Тръмп ще милитаризира полицията наново


Американският президент Доналд Тръмп ще поднови милитаризирането на полицията в страната. С президентски указ Тръмп ще поднови спряното от предшественика му Барак Обама снабдяване на пазителите на закона с военна техника на стойност 5,4 млрд. долара. Тя включва висококалибрени оръжия, гранатомети, бронирани автомобили, дронове, камуфлажни униформи и други пособия.

Забраната на Обама беше въведена във времената на масово обществено недоволство през 2015 заради многото случаи на полицейско насилие над чернокожи. Според доклад на Белия дом от това време в някои случаи отговорът на силите на реда срещу масовите демонстрации тогава е бил като "военна операция".

След ограничението полицията се принуди да изтегли много забранени предмети от въоръжението си, а по нататъшни доставки от армията към полицията бяха спрени.

Идеята на Обама беше да спре надпреварата във въоръжаването между полицията и престъпниците по улиците на САЩ, а едновременно с това и "чувството у хората, че насреща имат окупаторска сила, а не такава, която им служи"

Критиците са на мнение, че техниката позволява по-добро охраняване на обществената сигурност и едновременно с това оползотворява вече произведените военни средства.

Главният прокурор Джеф Сешънс заяви по-рано, че Тръмп "прави всичко по силите си, за да възстанови реда и справедливостта и да подкрепи полицията в Америка".

В понеделник Тръмп ще подпише изпълнителна заповед, която ще влезе в сила незабавно. Тя ще "гарантира, че може да получите животоспасяващото оборудване, от което се нуждаете, за да изпълнявате своите задължение и ще изпрати силно послание, че ние няма да позволим престъпната дейност, насилието и беззаконието да станат новото нормално", заяви още Сешънс.

Виетнам съди 51 банкери и бизнесмени

Предишна новина

Престъпления в армията много, наказани - хич

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.