Татяна Даскалова оглави Окръжен съд-Търговище

Татяна Даскалова оглави Окръжен съд-Търговище

Новият председател на Окръжен съд-Търговище се казва Татяна Даскалова. Това реши с 12 гласа „за“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Неин опонент в процедурата бе колегата й от същия съд Мирослав Митев.

В кариерата си Даскалова е работила единствено като съдия. Има повече от 28 години стаж, част от който и като заместник-председател на Окръжния съд, като е работила и в Районен съд-Търговище. Разглеждала е дела от всякакъв характер - граждански, наказателни, административни, търговски, фирмени.

„Кандидатирам се за административен ръководител на съда, в който работя вече 21 години, с ясното съзнание за отговорността, която носи подобна длъжност. Ръководителят на Окръжния съд е едно от лицата, които имат най-голяма роля в изграждането на авторитета на съдебната власт на съответната територия. Затова е важно личността, която оглави съда за следващите пет години, да има както опит и професионален авторитет сред останалите магистрати, така и морален облик, който да отговаря на високите изисквания и очакванията на обществото. Но и това не е достатъчно. Необходима е сила, енергия, амбиция и много работа, за да бъде запазено това, което е постигнато досега и най-вече, то да послужи като основа за подобряване на работата не само на окръжния и районните съдилища, а и на всички органи на съдебната власт“, мотивира явяването си в процедурата съдия Даскалова.

Сред посочените от нея приоритети бяха кадровата обезпеченост както на магистратите, така и на администрацията, осигуряване на добра материална среда и безопасни условия на труд, работа със стажант-юристите, както и поддържане на активен контакт с медиите. „Най-важната част от задълженията на съда и на неговия административен ръководител, разбира се, е осигуряването на независимо, качествено и справедливо правосъдие, в разумни срокове. В това отношение действително думата приемственост е една от най-важните. Имам щастието да работя с колеги, чието съзнание и чувство за отговорност по отношение на преките им задължения, са на много високо ниво. Задачата, да бъдат повишени показателите за бързина и качество, не е лесна. Мисля, че на макро ниво цифрите говорят сами за себе си. Затова смятам да насоча усилията си към детайлите и създаването на механизми на работа, които да дават възможност за бързо установяване на проблемите и тяхното отстраняване“, коментира съдия Даскалова.

На финала, членовете на Съдийската колегия се обединиха, че и двамата кандидати са отлични магистрати и са се представили много добре при явяването си, но надделя становището, че съдия Даскалова има по-ясна визия за проблемите в района, приема работата си със сърце и има по-конкретна визия как Окръжен съд-Търговище може да остане на постигнатото високо ниво и дори да надгради.

Още по темата

Арестуваха шофьор, блъснал патрулка в опит да избяга от проверка

Предишна новина

ВСС пенсионира върховния съдия Евелина Стоянова с огромни благодарности

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.