Управляващите: Докладът е обективен и положителен


Докладът на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка е положителен и обективен и оценява ясно постигнатите резултати и необратимостта на осъществените реформи. Това заяви на брифинг правосъдният министър Цецка Цачева, след като ЕК обяви, че три от шестте области на мониторинг са поне временно "затворени" заради постигнат прогрес.

Пред журналисти тя, вицепремиерът Екатерина Захариева и силовият министър Младен Маринов преразказаха голяма част от текста, като специално подчертаха успехите на нашата страна.

Маринов специално похвали ГДБОП, като подчерта, че службата се ползва с голямо доверие и в международен план. "Продължаваме работата по отношение на корупцията, преди всичко работи за сигурността на българските граждани и се надяваме да постигнем още по-добри резултати", заяви той.

"Министерството на правосъдието изразява своята решимост, че ще продължим работата по изпълнение на всички препоръки така, че хоризонтът (отмяната на мониторинга – б.р.), който с този доклад за първи път е видим, да бъде факт през идните месеци", подчерта Цецка Цачева.

Захариева отбеляза, че даже в областите, където наблюдението продължава (в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията) "ЕК констатира значителен напредък". По думите й вече е започнал анализ на съдържанието на доклада, като няма яснота кога за последен път този състав на комисията ще се произнесе за върховенството на закона и борбата с престъпността у нас.

Тя призова партиите и президента "вместо да го (доклада – б.р.) използваме, за да се обвиняваме кой какво е свършил и кой какво не е, да видим какво всички заедно като държава можем да направим".

Еврокомисията изрази своите опасения, че влошаването на медийната среда може да доведе до изпадане на съдебната система в зависимо положение и да подкопае ефективния граждански контрол върху институциите. Вицепремиерът Захариева отбеляза, че медиите не са обект на мониторинг от страна на Брюксел и се ограничи с коментара, че "съдебната система и МВР трябва да бъдат оставени да си вършат работата спокойно". Тя цитира и премиера Бойко Борисов: "Това е отговорност на самите медии, включително и за това да се въздържат от автоцензура".

 

Менда Стоянова: Няма причини да приемем ветото на президента

Предишна новина

Комисията отправя кредит, че реформите ще бъдат доведени докрай*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.