Заместник-министърът на правосъдието Петко Петков:

Съпротивата срещу реформата показва кой влияе върху съда и прокуратурата*

Съпротивата срещу реформата показва кой влияе върху съда и прокуратурата*
Заместник-министърът на правосъдието Петко Петков бе ръководител на работната група, която подготви проекта за мащабни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Той беше зам.-министър и в служебния кабинет на Георги Близнашки. Завършил е СУ "Св. Климент

- Г-н Петков, какво точно ще усети данъкоплатецът от предлаганите промени в Закона за съдебната власт? Ще стане ли правосъдието по-бързо, по-качествено и по-предвидимо?

- За хората, които нямат досег със съдебната система, е трудно да отчетат, че има пряка връзка между преструктурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), което предлагаме, и по-бързото и качествено правосъдие. ВСС е органът, който отговаря за назначаването, професионалното израстване и наказването на магистратите, а тази дейност трябва да се случва на прозрачна и принципна основа. Сега съветът е неспособен да покаже, че назначава най-добрите кандидати. Нещо повече - има сериозни съмнения, че професионалното развитие на магистратите се дължи на лични симпатии и скрити зависимости, както и че дисциплинарният процес се използва повече за справяне с неудобните и никога не стига до компрометираните. Когато това се промени, истинските професионалисти, които изпълняват задълженията си всеотдайно, ще бъдат оценявани според постиженията им, ще бъдат по-мотивирани в работата си, а корумпираните - ще намерят пътя си извън системата.

- Дефектите на кадровата политика на ВСС не са характерни само за този му състав. Защо да вярваме, че с промяната на закона изведнъж в съвета ще попадне мнозинство от честни и свестни? Пак ще има политически пазарлъци и лобиране в съдебната система...

- Пълна гаранция не може да съществува, но нашата работа е да предложим разумна система от мерки, които да създават условия за прозрачен и честен избор по обективни критерии. Това, че членовете на ВСС от професионалната квота ще бъдат избирани пряко от съдиите, съответно прокурори и следователи на общи събрания, а не от техни представители на делегатски събрания, е една такава предпоставка за избор на почтени професионалисти. От една страна, манипулирането на 4800 гласа, колкото са общо магистратите, е далеч по-трудно, отколкото манипулирането на 480 гласа. От друга страна, това гарантира реално представителство на принципа "един магистрат - един глас" и само по себе си води до повишаване на отговорността на магистратите към този избор.

Предвижда се съдиите и прокурорите от съвета да продължат да упражняват основната си професия, което е предпоставка за привличането на значително по-добри и отговорни професионалисти, както и за това, че те няма да загубят връзка с колегите си по места. Сега, с малки изключения, такива хора не искат да се кандидатират за членове на ВСС, защото обичат професията си и не желаят да се откъснат от нея за 5 години.

Постарали сме се да създадем и гаранции за по-голяма прозрачност при избора на членове на ВСС от парламентарната квота, доколкото всеки от предлагащите ги депутати ще е длъжен публично да оповести въз основа на какви професионални качества номинира съответния кандидат и как е стигнал до номинацията, от кого точно е получил информацията.

- Колко време трябва да мине, за да видим реално промяната?

- Този процес няма да приключи бързо. Позитивната промяна в начина на работа би трябвало да е видима скоро след като промените влязат в сила, но изчистването на системата от корумпираните и неспособните и замяната им с добри професионалисти ще отнеме години. Това може да звучи обезкуражаващо, но едно нещо не започне ли - няма и да завърши.

- Кое е "острието" на проекта извън разделянето на ВСС?

- Най-голямото предимство на проекта е, че в него има много малки "остриета", т.е. неговата всеобхватност. В този проект, освен структурната реформа на съвета, е заложена и промяна в методиката на дисциплинарните производства, сериозна промяна на модела, по който се извършва оценката на професионалните постижения на магистратите, ребалансирани са правомощията на общите събрания на съдилищата, за сметка на тези на техните началници. В същото време са въведени сериозни проверки за конфликт на интереси и на имотното състояние на магистратите и са заложени гаранции за това, че те няма да бъдат извършвани така, че да позволяват прикриването на определени магистрати. Обръща се и внимание на теоретико-практическия изпит на завършилите студенти и предхождащия го стаж.

Това неизчерпателно изброяване показва, че предложенията са най-амбициозният проект за реформа на съдебната система след началото на прехода.

- В проекта има текст, с който претендирате, че ще изловите масоните и скритите зависимости в системата. Това звучи неизпълнимо.

