Александър Ангелов, председател на СРС:

В СРС е почти невъзможно спазването на изискването за дистанция, но засега се справяме с кризата от коронавируса

В СРС е почти невъзможно спазването на изискването за дистанция, но засега се справяме с кризата от коронавируса
Александър Ангелов, председател на СРС, снимка:БГНЕС

Лавинообразен ръст на новите заразени с COVID-19 бе констатиран през изминалите седмици в съдилищата и прокуратурите в страната. Съдебната система се оказа на прага на нова криза заради все по-големия брой заболели в цялата страна, а живота си в битката със заразата в понеделник загуби съдията от Окръжен съд-Благоевград Иво Харамлийски. За спазването на мерките, възможните решения и наличните настроения сред магистрати и служители се допитахме до председателя на най-натоварения съд в страната – Софийския районен съд (СРС) – Александър Ангелов.

Г-н Ангелов, като председател на Софийския районен съд сигурно имате поглед над това дали се спазват противоепидемичните мерки от органите на съдебната власт? Как стои въпросът във Вашия съд и възможно ли е да се спазват всички мерки при такава натовареност и интензитет на посещаемост от гражданите?

Моите лични наблюдения са, че се спазват противоепидемичните мерки от органите на съдебната власт. Конкретно, в СРС още през месец март бяха въведени редица противоепидемични мерки, като дезинфекция на работните места, проветряване, избягване струпването на хора и др. Впоследствие, с обявяване на извънредното положение в страната и ограничаване на видовете дела, които се разглеждаха в съдилищата, предприехме мерки за ограничаване достъпа на гражданите до сградите на съда, дистанционна работа на съдиите и работа по график на съдебните служители и дежурни съдии. След отпадане на извънредното положение, възобновихме разглеждането на делата и достъпа до сградите на съда на гражданите при спазване на утвърдените правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети от Съдийската колегия на ВСС, които и към настоящия момент следим стриктно да се спазват. Влизането на посетители в сградите на съда се извършва на обособени потоци, като всички посетители следва да бъдат с поставени предпазни маски, които плътно да покриват носа и устата, и при влизане следва да дезинфекцират ръцете си. Задължително е носенето на предпазни маски и/или предпазни шлемове и от всички съдии и съдебни служители в сградите на съда, като продължаваме и ежедневната дезинфекция на подовите настилки и работните помещения, включително и съдебните зали след всяко проведено заседание. Макар и да е изключително трудно при толкова много на брой съдии, служители и посетители да се контролира спазването на установените правила, полагаме усилия те да се спазват стриктно. Почти невъзможно се оказва обаче спазването на изискването за дистанция, както и недопускането на струпване в коридорите пред съдебните зали. Само за периода 05.10-30.10.2020 г., в наказателно отделение на СРС 54 състава са разгледали 2843 дела, или това са 143 дела на ден. А в Гражданските отделения на съда 119 състава са разгледали 5130 дела или 256 дела за един ден. Сами разбирате, че при този обем на работа, въведеният пропускателен режим, изнесената регистратура и създадената организация за насрочване на съдебните заседания за различен час не могат да гарантират в пълна степен недопускане на струпването на хора пред съдебните зали. Именно затова са и моите притеснения, че не винаги в сградите на СРС е възможно спазването на препоръчителната дистанция от 2 метра и недопускане на струпването на хора пред съдебните зали с оглед големия брой на разглежданите в съда дела.

Има ли много заболели от коронавивируса служители и магистрати в СРС и как успявате да предотвратите разпространението на заразата?

Полагат се ежедневно усилия в тази насока и именно поради това, считам че засега в СРС нямаме голям брой констатирани заболели от коронавирус. Но както ви казах имам сериозни притеснения за здравето, както на съдиите и служителите, така и на гражданите, посещаващи СРС с оглед големия брой регистрирани случаи на заразени на територията на гр.София. От месец май до сега все още служителите работят на три смени, а съдиите следва да работят дистанционно, като съгласуват времето си за престой в сградите на съда с колегите си от стаята. Не се допускат лица с признаци на респираторни заболявания - хрема, кашлица и други грипоподобни симптоми, а при установяване на заразен с PCR тест съдиите и съдебните служители следва незабавно да уведомят административното ръководство на съда или съдебния администратор и не следва да се явяват на работното си място до отпадане на ограниченията, наложени им от здравните власти.

Какви са настроенията сред служителите и магистратите? Виждате ли страх, тъй като все по-често чуваме скептични мнения относно сериозността на заболяването?

Разбира се, че е нормално да има притеснения у повечето хора, особено с оглед на усложняващата се епидемична обстановка. Не мога да твърдя, че има чак страх сред служителите и съдиите, но определено виждам, че всички подхождат разумно и отговорно към себе си и околните, спазвайки създадената организация на работа в съда  в условията на извънредна епидемична обстановка.

Според Вас нужни ли са още мерки и ако да - какви?

На фона на тревожните данни, които следим всеки ден за нарастващия брой заразени считам, че би следвало да се помисли и за други мерки, тъй като си даваме сметка какво би ни струвало всеки един установен случай на заразен с коронавирус съдия или съдебен служител. Не мога да се ангажирам с конкретни предложения в тази насока, но считам че при предприемане на следващи мерки следва да се осигури разумният баланс между запазване здравето и живота на хората  и обезпечаване фунционирането на съдилищата в страната.

Още по темата

Гърция затвори Солун и Серес, ще се излиза с SMS

Предишна новина

Терористична организация пое отговорността за атентата във Виена

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #2 от "Нерегистриран | нерегистриран":
  Да не коментира неверни изказвания този шеф на СРС, той не е в час изобщо с нещата. Какво проверява в този съд служителите нямат прозорци по стаите, какво проверява и той не знае. Такова ръководство СРС не е имало до сега. Неадекватно и не компетентно. Крие се като мишка а говори глупости. Пеоветрявал от къде не знам и пръска, пръскат само до неговия кабинет и на служителите не се пръска въобще. Тях кучета ги яли. Такъв ръководител, неуважителен и нагъл не е имало досега в този съд.

  А Методи Лалов по - добър ли беше?

 2. 2
  Нерегистриран | нерегистриран
  9
  -11

  Да не коментира неверни изказвания този шеф на СРС, той не е в час изобщо с нещата. Какво проверява в този съд служителите нямат прозорци по стаите, какво проверява и той не знае. Такова ръководство СРС не е имало до сега. Неадекватно и не компетентно. Крие се като мишка а говори глупости. Пеоветрявал от къде не знам и пръска, пръскат само до неговия кабинет и на служителите не се пръска въобще. Тях кучета ги яли. Такъв ръководител, неуважителен и нагъл не е имало досега в този съд.

 3. 1
  | нерегистриран
  8
  -3

  А в прокуратурата въпросът е решен: Гешев се е погрижил за здравето и дълголетието на шефовете, като е спрян приема при тях, а останалите са оставени на произвола на вируса!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.