Съдът поиска от ЧЕЗ да премахне практики, които вече не се прилагат


Върховният касационен съд (ВКС) обяви за незаконосъобразно записаното в общите условия на "ЧЕЗ Разпределение България" задължително плащане на сметки, които се оспорват от клиенти с писмени жалби, както и начисляването на киловати в сметката при недоказано твърдение на електроразпределителното дружество за кражба на ток чрез манипулация на електромера.
Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите (КЗП), която вече заведе колективен иск срещу "ЧЕЗ Разпределение България" по тези два казуса.
Става въпрос за записани в Общите условия на ЧЕЗ към договорите с потребители за предоставяне на услугата. Едната клауза гласи, че "подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума". Според другата клауза, в ситуация, в която електроразпределителното дружество твърди, че електромерът е бил манипулиран, то може да начислява суми за енергия, която не е изконсумирана от потребителя.
Според ВКС това е незаконосъобразно и в срок от два месеца дружеството трябва да премахне цитираните неравноправни клаузи от общите си условия.
От ЧЕЗ обаче обясниха, че тези практики не се прилагали от преди две години, когато срещу тях е бил заведен искът от Комисията за защита на потребителите. Такива клаузи липсват в проекта на новите общи условия на договорите на ЧЕЗ, внесени за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране, които все още не са окончателно одобрени.
Въпреки това, потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни, посочват от КЗП.
В момента са в ход колективни искове срещу още няколко електроразпределителни дружества за прогласяването за нищожни на тези и други неравноправни клаузи в общите им условия, които не са отстранили доброволно по препоръка на КЗП.

Да, г-н премиер, вол за мезе не бива

Предишна новина

Шеф във фирма за имоти е обвинен, че е ошушкал апартаменти на чужденци в Пампорово

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.