Томислав Дончев: Да си произведем, а не да купуваме машини за гласуване


Изборният кодекс е неясен по отношение на машинното гласуване, и Централната избирателна комисия са го тълкували по своя преценка. Това заяви бившият вицепремиер и отговарящ за изборите и референдума Томислав Дончев.

Неяснота в закона нямаше, което бе потвърдено и от Върховният административен съд.

Дончев отбеляза, че основната причина ЦИК да имат проблем с машинното гласуване в момента е факта, че изборите са предсрочни.

Датата на изборите винаги се обявява три месеца преди вота. Тази теза е и в противоречие с мнението на съпартиеца му Данаил Кирилов, доскоро шеф на Правната комисия в парламента, който преди дни отбеляза, че вината за провала би била на Комисията.

Дончев призна, че машинното гласуване е "важна крачка", и че в действителност предлага улеснения.

Той добави, че машините имат и хардуер, и софтуер, който трябва да се одитира и да се сертифицира, че това, което избирателят посочи на екрана, ще се запамети на 100% същото накрая. По негови думи това отнема 6 месеца. И изказа друга любопитна теза:

Въпреки, че призова да не се обвинява ЦИК, Дончев отбеляза, че те не са искали пари нито за закупуване, нито за производство на машини. По въпроса дали без машинно гласуване рискуваме изборите да се касират, той отговори така:

Дончев сподели и за новата програма на ГЕРБ, която се разработва в момента, като отбеляза, че от партията на Борисов нямат намерение да отхвърлят нищо от предишната им програма, а само да надграждат.

Част от служителите на МВР се разделят с привилегиите си от днес

Предишна новина

Биячи на дете с по-тежки обвинения

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.