и справедливост!Този който е спазвал закона в момента трябва да приеме факта,че няма закони!Това е жалкото!Браво,че има все още достойни съдии,които отстояват правдата.За жалост обаче остават все по-малко!Да се надяваме все пак,че на всяко действие има равно на него противодействие!Дано се случи по-бързо.

 10. 1
  BraveHearth | нерегистриран
  9
  -7

  Главният цацаратор е пуснал и тук дългата си масонска ръка... Браво на съдия Найденова, че не се е поддала на натиск от страна на някогашния си шеф /С.Ц./ и е отстояла собствената си позиция, която предполагам, както обикновено при нея, е законосъобразна и правилна!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.