Трима души са задържани за опит за убийство на Делян Пеевски

Трима души са задържани за опит за убийство на Делян Пеевски
Една от последните публични появи на Делян Пеевски - на пресконференцията на ДПС в нощта след евроизборите. Снимка БГНЕС

При Софийската градска прокуратура (СГП) има образувано досъдебно производство за престъпление срещу личността. Трима души са привлечени към наказателна отговорност по чл. 115 от Наказателния кодекс (НК), във връзка с чл. 18, вр. чл. 20 от НК.

Това съобщи за "Правен свят" говорителката на СГП Елка Ваклинова на въпрос дали ще потвърди информациите, че прокуратурата е задържала трима души по обвинение, че са подготвяли убийството на народния представител от ДПС Делян Пеевски.

Прокурор Ваклинова обаче отказа да конкретизира кои са задържаните, имат ли нещо общо с продължилите цял ден обиски в офис сградата на бул. "Цар Борис" 159, където се намират офиси на КТБ и на фирми на Цветан Василев, както и на ТВ7 и на NEWS 7. Отказа да потвърди дали наистина мишената е бил Делян Пеевски.

Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев са тримата задържани и обвинени в опит за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи по-късно репортер на "Хоризонт", позовавайки се на свои източници. Тримата били задържани още снощи в домовете си.

Утре предстои в Софийския градски съд да бъде внесено искане за постоянно задържане под стража на тримата като мярка за неотклонение.

Междувременно и БТА съобщи, че репортер на агенцията е получил потвърждение от два независими източника, че прокуратурата е обвинила трима души за опит за убийството на Пеевски. Тази информация неофициално се тиражира от вчера вечерта, сочи и БТА.

Убийството е трябвало да бъде извършено преди около месец, но е останало недовършено по независещи от тримата причини, съобщи БНТ.

По-късно стана известно, че е имало задържан и четвърти човек, но впоследствие той не е бил привлечен.  

БНР на свой ред цитира неназовани източници от разследването, които потвърждават публикуваната по-рано днес информация в електронен сайт, че мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев се разследва за поръчителството на убийство на депутата Делян Пеевски. Василев обаче не е сред задържаните, стана известно, че към момента той се намира в чужбина.

Пред  бТВ тази вечер изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Корпоративна търговска банка (КТБ) Георги Христов  заяви: "Има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев".

Още по темата

КС заседава във вторник за указа на Плевнелиев за назначаване на ЦИК

Предишна новина

Трима лекари осъдиха прокуратурата за рекордно обезщетение от 100 000 лева

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  САМО (?) ВЕРСИЯ: | нерегистриран
  5
  0

  Ако потърсим отговор на въпроса:  "Кой печели, кой има интерес от шумът (публичното заразяване) по трасето?"  И ако си спомним за подобния ДПС опит - "Атентатът Доган»...

  На мен нещата ми намерисват на поредното ДПС партийно "активно мероприятие", с цел изпирането на образа и емоционалното фетишизиране на вторият (след Доган), техен силен човек - ДЕЯН ПЕЕВСКИ!  А срещу много пари "служителите под прикритие", легализирани в престъпния контингент, винаги могат да доведът до знанието на сценаристите, имена на "грешници", от подотчетният на службите контингент, съгласни да забогатеят, влазайки в "чужд сценарии"...

  Като например "Атентататорът на Доган"; «Отвлеклият" ("отвлеклите") двъщеричката на Брендо (най-вероятно с цел изпирането на пари през постановката «плащане на откуп») и др...

 2. 11
  Мъртъв текст ли е чл. 117 от НК? 117 урежда наказването на приготовлението за умишлено убийство по 115 и 116 | нерегистриран
  7
  0

  До коментар [#10] от "***":

  Това съобщи за "Правен свят" говорителката на СГП Елка Ваклинова на въпрос дали ще потвърди информациите, че прокуратурата е задържала трима души по обвинение, че са подготвяли убийството на народния представител от ДПС Делян Пеевски. Приготовление е по чл. 117, а опит за убийство по чл. 115 и следващите от НК. Или говорителката на СГП Елка Ваклинова е правен лаик и говори глупости.

 3. 10
  *** | нерегистриран
  14
  -1

  Сотир Пеевски се е престарал в опита си да услужи на своя господар. И то по класическа схема - прокурорът от ДПС Христо Динев възлага на командирован прокурор да изпълни поръката - тримата искали да следят Прасето-син, което видите ли било опит за убийство. Сещате се, че не е 117, защото нямаше да е тежко престъпление и втората предпоставка по чл.63 я няма. Ако СГС ги пусне, нещата отиват при ДПС съдията Гроздев, който ще нареди състав, който да ги задържи.  Е тва се казва далавера - взимаш кредити за милиони, не ги връщаш, а като те натиснат да ги върнеш се обаждаш на назначения от теб главен прокурор за да притисне кредитора.  Цацаре, Цацаре голяма свиня излезе.

 4. 9
  Мъртъв текст ли е чл. 117 от НК? 117 урежда наказването на приготовлението за умишлено убийство по 115 и 116 | нерегистриран
  4
  0

  До коментар [#4] от "":Ако е налице предварително решение за извършване на убийство, следва да се обсъди дали не е извършено друго престъпление - приготовление по чл. 117 от НК.

  ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ № 53 ОТ 18.09.1989 Г. ПО Н. Д. № 47/1989 Г., ОСНК НА ВС  Публикувано: Бюлетин на Върховния съд, бр. 2 от 1990 г., пор. № 1  ОТНОСНО ОБЕКТИВНИТЕ И СУБЕКТИВНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА СЪСТАВА ПО ЧЛ. 144, АЛ. 3 НК

  Чл. 144 НК

  Председателят на Върховния съд на НРБ е предложил да се издаде тълкувателно решение, с което да се отговори на въпроса: "За състава на престъплението по чл. 144, ал. 3 НК необходимо ли е деецът, когато отправя заканата да има предварително оформено решение да извърши убийство и да действа в осъществяване на взетото решение?"

  В предложението се поддържа, че правораздавателните органи дават две противоречиви тълкувания:

  Едни приемат, че за състава на престъплението по чл. 144, ал. 3 НК - закана с убийство, е достатъчно от действията на дееца да би могло да се възбуди основателен страх, че по отношение на заплашения ще се извърши убийство. Не се изисква да е доказано оформено решение у извършителя действително да извърши престъплението, като причини смърт на заплашения, нито да е действал с годни средства и при условията, при които резултат реално може да настъпи.

  Други считат, че закана по чл. 144, ал. 3 НК ще има само когато е доказано оформено решение у дееца да извърши убийството. Ако той не е имал намерение действително да го извърши, не е налице и закана с убийство.

  Върховният съд, общото събрание на наказателните колегии, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Престъплението по чл. 144, ал. 3 НК - закана с убийство, е квалифициран състав на престъплението по чл. 144, ал. 1 НК - закана с престъпление. То се намира в раздел V - "Принуда", а не в раздел I - "Убийство" от глава II на Наказателния кодекс - "Престъпления против личността". Затова с чл. 144, ал. 3 НК не се защитава животът на гражданите, а личната им свобода. С извършване на престъплението се цели промяна на поведението и действията на заплашения противно на волята му в исканата от дееца насока. За осъществяване на това престъпление от обективна страна се изисква обективиране чрез думи или действия на закана с убийство спрямо определено лице, която да е възприета от него и би могла да възбуди основателен страх за осъществяването му. От субективна срана деецът следва да съзнава съдържанието на заканата и че тя е възприета от заплашения като действителна заплаха.

  Не е необходимо лицето действително да се е изплашило, а само да съществува основание, че заканата би могла да се осъществи.

  Тези обстоятелства следва да се преценяват каквито са били по време на извършване на деянието, а не след минаването на определено време.

  Ето защо за извършване на престъплението по чл. 144, л. 3 НК не се изисква в момента на заканата у извършителя да има оформено решение да извърши убийство, нито да е действал с годно средство и при условия, при които резултатът реално може да настъпи.

  Ако е налице предварително решение за извършване на убийство, следва да се обсъди дали не е извършено друго престъпление - приготовление по чл. 117 или опит за убийство по чл. 115 и следващите от НК.При тези съображения Върховният съд, Общото събрание на наказателните колегии, на основание чл. 51, ал. 2 ЗУС  РЕШИ:  За състава на престъплението по чл. 144, ал. 3 НК не е необходимо деецът, когато отправя заканата да има предварително оформено решение да извърши убийство и да действа в осъществяване на взетото решение.

  Ако е налице предварително решение за извършване на убийство, следва да се обсъди дали не е извършено друго престъпление - приготовление по чл. 117 или опит за убийство по чл. 115 и следващите от НК.

 5. 8
  1515 | нерегистриран
  5
  -2

  До коментар [#4] от "":  Какви членове бе брилянтинчета. Прасетата в България не са забранени за отстрел.

 6. 7
  112 | нерегистриран
  11
  0

  Не се знае дали и за какво ще им повдигнат обвинение. На едни герои неотдавна им съставиха предупредителен протокол по ЗМВР да не планират и подготвят убийство на председателя на СГС...

 7. 6
  | нерегистриран
  7
  -1

  До коментар [#5] от "":  Така е-"... на всяка свиня й идва Коледа-та..." ! Ама и "Цвък" е красиво свинско име....та така... . Аз си мечтая за една Всеобхватна "Велика Колега",тогава сигурно ще падне голям купон.... .

 8. 5
  | нерегистриран
  7
  -6

  Цвък си идва! Дебелян ще гине! Идва Коледа!

 9. 4
  | нерегистриран
  11
  0

  115 вр 17 няма, има 117. Опит е това

 10. 3
  до куку | нерегистриран
  5
  -7

  вместо чл 17 са писали 18... журналя...

 11. 2
  куку | нерегистриран
  17
  0

  Айдеее..........., почна се ! Интересно ми е само, че както е обявено в статията обвинението е за "опит", а не за приготовление.

 12. 1
  1515 | нерегистриран
  7
  -8

  Нема бегане прасе. Цецко се завръща и настава коледа. И не само за тебе а и за други подобни.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.