В съдебния бюджет трябва да има сериозно перо за обезпечаване на конкурсите

В съдебния бюджет трябва да има сериозно перо за обезпечаване на конкурсите

В бюджета на съдебната власт трябва да бъде заложено сериозно перо за своевременно обезпечаване на конкурсите за повишаване и за атестирането на магистрати. Това заяви съдия Павлина Панова пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и добави, че ако стане член по право на съвета би работила именно в тази насока.

Днес ВСС избира председател на Върховния касационен съд (ВКС). Кандидатите са съдиите Павлина Панова и Таня Райковска. Заседанието на съвета започна с тяхното представяне и изслушване, което по закон се провежда по азбучен ред. Заседанието на ВСС, обаче, започна с гаф. В залата не бяха допуснати камери и фоторепортери, за да направят протоколни снимки на ВСС, както и на двете кандидатки. От пресслужбата на ВСС не дадоха обяснение за тази своеобразна забрана.

Изслушването на съдия Панова продължи повече от два часа - до 12 часа, след което ВСС излезе в почивка.

След представяне на основните акценти в концепцията си, съдия Павлина Панова отговори и на въпроси на членове на съвета.

Председателят на Комисията по предложения и атестиране Милка Итова поиска да научи мнението на съдия Панова за своевременното провеждане на конкурсите и атестирането на магистрати и дали върховните магистрати трябва да бъдат атестирани.

В отговора си, съдия Панова застъпи тезата, че върховните магистрати трябва да се атестират. Върховните магистрати не трябва да се чувствавт защитени от това да бъдат оценявани, каза още съдия Панова и добави, че колегите ѝ от ВКС не се страхуват да бъдат атестирани. Това обаче трябва да става по специфични показатели, тъй като те имат и специфични функции. В тази връзка е необходима промяна в Закона за съдебната власт и в Методиката за атестиране, защото сегашната нормативна база не е пригодена за атестиране на върховни магистрати. Според съдия Панова няма кой да дава оценка на работата на върховните съдии и прокурори, тъй като няма инстанция над тях. Затова те трябва да бъдат оценявани по технически показатели – натовареност на органа, лична натовареност, умение срочно да насрочват дела и да ги изписват и т.н.

Съдия Панова посочи, че върховните магистрати имат и много други функции – участват в работни групи по законопроекти, в държавни изпити, в комисиите по изпити за придобиване на юридическа правоспособност, в помощните атестационни комисии, представляват държавата в международни групи и ред други дейности. Всички те трябва да влязат в оценката на върховните магистрати.

Тя се обяви за своевременното обявяване на конкурсите, защото командироването е удачен способ за решаване на кадрови проблеми само временно. "Командироването е явление, което не бива да подменя конкурсите. Конкурсите, дори и в сегашния вид, независимо от несъвършенствата, са по-прозрачния и справедлив начин за израстване на колегите", каза още съдия Панова.

На въпрос дали трябва да се взимат предвид като тежест становищата на административните ръководители при атестирането на магистратите или да остане сегашният вариант - оценката на работата на съдии и прокурорите да се формира след събеседване, съдия Панова заяви, че събеседването е по-добрият начин за кариерно израстване на магистратите. "Самата аз постъпих във ВКС след събеседване. Смелостта, съвестта и доверието, което имаш при явяването си пред колегите е по-голямо изпитание на професионализма. Чрез събеседване по-обективно могат да се преценят качествата на всеки магистрат. Становището на административния ръководител би следвало да е водещо само при командироването", изтъкна още съдия Панова.

Във връзка с недостига на бюджета, което е реална пречка и за провеждане на конкурсите, съдия Панова добави, че ще работи активно за увеличаване на бюджета на съдебната власт, ако бъде избрана за председател на ВКС. Като пример, че конкурсите трябва да бъдат финансово обезпечавани, съдия Панова поясни, че върховни съдии посещават апелативните райони в страната, където участват в помощните атестационни комисии и извършват оценка на работата на апелативни съдии, посещават техни дела и др.