Членството в тайни организации, които предвиждат полагане на клетва за лоялност, каквото е и масонската, е несъвместимо с магистратската професия, тъй като поставя съдията или прокурора в конфликт на интереси. Независимо че на този етап няма механизъм, по който участието в такива тайни общества да бъде проверено, то е възможно по друг повод и чрез други средства за даден магистрат да бъде оповестена такава информация - така както е изтичала за други публични лица. При това положение на този човек ще му се наложи да напусне съдебната система - нещо, което сега е невъзможно, защото няма съответно основание.

- Виждате ли връзка между съпротивата в парламента срещу някои от идеите за промени в конституцията и съпротивата от страна на прокуратурата? И очаквате ли такава съпротива и срещу съдебния закон?

В парламента не съм видял съпротива срещу проекта за изменение на ЗСВ, може би защото той все още не е стигнал дотам. Колкото до проекта за изменение на конституцията, добре би било да се намери политическа воля и за някои други необходими промени.

- Срещу кои идеи в проекта може да се очаква политическа съпротива? Политическата класа има интерес от нереформиране на системата, за да я държи в зависимост.

- Ако приемем за вярно твърдението, че част от политическата класа има сериозни лостове за влияние върху съдебната власт, то съпротивата ще дойде най-вече срещу текстовете, гарантиращи независимостта на съда и от страна на политиците, които упражняват най-сериозно влияние върху него. В този смисъл съпротивата срещу тези текстове ще бъде изобличителна - като индикатор за това кой разполага с възможност за въздействие върху съда и прокуратурата.

Не е задължително тази съпротива да бъде явна, тъй като вече никой не смее публично да отрече необходимостта от реформа. Тя може да бъде извършена и чрез скрит саботаж, като за отказа за подкрепа бъде използван друг претекст.

- Съпротива сигурно ще има и от средите на самите магистрати. Някои вече недоволстват, че тяхното имущество ще бъде подлагано на много по-сериозни проверки, отколкото това на другите хора на висши държавни длъжности.

- Говорил съм с колеги от съда и знам, че на част от тях имуществените проверки не се харесват. Не защото имат какво да крият, а защото по-стриктният режим на имуществено деклариране ще им създаде значително неудобство при изготвяне на декларациите всяка година. Те обаче знаят, че сред магистратите има и такива с имущество, крещящо несъответно на доходите им, и са наясно, че режимът, който предлагаме, е единственият начин за тяхното изобличаване, което би могло да върне доверието в съдебната система. Така че съм твърдо уверен в тяхната подкрепа.

- Какви и кои експерти участваха в работната група? Чуват се критики, че това основно са идеите на Съюза на съдиите в България.

- Работната група за обсъждане на идеите за промяна в закона е една от най-големите групи, които някога са създавани и работили в Министерство на правосъдието. В нея участваха представители както на Съюза на съдиите, така и на Българска съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Асоциацията на българските административни съдии, Съюза на юристите, прокурори, върховни съдии и още много други. Независимо че г-н Цацаров в един момент реши да изтегли представителите на прокуратурата, аз съм благодарен на колегите от Асоциацията на прокурорите, които останаха и дадоха ценни идеи.

*Интервюто е препечатано от в. "Сега"

Ясен Тодоров може да се бори с корупцията и от ВСС

Предишна новина

12 години затвор за скитник, който строши със сап главата на събрат

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 20
  нарочен избор | нерегистриран
  1
  0

  А какво ще кажете за заложеното във Вашия законопроект, г-н зам.министър, за премахване на случайния принцип за разпределение на делата в прокуратурата? Увеличава се независимостта на съда, а се премахва тотално и малкото останала такава на прокуратурата! За да се смачкват делата, които е необходимо още в зародиш. Колко удобно! А ние колко сме лоши, че не щем реформа. В същото време бумащината се увеличава, кипи безсмислен труд в неразумни срокове. Кое от законопроекта, който предлагате всъщност ще реши тези, истинските проблеми в съдебната власт?

 2. 18
  | нерегистриран
  4
  0

  "По-често трябва да се дават такива интервюта, народът и юристите имат необходимост от вдъхновение и окриляване!"

  И от поредната доза хумор имат нужда хората.  Такива интервюта и статии компенсират тази нужда, но само до някъде. Едно интервю с министъра би запълнило, обаче, тази празнина.

 3. 17
  Светлина | нерегистриран
  1
  -3

  По-често трябва да се дават такива интервюта, народът и юристите имат необходимост от вдъхновение и окриляване!

 4. 16
  ?? | нерегистриран
  8
  0

  До коментар [#13] от "":  И с какво разделянето на ВСС на две колегии ви гарантира, че Главният прокурор /или друг, на когото също не му е работа/ няма да "се меси в съда" по начин, различен от това, което се прави в момента?

  С какво този евтин макияж ви гарантира, че кадруването ще се промени към по- добро и че ще се назначават хора, които притежават "доверието на магистратите и обществото". Дали ще се назначи адм. ръководител от 10 или от 20 съмнителни хора е все едно. Нещо повече- на по- малко като брой хора се влияе и по- лесно.

