Вальо Топлото връща 325 000 лв. на "Топлофикация", изхарчени за лукс


Бившият шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров, повече известен като Вальо Топлото, трябва да върне на общинското дружество 325 000 лв., похарчени за синьо сирене, вина, сладкиши, джакузи, джет, луксозни календари, поддръжка на скъпарски автомобил "Лексус".

Това е решението на Върховния касационен съд, който в четвъртък сложи точка на едно от четирите дела срещу бившия шеф на софийското парно след

продължила

9 г. сага

То е за безстопанственост и е по-известно като делото за джакузито. Магистратите са уважили иска на дружеството срещу бившия шеф и той трябва да възстанови похарчената сума.

Разследването срещу Топлото стартира още през 2006 г., а делата му, общо четири, са типичен пример за бавно правосъдие. (Хронология на събитията виж вдясно.)

От събота Валентин Димитров е в софийския затвор.

Той бил настанен

в приемен отряд,

където задължително попадат новопостъпилите затворници, за да се адаптират към обстановката. Там ще остане между две седмици и месец, след което ще бъде преместен в затворническото общежитие в Казичене, където ще излежи около 2 г.

Топлото вече е бил в ареста около 10 месеца през 2006 и 2007 г. и престоят му зад решетките се приспада от наказанието. Като обитател на затворническото общежитие ще има право да работи.

"Как може да се чувства човек, който се счита за невинен и е невинен", коментира пред "24 часа" адвокатът му Венцислав Дудуленски.

Съдебната сага на бившия шеф на парното обаче няма никакъв изглед да приключи скоро, защото

останалите

три дела

са далеч

от финала

Поради високите наказания давността им изтичала през 2020-2022 г.

Едното е за пране на около 12 млн. лв. и укриване на данъци, което върви в Софийския градски съд вече повече от 4 г. Поредното заседание по него ще бъде в петък, когато се очаква бившият шеф на "Топлофикация" да бъде докаран в съда с белезници.

По това дело подсъдима бе и възрастната му майка Цеца Димитрова, станала по-известна като "баба Цеца". Според прокуратурата тя не платила 200 000 лв. данъци, а Топлото изпрал близо 12 млн. лева. Делото срещу нея бе прекратено, след като преди четири години на 86-годишна възраст жената почина. В продължение на четири години преди това обаче животът на пенсионерката мина под знака на шумните разследвания срещу сина ѝ, разпити и съдилища.

Преди повече от година в хода на това дело Валентин Димитров поиска

съдът да вдигне

запор върху

197 881 лв.

по негови сметки. Тогава обясни, че сумата била спечелена от почтен бизнес. Преди да почне работа в "Топлофикация", имал 2 сметки в австрийска банка, открити през 1989 и 1990 г. Топлото често споделя, че изпитва финансови трудности и не може да си плати сметките.

Пълна

обърквация

бе и при

третото

дело,

известно като валутното. То тръгна отначало два пъти в Софийския районен съд, а обвинителният акт бе връщан на прокуратурата два пъти.

По него Топлото отговаря за престъпление срещу валутното ни законодателство на стойност близо 6 млн. лв., извършено през 1999-2003 г. в Австрия.

Първото връщане на делото в прокуратурата бе на 28 август 2007 г. - още преди да му бъде даден ход. На 26 октомври 2007 г. папките отново бяха внесени в съда. А година по-късно бившият шеф на "Топлофикация" дори бе осъден на 5 г. затвор.

В края на декември 2011 г. градските съдии Мими Петрова, Румяна Ченалова и Даяна Цветанова след 9 заседания по делото и 5 месеца след като приеха казуса за изяснен, решиха, че прокуратурата е допуснала куп пропуски, и го върнаха отново. Така всичко започна отначало. Най-впечатляваща обаче е съдбата на първото дело - за присвояването на 6 млн. лв. По него той дори получи първата си присъда от 14 г. затвор. Наказанието му даде сегашният шеф на ВАС Георги Колев.

След това Димитров бе оправдан от апелативния съд, но ВКС върна делото. Апелативният също го върна на прокуратурата. Тя пак го внесе в градския съд, който също го върна. В момента то още е в прокуратурата.

Хронологията на събитията от 2006 до 2015 г.

- На 16 май 2005 г. при проверка по настояване на тогавашния столичен кмет Бойко Борисов в кабинета на сменения шеф на "Топлофикация" бе открит невиждан лукс - джакузи, солариум, масажен стол и личен асансьор.

На 7 юни 2006 г. проверка показва злоупотреби за над 200 000 лв. на шефа Валентин Димитров. Започва разследване.

- На 4 юли 2006 г. Димитров е арестуван по обвинения за пране на пари и укриване на данъци. По негова банкова сметка в Австрия бяха засечени 1 640 000 евро.

- На 7 юли 2006 г. съдът го остови в ареста по искане на прокуратурата.

- На 28 юли 2006 г. Софийският градски съд налага възбрана върху три имота на Валентин Димитров - дворно място и вила в Банкя на площ от 640 кв.м, апартамент от 70 кв. м в жк "Бели брези" и мезонет от 255 кв. м в същия квартал.

- На 16 август 2006 г. прокуратурата повдига обвинение за пране на пари на майка му Цеца Димитрова, след като я залавя при опит да изтегли 140 000 лв. от банка у нас.

- На 24 август 2006 г. в сейф на името на Вальо Топлото и майка му са открити 2,5 млн. лв. кеш.

- На 22 май 2007 г. Софийският градски съд го освобождава от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева.

- На 28 август 2007 г. Димитров се изправя пред Софийския районен съд като подсъдим за извършване на валутно престъпление. Делото обаче не тръгва заради допуснати грешки в обвинителния акт.

- На 31 октомври 2007 г. редактираният обвинителен акт е внесен отново.

- През ноември 2007 г. прокуратурата внася в съда обвинителен акт за злоупотреби на Валентин Димитров в "Топлофикация".

- На 2 април 2008 г. е внасен обвинителен акт за източването на 6 млн. лв. от "Топлофикация".

- На 30 май 2008 г. Софийският районен съд осъжда Валентин Димитров на 5 г. затвор за валутно престъпление.

- На 26 юни 2009 г. Софийският градски съд осъжда Валентин Димитров на 14 г. затвор за източването на 6 млн. лева от "Топлофикация".

- На 22 декември 2011 г. Софийският градски съд открива пропуски по т.нар. валутно дело и го връща на прокуратурата.

- На 16 юни 2012 г. Софийският апелативен съд оправдава Валентин Димитров по обвинението за присвояване на 6 млн. лв. и отменя 14-годишната му присъда. (24часа)

Джихадистът Абдеслам може би вече се издирва и от ИДИЛ

Предишна новина

Ловешкият окръжен съд излезе със становище по дела, свързани с фирми, близки до Гриша Ганчев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.