Терзийски: Служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР

Терзийски: Служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР
Бившият вътрешен министър Христо Терзийски (вдясно) и уволненият главен секретар на МВР Ивайло Иванов

Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам. Това написа във фейсбук бившият вътрешен министър Христо Терзийски по повод чистката в МВР и освобождаването на главния секретар.

Ето какво още казва той:

Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар на Министерството на вътрешните работи. В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството".

И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.

Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени "служебно" на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата. Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо.

Още по темата

ВАС потвърди конфликт на интереси при главния архитект на Шабла, разрешила на сина си строеж на първа линия на плажа

Предишна новина

Eпидемията повишава риска от злоупотреби с трудовите права

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 3
  Рашковица | нерегистриран
  2
  -4

  Държавата респ. Ние/ данъкоплатците ще платим за незаканосъобразните действия на служебния Министър на ВР. Страхотен юрист, не ли?

 2. 2
  За тези ли гласувахте? | нерегистриран
  4
  -3

  Сталинизъм и закон-оксиморон. За служебния алкохолик е важно поне два месеца главният да не е професионалист, а подлога.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.