Съветът на Европа: 2,5 млн. гласа може да са манипулирани


До 2,5 млн. гласа може да са били манипулирани на референдума в Турция. Това заяви Алев Корун от наблюдателската мисия на Съвета на Европа пред австрийското радио ORF, цитиран от Ройтерс.

"Законът разрешава единствено официални пликове за гласуването. Висшата избирателна комисия обаче реши, макар и това да бе против закона, че и пликове без официален печат следва да бъдат приемани", разясни австрийският депутат.

Двама колеги на Корун не били допуснати до изборни секции в Диарбекир. Наблюдатели от Съвета на Европа вече заявиха, че референдумът е бил несправедлив заради държавната подкрепа на кампанията за "да", арестите на журналисти и затварянето на опозиционни медии. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също критикува провеждането на референдума, като заяви, че кампанията за гласуване с "не" се сблъскала с препятствия като липса на свобода на изразяване, сплашване и ограничен достъп до медиите, а гласоподавателите не били снабдени с безпристрастна информация за реформата. От ОССЕ коментираха и предполагаема злоупотреба с обществени средства от страна на Ердоган.

Пред съмишленици в президентския дворец в Анкара Ердоган заяви, че не вижда, не чува и не признава "политически мотивираните отчети на наблюдателите". "Знайте къде ви е мястото!" - обърна се президентът към наблюдателите Ердоган. Съюзът на адвокатските колегии в Турция също обяви, че Висшата избирателна комисия нарушила закона по време на референдума.

Никой не свидетелства за нападнатите журналисти на "Тракия"

Предишна новина

Чеци учи право, преподава му Емил Милев-Крокодила в затвора. Разиграва и съди магистрати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.