Що се отнася до бюджета на ВКС, съдия Панова каза, че за тази година той е 14.7 млн. лева, което е крайно недостатъчно, още повече и с оглед бедствията през това лято - наводнения, градушки. Тя изтъкна, че председателят на ВКС стопанисва цялата Съдебна палата и от бюджета на ВКС се покриват всички текущи ремонти на сградата. Заяви, че за 2015 г. е заложено 18 млн. лева бюджет на ВКС, което е добър вариант. Но освен за ремонти, според съдия Панова, трябва да се предвидят средства и за компютърно обезпечение на съдиите, които сега работели на много стара техника. 

Бе засегната и темата за отстояване на независимостта на магистратите. Съдия Панова припомни, че това е приоритет не само у нас, но и във всички държави-членки на Европейския съюз. Добави, че в момента се работи за въвеждане на европейски стандарти за независимостта на съда и възможността Европейската комисия да започне предупредителна, а в краен случай и наказателна процедура, ако се накърнява независимостта на съда. Тя изрази надежда България да не стига до такава процедура.

Съвсем логично, предвид концепцията ѝ и експертизата ѝ като съдия ад ход в Страсбург Панова получи много въпроси за избора й и работата й в ЕСПЧ, за квалификацията на българските съдии в материята на конвенцията по правата на човека и необходимите следващи действия в тази насока, на които тя отговори много синтезирано, но изчерпателно и точно.

В момента ВСС изслушва другия кандидат - съдия Таня Райковска.

Още по темата

Предизборната кампания за председател на ВКС завърши, чака се избор

Предишна новина

Апелативният съд поиска тефтерчетата със задачите на Филип Златанов

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  магистрат | нерегистриран
  2
  0

  За да се атестира един колега се налага толкова писане,четене,ходене,плащане,че закономерно човек си казва:"АБЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА".Ние поданиците на тази България,знаем за съжаление,че има такава държава-за зла участ налага се да търпим цял живот необразованата,некадърна пасмина от управляващи.Питам се...?!..един западноевропеец би ли търпял такова нещо повече от ден-два!!!Какво би направил в такива случай западноевропееца?/въпроса е риторичен/.

 2. 8
  Минувач | нерегистриран
  5
  -6

  Пропуснах. След изслушването във ВСС, мнението ми за Галя Карагьозова също е рязко надолу. Съдия, който от една медийна публикация си изгражда становище за неправилност на тълкувателно решение и това е основание за критика срещу друг съдия.... Не. Без мен.

 3. 7
  Минувач | нерегистриран
  4
  -6

  До коментар [#6] от "до 5": Не теб и останалите клакьори за тази кандидатура, не ви ли се струва, че точно с това преминахте границата?

  С неоснователното обругаване на цяла колегия на ВКС за обслужване имиджа на Панова. Как се връзва това с твърдението и, че и пука за всички съдии?

  А има ли я тази процедура или я няма - никой не знае.

  Моето мнение за тази жена падна рязко. Така би паднало и за Райковска, ако беше тръгнала да гради личен имидж на гърба на наказателната колегия. 4. 6
  до 5 | нерегистриран
  4
  -4

  Какъв диктат, какви пет лева, нали има наказателна процедура...или не е важно какво вярно...

 5. 5
  21 | нерегистриран
  5
  -3

  Ето, вижте какво заглавие помести токущо "Дневник":  "ЕК с наказателна процедура заради практика на търговската колегия на ВКС"  Браво -диктата на НПО-тата в действие.

 6. 4
  sia | нерегистриран
  4
  -4

  Каквото и да напишете за Райковска е все едно защото едновременно с вас този тон в полза на Панова поддържат "Дневник" и "Медияпоол".Знайте ,че не сме глупави нито предубедени и номерата ви няма да минат.Ясно е какво се случва и за кого работите.

 7. 3
  Безпристрастен | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#1] от "sia":  Интересно, "безпристрастните", видяха пристрастие!

  Тази статия се появи след първото изслушване, второто приключи преди 3 минути, ще се появи след малко и втора.

 8. 2
  Безпристрастен | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#1] от "sia":  Интересно, "безпристрастните", видяха пристрастие!

  Тази статия се появи след първото изслушване, второто приключи преди 3 минути, ще се появи след малко и втора.

 9. 1
  sia | нерегистриран
  4
  -5

  Браво "Правен свят",ужасно сте "безпристрастни".Не пропускате да внушите предимства на предпочитания от вас кандидат дори и такива да не са налице.

  Защо сте изтипосали едната кандидатка а за другата мълчите.Ние да не сме толкова гламави та да не разбираме какво целите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.