Тодор Илиев: Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса


По наблюдения на Българска асоциация на пострадалите при катастрофа съдът отменя основателно голяма част от глобите за нарушение на пътя. Това коментира в "Денят започва" Илия Тодоров по повод на това, че шофьор, карал с 230 км/ч, осъди Пътна полиция.

Вероятно съдът правилно е отменил глобата и става въпрос за грешка на служител. Автомтизирането на целия процес би било решение срещу допускането на грешки, коментира Тодор Илиев.

Според него не става въпрос за случайност. Голяма част от глобите съдът ги отменя. Точна статистика няма затова какъв процент от наложените санкции влизат в сила или се отменят орт съда. Неизбежността на санкциите е това, което помага за превенцията, а не техният размер. Когато знаеш, че при нарушение ще получиш санкция и ще я изтърпиш, а не да бъде отменена или да минеш по другия начин - това дисциплинира водачите, коментира още Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофа.

Важно е глобите за скорост да бъдат без човешка намеса, да бъде изцяло дигитализиран процесът. Казват се електронни фишове, но на практика се попълват на ръка, коментира още Илиев.

Друг приом за решаване на проблема със скоростта са системите за следене на средна скорост. Засичането на превишена скорост на определена точка очевидно не работи. Ако има работеща система, този проблем може да бъде решен, обясни Тодор Илиев.

Кандидатите за делегирани европейски прокурори трябва да са магистрати до 58 години

Предишна новина

САЩ потвърдиха за "голяма и продължаваща" кибератака

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.