В Уганда започна първото дело срещу хомосексуални


В Уганда започна първото дело срещу хомосексуални след приемането на строгия анти гей закон през февруари тази година, съобщава "Гардиън". Прокуратурата обяви, че има достатъчно доказателства, за да образува дело. Двама мъже са обвинени в поведение "против природните закони". Полицията арестувала двамата, докато са се опитвали да се спасят от разгневена тълпа на улицата.

Уганда има репресивно антигей законодателство още от колониалната епоха, а през февруари тази година президентът Йоуери Мусавени затегна наказанията срещу хомосексуални актове. Тогава Мусавени заяви, че е решен да спре влиянието на западните групи и разпространението на гей двойките в страната.

Законопроектът, създаден още през 2009 г., първоначално предвиждаше смъртна присъда за обвинени в хомосексуализъм. Тя беше премахната след намесата на Великобритания и европейските страни, които заплашват, че ще оттеглят хуманитарната си помощ за страната. Парламентът в Уганда прокара законопроекта, заменяйки смъртната присъда с доживотен затвор за "влошаваща условията хомосексуалност". Така гей връзките са обявени за агресивно престъпление, което стои в основата на предаването на СПИН. Законът също така налага затвор за всеки, който укрива хомосексуалисти. Общият брой на страните в Африка, забраняващи хомосексуалните отношения със закон, е 38.

Сидеров съди за клевета бизнесмена, подал сигнал срещу него в МВР

Предишна новина

Началникът на кабинета на Орешарски е на разпит днес

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.