Съдът отказа да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Съдът отказа да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Софийският градски съд (СГС) отхвърли искането на прокуратурата за временното отстраняване от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. В средата на юни той бе обвинен в престъпление по служба във връзка с дейността си като ръководител на управление "Банков надзор". От момента на повдигане на обвинението, до ден днешен Гунев е в отпуск. На него му е отнет и допуска до класифицирана информация.

В мотивите си днес СГС изтъкна, че няма никакви данни Цветан Гунев да е влиял или да влияе върху свидетелите по делото. Освен това голяма част от служителите на БНБ вече са разпитани.

При пледоариите прокуратурата се позова на разпита на двама анонимни свидетели, които твърдели, че отпусканите от КТБ кредити са били необезпечени, 80% от кредитния портфейл на банката е минавал през фирми, чиито управители са свързани с Цветан Василев лица. После парите се връщали обратно при Василев, който ги използвал за политически, обществени и спортни събития. Според съда, обаче, в тези разпити няма никаква конкретика.

Съдът не се съгласи и с друга теза на прокуратурата, а именно, че Цветан Гунев трябвало да бъде отстранен от длъжност само заради високия пост, който заемал в БНБ. Според СГС, ако това е така, то тогава законодателят е щял да предвиди такава възможност в нормативната база.

Самият Гунев бе лаконичен в съдебна зала. Той заяви, че никога не се е опитвал да влияе върху свидетелите и никога не би направил такова нещо.

Защитата му пък изтъкна пред съда, че и в момента подуправителят на БНБ не може да изпълнява задълженията си, защото му е отнет допуска до класифицирана информация.

За 23 септември е насрочено заседанието пред Софийския апелативен съд, ако прокуратурата протестира определението на СГС.

 

Още по темата

Правното образование се нуждае от промени - от приемните до държавните изпити

Предишна новина

Склонна ли сте, в името на успешния избор, да оттеглите кандидатурата си?

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  цацаратурата | нерегистриран
  2
  -1

  На цацаратурата все нещо й пречи. Апропо, постигнала ли е поне един успех, откакто е цацаратура? Просто слугинажът набъбна.

 2. 5
  666 | нерегистриран
  2
  -4

  аман от глупави хора и глупави коментари! който и да е съдия, на база клатушкащите се прокурорски доказателствени материали, ще чете такова определение! вижте вестниците и ще видите кой е и съдията! гледахме ли снощи нова ТВ? Да сте гледали! там не само съдията дадоха, ами целия прокурорски антураж! анонимните свидетели на прокуратурата винаги са били слабото й място! спавка-наглите, октопода, трактора, чуковете и дурги префърцунени определения. аман да се хока само съдът! като не занете как работи ис каквмо се занимава, не давайте мнения. само си трошите клавиатурите. лаици.

 3. 4
  Масонов | нерегистриран
  8
  -5

  Брат Гунев е наш човек.

 4. 3
  Мечо Пух | нерегистриран
  10
  -6

  Гунев не е убил човек - следователно е невинен и трябва да продължи ,,надзора,, на любимите си банки.

 5. 2
  смях | нерегистриран
  6
  -4

  Бе то и в главата на съдията няма никаква конкретика откъм нормално мислене , но виж парите са съвсем ясни и конкретни.

 6. 1
  . | нерегистриран
  9
  -3

  Хейде не така безлично-цитат "съдът". Хубаво-"съдът", а кой е съдията?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.