В София висят дела от миналия век

В София висят дела от миналия век

В Софийския градски съд (СГС) има висящи граждански дела от миналия век, пише в. "Сега". Информацията е от справка на изданието за трите най-стари граждански и наказателни дела в градския и районния съд в столицата.

Най-старото гражданско дело е образувано в СГС през декември 1984 г. То е в градския съд на втора инстанция и е спряно по искане на страните заради висящ преюдициален спор. Съдия е Рени Коджабашева. От съда уточняват, че в справката се сочат имената на магистратите, при които са делата в момента, но не и предишните докладчици. Затова не можело да се прави извод, че само този или само един съдия е издавал разпореждания по движението на делото.

Малко по-ново е дело за делба от 1990 г., което е при съдия Мариана Георгиева. По него се издирват наследниците на починалите по време на процеса страни. Електронното деловодство показва, че през август 2014 г. и юни 2015 г. делото е оставено без движение. Третото най-старо дело в СГС е собственически иск. Спряно е заради висящ реституционен спор. То е при съдия Ралица Димитрова. През декември м.г. процесът е възобновен и насрочен за 11 април, показват регистрите. За нито едно от тези три стари дела от електронното деловодство не става изцяло ясно какво се е случвало по тях през десетилетията от образуването им до момента. Информация има само за последните максимум 3 години.

При наказателните дела в градския съд най-старото е от 2008 г., гледа го Владимир Астарджиев. То е срещу 9 подсъдими и е за престъпление по служба. Първото му заседание е било през януари 2009 г. Според електронното деловодство на съда е отлагано 73 пъти, т.е. по него е заседавано всеки месец без съдебните ваканции. Основната причина за отлаганията са разпити на свидетели. Следващото заседание е насрочено за 6 април.

Процесът за пране на пари срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров също е в тройката със стари наказателни процеси. То се гледа от Петя Крънчева и е образувано през 2009 г. За годините, откакто се влачи, то е отлагано 41 пъти, което значи, че годишно по него е заседавано средно 5 пъти. Следващата дата е в края на април.

Третото най-старо наказателно дело в СГС е от 2010 г., на доклад на съдия Ани Захариева. Процесът е за безстопанственост с 13 подсъдими. Това е прословутото дело от сагата "Софийски имоти", което първоначално се гледаше от вече бившия председател на съда Владимира Янева. През юли 2011 г. обаче тя си направи отвод заради медийните разкрития, че е в конфликт на интереси, тъй като баща й е купувал имоти от дружеството. Така на практика процесът тръгва едва в края на 2011 г. и оттогава е отлаган 16 пъти. Следващото заседание е във вторник.

Съдебни поръчки

На районно ниво в София висят по-стари наказателни дела. Две от тях - за кражба в големи размери, са сменили по 5 съдебни състава и в момента са на доклад на Емилия Колева. И в двата случая забавянето е заради неизпълнени от чужбина съдебни поръчки. Първото е образувано през 2002 г. По него са насрочени 29 заседания, за които пострадалата японска гражданка не е била редовно призована заради неизпълнена от Министерството на правосъдието съдебна поръчка до Япония, обясняват от СРС. Поръчката за разпит на свидетелката от японските власти е пратена в края на 2014 г. и все още няма отговор. Другият казус от 2003 г. е сходен. Управителят на пострадалата фирма е англичанин. Проведени са 32 заседания, за които и дружеството, и управителят са били нередовно призовани. Съдебната поръчка е изпълнена през март 2013 г. и в началото на 2014 г. е даден ход на делото, което е отложено за призоваване на свидетели. Изпратена е и съдебна поръчка. През декември 2015 г. е направена нова съдебна поръчка за разпит на свидетеля и въпроси защо не е изпълнена предишната. Процесът е насрочен за началото на юни.

Делби

Старите граждански дела в Районния съд са за делба. По първото е заседавано веднъж през 1989 г., когато е спряно заради друго висящо дело. През 1993 г. е разпределено на нов съдия. В момента е спряно. Докладчик е съдия Таня Плахойчева. Второто дело, образувано през 1989 г., също е спирано. То престоява и 3 години в градския съд. Насрочено е за 13 април от съдия Райна Мартинова. Третото най-старо гражданско дело е от 1990 г. Отлагано е заради експертизи, нередовни призовавания и разпити на свидетели. Насрочено е за юли.

Само в разпоредително заседание съдът ще може да връща делото на прокуратурата

Предишна новина

Защо точно сега се отнемат консулските привилегии?*

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Катон | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  както специализираните и апелативните!!

  Тях после!И военните също!

 2. 6
  На 113 е МАРТИН ЛУТЕР! | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #2 от "112 | нерегистриран":
  Още по-гръмко щеше да е заглавието да звучи: "В София висят дела от миналото хилядолетие!". Като оставим шегата настрана, в почти всички цитирани случаи се вижда, че делото или е спряно, по искане на страните, или зависи от изпълнението на бавеща се съдебна поръчка или изхода на друго производство, или е с много страни (т.е. с много обвинения, предмет на разглеждане, налагащи провеждане на по-тежки следствия).

  За "подобно" правосъдие оправдание няма! това си е жива гавра!  Извинявай, ама по цял ден съм в съдебни зали и съм наясно, че Авгиевите обори са точно заради това - ОТЛАГАЙ И ПЕЧЕЛИ, Е ДО КОГА?  То не беше ИВСС, сега Антикорупция, е не става и не става - ДА СЕ ИЗРИНАТ! Има достатъчно желаещи за магистрати, айде сиктер![[_51811_]]

 3. 5
  ПУЦ "по право" | нерегистриран
  3
  0

  Става за "делбен/дебилен" съдия:[[_51809_]][[_51810_]]

 4. 4
  4 | нерегистриран
  7
  -5

  Батака в Софийски Районен Съд е огромен. Адм. ръководител Методи Лалов въобще не взема мерки за да няма забавени дела. За него май е по-важно да се показва по телевизиите и ако може да изхарчи някоя друга държавна пара.

 5. 3
  | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #1 от "Катон | нерегистриран":
  Впрочем,административните съдилища трябва да се закрият!

  както специализираните и апелативните!!

 6. 2
  112 | нерегистриран
  15
  -4

  Още по-гръмко щеше да е заглавието да звучи: "В София висят дела от миналото хилядолетие!". Като оставим шегата настрана, в почти всички цитирани случаи се вижда, че делото или е спряно, по искане на страните, или зависи от изпълнението на бавеща се съдебна поръчка или изхода на друго производство, или е с много страни (т.е. с много обвинения, предмет на разглеждане, налагащи провеждане на по-тежки следствия).

 7. 1
  Катон | нерегистриран
  12
  -10

  Впрочем,административните съдилища трябва да се закрият!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.