Турция съди 255 души за протестите в парка "Гези"


Турските съдилища започнаха вчера делата за антиправителствените демонстрации в парка "Гези" през лятото на м.г., съобщиха агенциите. Първото заседание бе проведено в Истанбул в присъствието на 32 обвиняеми и адвокатите, представляващи всички страни по делото. Общо около 255 души са обвинени, седем от които са чужденци.

В обвинителния акт на Главната прокуратура се призовава за лишаване от свобода на всички 255 заподозрени по обвинения, които обхващат нарушаване на законите за демонстрации, нанасяне на щети на обществено имущество и кражби.Протестите в парка "Гези" започнаха като малка демонстрация на природозащитници през лятото на 2013 г. заради планове за строеж на търговски център върху част от територията на парка. Малко по-късно тя прерасна в масови национални протести срещу управлението на турския премиер Реджеп Ердоган, при които загинаха няколко души.

Преди дни турски съд спря едно от трите разследвания за корупция и прекрати делата срещу 60 заподозрени, включително сина на бивш министър. Сред заподозрените бяха магнатът Али Агаоглу и синът на бившия министър на околната среда Огуз Байрактар. Те бяха задържани в средата на декември в рамките на голяма операция, която стана причина за оставката на трима министри и опетни цялото правителство, включително премиера Ердоган.

Нито една камера не засекла бягството на Шатката и Гевара

Предишна новина

Врачанският пироман остава за постоянно в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.