Тежките битки за конституцията остават след изборите


Както се очакваше, парламентът отложи второто четене на промените в конституцията след местните избори на 25 октомври. На краткото извънредно заседание във вторник депутатите решиха със 103 гласа "за", че срокът се отлага с три седмици. Предложението бе направено от председателя на временната парламентарна комисия за поправките в основния закон Димитър Лазаров (ГЕРБ).

Народните представители излизат в отпуск от 9 октомври и ще се върнат на работа в седмицата след вота на 25 октомври.

Конституционният проект бе одобрен преди седмица на първо четене с внушително мнозинство от 184 гласа - с 24 над сигурните 160. Резултатите бяха посрещнати със ставане на крака и ръкопляскания от повечето депутати. Освен заявената преди това подкрепа на ГЕРБ, ДПС Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ, проектът получи и девет гласа "за" от "Атака".

Надхвърлящото 180 гласа мнозинство осигури разглеждането на текстовете по така наречената бърза писта, без необходимостта да се изчаква три месеца между първо и второ четене. За да бъдат окончателно приети, са необходими още две четения. Съгласно правилника на Народното събрание, депутатите разполагат със седемдневен срок да внесат предложения за промени на различните текстове. След това водещата комисия (правната) има 14 дни да внесе доклад със становище по тях, в който да включи и свои.

Преди да пристъпи към второто четене на конституционните промени, парламентът ще разполага с официалното становище на Венецианската комисия за тях.

Предстои да се види дали консултативният орган към Съвета на Европа ще включи в становището си неофициалното настояване пред него от страна на прокуратурата, АБВ и ДПС, квотното разпределение между политическа и професионална квота в прокурорската колегия на ВСС да бъде променено.

Лидерът на ДПС обяви, че депутатите от партията няма да подкрепят поправките на второ четене, ако заложеният в проекта паритет 6:6 не бъде ревизиран, така че излъчените от парламента членове на прокурорската колегия да не доминират спрямо тези, излъчени от прокуратурата.

На същата позиция са АБВ, БДЦ и "Атака", а от ГЕРБ вече изразиха готовност за компромис, но обещаха да се съобразят със становището на Венецианската комисия. Единствено съпредседателят на РБ Радан Кънев изрази категорична позиция за отстояване на сегашния текст, съчетана със закана да напусне мнозинството, ако ГЕРБ решат да отстъпят.

Главният прокурор Сотир Цацаров също призова да се види какво ще препоръча Венецианската комисия, чийто доклад би трябвало да е готов до края на месеца.

Делегация на комисията вече проведе разговори в София, организирани от бившия министър на правосъдието и настоящ съветник на Цецка Цачева Диана Ковачева. Една от последните срещи на експертите е била с вицепрезидента Маргарита Попова. Пред "Капитал" тя коментира, че в позицията Венецианската комисия не би трябвало да има нищо изненадващо и те ще настояват за въвеждането на квалифицирано мнозинство при избора на представители от парламента, защото това е международен стандарт. По отношение на разпределение на квотите тя коментира, че европейският стандарт изисква представителите от професионалната квота да се избират от своите колеги и да са болшинство. Според нея този принцип не е спазен и при съдийската квота, защото там без председателите на ВКС и ВАС съдиите са само с един повече. В колегията на прокурорите избраните от държавното обвинение дори са малцинство. Конституцията не прави разлика между съдии и прокурори и експертите от Венецианската комисия знаят това, защото са участвали в съставянето й, коментира вицепрезидентът. Според нея единственото възможно решение е да "се пипнат малко" квотите, за да се доближат те до "европейските стандарти".

Лидерът на АБВ Георги Първанов също изрази очакване парламентът да преформатира квотите. "Това е и изразеното становище, за съжаление още не документирано, и на представителите на Венецианската комисия", коментира той преди седмица.

След срещата си с Цецка Цачева представители на комисията вече се изказаха за въвеждането на квалифицирано мнозинство (2/3 от гласовете) при избора на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота (сега това става с обикновено мнозинство). Аргументът е, че така ще се избегне рискът от политизиране на съвета. Цецка Цачева обаче е напомнила риска "НС да не успее да излъчи представители във ВСС и по този начин да блокира работата на тази институция и на цялата съдебна власт".

Според източници на Mediapool БСП, която бе единствената парламентарна група, която гласува "против" конституционните промени на първо четене, може да се включи със законодателни предложения преди второто четене. Текстът, който социалистите възнамеряват да внесат, е именно за въвеждането на квалифицирано мнозинство при избора на парламентарната квота във ВСС.

Междувременно депутати от РБ внесоха предложение за явно гласуване на кадровите решения на съвета, с което връщат текст от първоначалния проект на правосъдния министър, отпаднал след "историческия компромис" през юли, за да се стигне до убедителната подкрепа за проекта през септември.

В полза на явното гласуване изненадващо се изказа и главният прокурор Сотир Цацаров, който преди настояваше да се запази тайният вот, но пък ДПС продължават да твърдят, че няма да подкрепят исканата от РБ поправка.

Делата за подкуп най-често се провалят заради липса на доказателства

Предишна новина

Според "Юбер" ВАС все още не се е произнесъл по същество по жалбата им

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.