В новия брой на сп. "Правен свят" четете

В новия брой на сп. "Правен свят" четете

"На борш със Сергей Станишев" е озаглавено водещото интервю на Кирил Вълчев в новия брой 7-8 на сп. "Правен свят". От разговора в руския ресторант "Гара за двама" става ясно, че ролята на борша в историята никак не бива да бъде подценявана – бунтът на броненосеца "Потьомкин", от който тръгва Великата октомврийска революция, всъщност е избухнал, защото накарали моряците да ядат борш с развалено месо.

"Безвремие в блатото на Темида" е темата на броя.
Където и да бръкнеш в аналите на правосъдието можеш да извадиш пример за скандално бавно правосъдие. Такъв е и случаят с делото за ограбеното и пребито семейство на Велко Цоков от софийския квартал Сеславци. На 7 юли 1995 г. те са пребити в къщата си посред нощ от петима бандити. Делото продължава 15 години, междувренно двама от извършителите са убити, другите се отървават със споразумение – след толкова време, а деноминацията свежда обезщетението за имуществени вреди от 178 333 лв. на 178 лева. Макар че грабителите са отнели валута и злато, които не са се деноминирали.

Темата на рубриката Стоп кадър е "Мандатът – синекура за номенклатура" – актуалният повод е изборът на нов омбдсман с шест месеца закъснение и нежеланието на парламента да прати нови членове на Висшия съдебен съвет на мястото на освободените Иван Димов и Стойко Стоев. А актуалният проблем е: Как да накараме парламента да си върши работата – да попълва в срок мандатните органи (най-добре това да става публично и прозрачно), да приема навреме законите и т. н. Няма такъв механизъм – нито в България, нито по света, казват юристи. Само че по света няма и такъв проблем, в нормалните държави няма да те разберат, ако поставиш такъв въпрос. "По-късно, понякога по-рано, но почти никога навреме"  - това пък е коментарът на д-р Мария Йорданова, ръководител на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.
"Съдът е отговорен за всяка осъдителна присъда" - коментар на адвокат Емилия Недева за актуална практика на Върховния касационен съд, който обезмисля (за кой ли път) Закона за отговорността на държавата и общините. Според ВКС обезщетение по ЗОДОВ може да се търси само при влязла в сила осъдителна присъда, която после е отменена по реда на извънредните способи. Но не и когато например десетина години "слугите на Темида" са разкарвали и разкатавали някого по различните съдебни инстанции, докато накрая бъде оправдан окончателно.
"Избори за продан" е статията на бившия омбудсман на София Антоанета Цонева, която обяснява защо проектът за нов Изборен кодекс няма да даде решение на основни проблеми, свързани с купуването на гласове и контролирания вот. 
"Шесто издание на Балканския правен форум" ще се проведе на 11 и 12 ноември в София. Всяко издание на форума традиционно събира над 240 водещи юристи и представители на бизнеса от петте континента.
Под рубриката "Далеч от жълтите павета" ще ви срещнем с 28-годишния Михаил Алексов, който сбъдна ученическата си мечта да стане съдия. И то председател на районен съд, пък бил той и на най-бедната община в България – Трънската. Всеки ден Алексов пътува по 120 километра, за да упражнява любимата си професия.

Водещият материал в рубриката "Бизнес и право" задава въпроса "Проблем ли са проблемните кредити?" Отговора ще намерите в списанието.
"Докато се събере информация за длъжника, той ще може да продаде всичко, че даже и да се ожени" – автентичен коментар на председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев за поредния проектозакон, с който, неизвестно защо, властите се опитват "да порежат" гилдията на частните събирачи на дългове. Този път – като наложат на клиента им за всяка справка да тича да плаща такси, които са спестени на клиентите на държавните изпълнители. Списанието предлага и становището на Камарата за всички законови извращения срещу тях.
Още в рубриката – "Сделки на месеца", "Е-книгите настъпват", "Фасилити мениджмънтът = икономия, качество и удобство".

"Ислямизмът е исторически обречен" е водещият материал в рубриката "Светът".
"Мексико е на кантар във войната с наркомафията."
"Да снимаш надеждата" – репортаж от откриването на фотоизложбата на програмния директор на "Дарик радио" Константин Вълков, направил впечатляващи снимки при пътуването си в Афганистан. Фотоизложбата е озаглавена "144 часа от 3 града – Кабул, Кандахар и Лашкар Га" и ще стои в Американския културен център в София до края на октомври, после ще отпътува за Пловдив.

В рубриката "Четиво за юристи" представяме:
"Промените в закона за марките и георгафските означения - нови предизвикателства за българските заявители" – от Добринка Добрева, директор на дирекция "Марки и географски означения" в Патентното ведомство.
"Правото на безплатна адвокатска защита в наказателния процес" - от Деляна Гичева.
"Пилотни решения пред Съда в Страсбург вече и по български дела" – от Полина Русинова, фондация "Български адвокати за правата на човека".

В рубриката "Живот" ще прочетете за "Най-щурите самолетни откачалки", за художника Брайко Брайков, който твърди, че "Любовта ни е полулюбов, щастието – хилаво, успехите – измъчени..."  и  още много интересни, забавни и поучителни четива...
 

 


 

 


 

 


Пет години Адвокатско училище

Предишна новина

Жалба срещу правилата за избор на съдия в Люксембург

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.