Съдът отхвърли жалба срещу ОВОС на тунела под Шипка


Върховният административен съд е отхвърлил жалбата, оспорваща оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС) на тунела под връх Шипка. Това каза в отговор на журналистически въпрос министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Вече можем да продължим да работим по проекта, изграждането на тунел под Шипка е приоритет за правителството, добави тя.

Министърът припомни, че е трябвало да се изчака последната съдебна инстанция да се произнесе дали ОВОС е законосъобразно приет. Продължаваме с апликационната форма и със строителството, нито сме "замразили" този проект , нито смятаме да го правим, уточни Десислава Терзиева.

За второкласната и третокласна пътна мрежа в страната са заделени 50 млн.лв. по публичната инвестиционна програма на правителството. Парите са равномерно разпределени за най-належащите превантивни ремонти на пътища, каза още Терзиева. Общо за страната са започнали ремонти, рехабилитация и строителство на около 1500 километра пътища, които трябва да са готови до края на годината, от които 90 километра са ново строителство, допълни министърът на регионалното развитие.

Терзиева инспектира рехабилитацията на път I-7 Шумен - Велики Преслав - Върбица. Тя бе придружавана от председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Стефан Чайков.

По информация на АПИ, рехабилитацията на 40,5 километра на път I-7 Шумен - Велики Преслав - Върбица се извършва по програмата "Транзитни пътища V". В лот 4 на програмата е участъкът Шумен - Велики Преслав, а в лот 5 е отсечката Менгишево - Върбица. Инвестицията в двата участъка е 10,7 млн. евро без ДДС.

Средствата са осигурени чрез заемно споразумение с Европейската инвестиционна банка и от държавния бюджет, допълват от АПИ. В голяма част от пътя Шумен - Велики Преслав движението се извършва еднопосочно, заради започналото строителство по отсечката. Има изградени пунктове, чрез които се регулира движението по пътя, видя репортер на БТА.

Делото за имението "Ситняково" се протака заради вещите лица

Предишна новина

Как се кадрува в правосъдието

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.