Унгарски съдии атакуват Орбан

Унгарски съдии атакуват Орбан
Виктор Орбан и Джордж Сорос, снимката е от 2010 г.

Крайнодесният министър-председател на Унгария Виктор Орбан почти не е срещал сериозен отпор, било в страната или извън нея, при своя осемгодишен стремеж за превръщането й в нелиберална държава. Но вчера (сряда-бел.ред.) той се сблъска с нови пречки у дома, които му донесоха рядко срещано главоболие.

Първата беше безпрецедентно порицаване на неговата ръководителка на съдебната власт Тюнде Хандо, която беше обвинена от висши съдии в "неоснователна" намеса в начина на назначаване и повишаване на съдиите.

Втората дойде от Брюксел, където Европейският съюз обяви, че милиардите евро, които праща на своите членове, може в бъдеще да бъдат зависими от това доколко получателите гарантират независимостта на съдебните си системи и разследват корупцията.

Изявлението на Европейския съюз, особено в светлината на вътрешните критики, може да бъде проблем за Орбан. 

През по-голямата част от изминалото десетилетие финансирането от Европейския съюз съставлява почти 4 процента от брутния вътрешен продукт на Унгария - едно от най-високите нива в общността. А служители на Европейския съюз обвиняват компания, контролирана някога от зетя на Орбан, в злоупотреба с милиони евро от общността.

Националният съдебен съвет на Унгария - орган, състоящ се от 15 съдии, избирани от своите колеги и натоварени от закона да следят ръководството на Хандо, публикува доклад, повдигащ съмнение за автономността на унгарската съдебна система.

Съветът заяви в изобличаващ анализ, че Хандо, която е стара приятелка на Орбан и съпруга на депутат от неговата партия, е злоупотребявала със своята позиция, като се е намесвала в назначаването на висши съдии. Тези съдии се назначават от независим орган, но Хандо може да отхвърли неговите решения и да извърши свои назначения при определени обстоятелства - право, с което според съвета тя е злоупотребила.

"В случаи, засягащи преценката за назначаване на висши съдии", Хандо е давала "аргументация, която е била или недостатъчна, или непрозрачна, защото са били посочвани неоснователни причини", се казва в доклада. Това обвинение често е отправяно от отделни съдии или опозиционни политици, които казват, че на Хандо е позволено да напълни съдебната система с предани на Орбан хора. Но никога досега това твърдение не е било изказвано от независим държавен орган с институционната тежест на Националния съдебен съвет, който преди избирането на нови членове през януари си мълчеше за евентуални злоупотреби, твърди в публикация "Ню Йорк таймс", цитирана от "24 часа", зад която прозират скритите интереси на мултимилиардера Джордж Сорос, с чиято опека се ползват редица европейски магистрати.  

"За първи път от 2012 г.", когато беше назначена Хандо, "група съдии се изправи срещу Тюнде Хандо заради нейните незаконни практики за назначаване", каза един от членовете на съвета - Виктор Вадас.

Съветът отправи своето обвинение, въпреки че Хандо в последния момент направи драматичен опит да предотврати неговото заседание.

Откакто Орбан беше преизбран на 8 април, много членове на съвета се оттеглиха при неясни обстоятелства. Напускащите членове посочиха лични причини за своето оттегляне, но моментът, в който става това, накара някои съдии да се страхуват, че са притискани от Хандо да подадат оставка.

Хандо не отговори на запитванията за коментар. Но в писмо до останалите членове миналата седмица, оповестено от съвета, Хандо каза, че според нея напусканията са го лишили от кворум. В крайна сметка един от членовете на съвета се прибра със самолет от почивка в Испания, за да гарантира, че съветът може да заседава законно и да публикува своя доклад. Десетима членове гласуваха "за", а един се въздържа.

Критици на подхода на Орбан към съдебната система приветстваха заключението на съвета. То подчерта, че "има много основни и широко разпространени проблеми със съдебната независимост", каза преподавателят по политика и право на Европейския съюз в Университета "Рудгерс" Р. Даниел Келемен. Той коментира, че Европейската комисия едва ли се нуждае от още причини, за да спре финансирането на Унгария. "Истинският въпрос за мен е защо комисията не използва властта, която има съгласно сегашните правила, за да прекрати финансирането", каза той.

Орбан и неговата партия ФИДЕС са подложени на множество други обвинения в нарушаване на съдебната независимост, включително напълване на Конституционния съд с предани хора, и назначаване за главен прокурор на страната на бивш партиен член, който рядко е повдигал обвинения срещу политик на ФИДЕС, пише изданието, което пропуска да припомни за обвиненията на Виктор Орбан срещу дейността на Джордж Сорос в Унгария и Европа.

Доводът на Келемен беше отхвърлен от говорител на унгарското правителство, който настоя, че съществуващите правила в Европейския съюз правят невъзможно да бъде спряно финансирането на Унгария. "Има действащи договори на ЕС и ние работим въз основа на тях", каза говорителят Золтан Ковач в Туитър. "Не съществуват никакви други предположения в правно отношение."

Освети се връзката между Цветан Василев и Иво Прокопиев

Предишна новина

Нека дадем шанс на новата антикорупционна комисия

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  2
  -6

  Орбан не е крайно десен, а крайно путински, което не е съвсем едно и също. Защото при втория тип неизбежно държавата затъва в мизерия и корупция - какъвто е случаят с България.  "Европейският съюз обяви, че милиардите евро, които праща на своите членове, може в бъдеще да бъдат зависими от това доколко получателите гарантират независимостта на съдебните си системи и разследват корупцията."  Туй да го разбираме, че за България ще бъдат напълно спрени!

  У нас съдебната система е напълно зависима и това най-ясно пролича при ареста на една корумпирана кметица, когато вицепремиерката по правосъдието Захариева се намеси съвсем открито в медийния натиск срещу разследването.

 2. 3
  Лъжци | нерегистриран
  2
  0

  Коментар 1 не съдържаше нищо от изброеното

 3. 2
  | нерегистриран
  15
  -6

  Дано Орбан и унгарците да имат силата и твърдостта да устоят и да спасят родината си от либералната чума! От все сърце им желая успех! Това е един чудесен пример и за нас, българите! Може! С твърдост и достойнство може. Както са го правили дедите ни!

 4. 1
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.