  И защо се предлага в квотата на прокурорите да се избират повече членове на ВСС от НС? За да е съвсем ясно кой дърпа юздите на държавното обвинение ли, което е неуместно централизирано и сега?

 5. 15
  Правописен речник | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#5] от "Смешен чернотоговец, "учил" задочно право в ПУЦ -Бургаски свободен университет или възпитаник на милиционерското училище!":

  Както не веднъж съм казвал, че вие съдиите не бива да се заблуждавате, че сте по- юристи от нас....Неграмотнико научи се да пишеш, че думата неведнъж не ти е изписана правилно. Както неведнъж съм казвал, тоталната ти правна неграмотност, явно не е само правна. Момко голобради, никога не пиши на правни теми, на теми с елементи от правната материя, защото страшно се излагаш. Изумителна неграмотност, съчетана с уникалната мания да я показваш!

 6. 14
  Типинг Пойнт | нерегистриран
  6
  0

  До коментар [#3] от "червенотоговци - учил във "институтите" на Сорос!":

  Как не излезе някой прокурор с името и тезите си пред "Кръгът Капитал" (Правен свят, Капитал, Дневник, Медияпул ...на Иво Прокопиев, Саша Безуханова и компания) и да отговори на въпросите, които ще му зададат.

 7. 13
  | нерегистриран
  5
  -4

  До коментар [#8] от "":  Естествено, че има връзка. Когато главният прокурор не може да се меси в съда, като налага хора като Стефан Гроздев за административни ръководители, а бъдат назначени такива, които се ползват с доверието на магистратите и обществото, то те ще могат да формират екип, които да гарантира качествено и ефективно правораздаване.  Нали така?

 8. 12
  протестираща | нерегистриран
  9
  -7

  Петкооо, ни за съдия те биваше, ни за зам.министър

 9. 11
  ---- | нерегистриран
  7
  -5

  Не е съпротива, а реакция на безумните предложения за промени, по специално в ЗСВ.

 10. 10
  очевидец | нерегистриран
  7
  -6

  Аууу, малкото министърче се изказало отново!

  А то било назначено от Близнашки!

  Ти да видиш! Какви малки министърчета има по този свят...

 11. 9
  | нерегистриран
  8
  -1

  Помня само, че 2/3 от САС скочи когато ВСС го избра. Нямам спомен подобно нещо да се случвало в прокуратурата

 12. 8
  | нерегистриран
  7
  0

  Преструктурирането на ВСС няма връзка с качеството и ефективността в правораздаването. И това е ясно и на хората извън системата, и на тези, които работят в нея. Това е евтина козметика, която не води до решаване на нито един кардинален проблем. Обсъжданите "промени" не са механизъм за справяне с най- страшния бич у нас- корупцията, която и сега и занапред ще си стои по горните етажи. Само от време навреме ще се разпъва по някой дребен мишок ей така, за назидание. Но реално нито корупцията може да се премахне, т.к. тези, които стъкмисват реформите, са участници в нея и не им арадисва тя да изчезне, нито някой някога ще получи реално информация за истинските милионери и милиардери, станали такива с незаконни действия и посредством възползване от служебно положение. Вместо това ГЕРБ предлага младши магистратите да пишат.... есе. Голям хумор.

 13. 7
  | нерегистриран
  6
  -3

  До коментар [#6] от "червенотоговци":  Я дай пример и в САС как "скочиха" срещу Пенгезов. Какъв отпор бе само! Цели двама човека не се подписаха в подписката в подкрепа на това, че е велик професионалист и незаменим административен ръководител!

 14. 6
  червенотоговци | нерегистриран
  9
  -4

  До коментар [#5] от "Смешен чернотоговец":  т.е. сегашната система не ви позволява да си изразявате мнението, но това няма нужда се променя, защото сте ОК да нямате мнение.  миналата година над 20 съдии скочиха срещу корумпетата в СГС - Ченалка, Желявска, Янева и Крънчи.  дали това можеше някога да стане в СГП срещу Роман и Петьо? Никога...  За да си магистрат трябва да имаш поне смелост да си отстояваш позицията. После обяснявай, че сте учили в едно училище.

 15. 5
  Смешен чернотоговец | нерегистриран
  4
  -8

  Тия глупости, че няма да сме убедителни, ги приказвай на пазара. Както не веднъж съм казвал, че вие съдиите не бива да се заблуждавате, че сте по- юристи от нас. Завършили сме една и съща специалност и съм познавам няколко от вас, които в университета скимтях да им подсказвам на изпити. Така че много моля. Защо не излизат колегите с имената. Абе хайде да стане вашата система централизирана като нашата, пък да те видим какъв си мъж и ка ще излезеш с името си.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.