Съдът отмени изключването на Жан-Мари льо Пен от Националния фронт


Френски съд отмени решението на Националния фронт (НФ) да изключи от партията своя съосновател и дългогодишен лидер Жан-Мари льо Пен, предаде Франс прес в четвъртък.

Съдът в Нантер, предградие на Париж, постанови крайнодясната партия да възстанови членството на Льо Пен.

Историческият лидер на НФ бе отстранен от формацията, оглавявана в момента от дъщеря му Марин льо Пен, на 4 май сред поредните му провокативни изказвания за Холокоста и имиграцията. 86-годишният Льо Пен, който е евродепутат от НФ, реши обаче да контраатакува в съда.

В съдебното решение пише, че е в правомощията на Изпълнителното бюро на НФ да отстрани Льо Пен, но че е бил нарушен уставът на партията, тъй като не е било уточнено дали решението е временно или постоянно.

Националният фронт веднага обяви, че ще обжалва. Във всеки случай, единственият резултат от съдебното решение е, че Жан-Мари льо Пен ще може да гласува на партийния конгрес, резултатите от който ще станат известни на 10 юли, се казва в комюникето на НФ.

Очаква се Льо Пен да бъде лишен от званието почетен председател на Националния фронт, отбелязва АФП.

На 22 юни членовете на НФ получиха по пощата въпрос дали одобряват промяна в партийния устав, която предвижда такова решение. Активистите на крайнодясната формация масово подкрепят сегашния лидер Марин льо Пен в конфликта с баща й.

ВСС иска обяснение от Христо Иванов

Предишна новина

Върховният административен съд официално се обяви против конституционните промени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.